Klassikko jo syntyessään

Kaunis tammiparketti, vaaleat pinnat ja aikaa kestävät materiaalit tekevät tästä kodista klassisen kauniin. Omakotitalon remontti oli odotettua pidempi projekti, mutta lopulta kaiken vaivan arvoista!

Teksti ja kuvat: toimitus

Espoolaisperhe muutti tuplasti entistä kotia suurempaan omakotitaloon ja remontoi sen täysin – puolivahingossa. – Kävimme huviksemme talonäytössä eikä tarkoituksenamme ollut ostaa näin suurta taloa, mutta asunnon nähtyämme olimme myytyjä. Kaupat syntyivät nopeasti, ja onneksi entinen kotimme meni kaupaksi ensimmäisellä näytöllä, omistajat kertovat.

Arkkitehti Asko Kaipaisen suunnittelema 191-neliöinen täystiilitalo on rakennettu rinteeseen kolmeen tasoon. Asunnon olohuone on korkeaa ateljee-tilaa, johon yhdistyy takka- ja ruokailutila. Makuuhuoneita talossa on neljä.

Pienestä pintaremontista tulikin täysremontti

Remontin piti olla maltillinen pintaremontti, mutta lopulta uuteen kotiin tehtiin lähes kaikki uusiksi. Remontin suunnittelu alkoi keittiöstä, sillä keittiö on kodin sydän ja tässä perheessä kokataan paljon.

Asunnossa oli suuri perinteinen kahden sisäänkäynnin suljettu keittiö. – Aloimme suunnitella avokeittiötä, jonka halusimme avautuvan ruokailutilaan. Seinä purettiin ja samalla ruokailutilaa suurennettiin pienentämällä keittiötä. Ruokailutilan puolelle suunniteltiin iso taso, jossa on mukava nauttia aamupala ja seurustella vuorossa olevien kokkien kanssa.

Keittiön suunnitteli Pirjo Mäntysalo helsinkiläisestä Blau Interiorista. Hän suunnitteli myös kodin uudet säilytysjärjestelmät ja kylpyhuoneen kalusteet.

Talon täydeltä parkettia

Vanhat valkoiset kaakelilattiat päätettiin korvata parketilla, sillä puu tuo kotiin lämpöä ja pehmeyttä. – Ihastuimme Novafloorin mattalakattuun tammiseen kalanruotoparkettiin. Myös makuuhuoneiden vanhat pähkinäpuuparketit korvattiin yhtenäisyyden nimissä samalla kalanruotoparketilla.

Parketit oli tarkoitus asentaa entisten lattioiden päälle. Vanhat laattalattiat oli kuitenkin purettava, koska lattia oli epätasainen ja suuri osa laatoista huonosti kiinni. Purkutyön jälkeen lattiat saivat uuden tasoitteen.

Valoisa ja vaalea skandinaavinen ilme haluttiin säilyttää. Maalarinvalkoiset seinät uudistettiin Tikkurilan valkoisella, joka on värinä hiukan lämpimämpi valkoinen ja sointuu kauniisti tammisten lattioiden kanssa. – Makuuhuoneisiin halusimme lisää lämpöä ja tunnelmaa Tikkurilan Taika- ja Tunto-tuotteilla, joten jokaiseen makuuhuoneeseen maalattiin yksi seinä näillä tehosteväreillä.

Klassinen kylpyhuone

Alakerran kylpyhuoneesta päätettiin poistaa kylpyamme ja purkaa suihkujen väliset seinät. Ammeen tilalle asennettiin kaapistoja ja iso peili. Suihkutilan seinä purettiin puoliväliin ja yläosaan teetettiin lasi, jotta tilasta saatiin avara ja entistä valoisampi.

Saunasta haluttiin tehdä pelkistetty. Puu on lämpökäsiteltyä haapaa, ja kiukaaksi valittiin näyttävä Helon Rocher. Lähes sata kiloa kiuaskiviä takaavat pehmeät ja kosteat löylyt.

Talossa on varaava lattialämmitys sähköllä, ja osassa makuuhuoneista on sähköpatterit. Vaikka talo on iso, sähkönkulutus on ollut maltillista: noin 28 000 kWh vuodessa. Talo on sisältä ja ulkoa tiilivuorattu ja ilmeisen hyvin rakennettu. Asuntoon hankittiin kuitenkin kaksi ilmalämpöpumppua tuomaan energiatehokkuutta. Suunnittelun, toimituksen ja asennuksen toteutti Innoair. – Onkin mielenkiintoista seurata, miten ilmalämpöpumput vaikuttavat energiankulutukseen, omistajat pohtivat.