Pääsiäisen ruokajuhla syntyy klassikoista

Rakenna pääsiäismenu perinteisistä herkuista: täytetyistä kananmunista, karitsankareesta rosmariiniperunoiden kera ja pääsiäisen väreihin sointuvasta marenkikakusta.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

PÄÄRUOKA

Herkkusuiden karitsankare

6:lle

2 rkl oliiviöljyä

25 g voita

5–10 valkosipulinkynttä

1,2–1,5 kg karitsankaretta

kourallinen tuoretta timjamia

suolaa, mustapippuria

Kastike

1 dl paistinlientä tai lihafondia

2 dl kuohukermaa

1 dl punaviiniä

mustapippuria, tarvittaessa suolaa

1. Kuumenna oliiviöljy ja voi pannulla. Lisää kokonaiset valkosipulinkynnet kuorineen. Paista lihaa pannulla molemmilta puolilta pari minuuttia.

2. Nosta liha uunivuokaan ja mausta timjamilla, pippurilla ja suolalla. Paista uunissa 180 °C:ssa n. 15 min tai kunnes lihalämpömittarin sisälämpötila on 56 °C.

3. Anna lihan vetäytyä n. 10 min ja leikkaa siivuiksi luiden välistä. Valmista kastike kiehauttamalla nesteet kattilassa, keitä hieman kasaan ja mausta.

Papu-pekonilisuke

200 g pekonia

3 valkosipulinkynttä

400 g vihreitä pakastepapuja

mustapippuria

Silppua pekoni ja valkosipulinkynnet. Paista pekonia, valkosipulia ja papuja kuumalla pannulla, kunnes pavut ovat kypsiä.Mausta pippurilla.

Rosmariiniperunat

1 kg perunoita (siikli)

100 g voita

½ dl oliiviöljyä

7 valkosipulinkynttä

3 rkl kuivattua rosmariinia

muutama porkkana

suolaa

1. Lohko pestyt perunat kuorineen 4–6 osaan.

2. Sekoita sula voi ja oliiviöljy kulhossa. Purista joukkoon valkosipulinkynnet ja lisää rosmariini. Pyöräytä perunalohkot seoksessa.

3. Kuori porkkanat ja lisää perunoiden kanssa uunivuokaan tai pellille.

4. Paista uunissa 220 °C:ssa n. ½ h, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta suolalla.

ALKURUOKA

Täytetyt kananmunat

10 kpl kananmunia (= 20 puolikasta)

1. Keitä kananmunat kypsiksi, n. 8–10 min.

2. Jäähdytä, kuori ja halkaise munat. Koverra keltuaiset kulhoon ja täytä haluamallasi täytteellä.

Avokado-wasabitäyte

1 avokado

3 kypsää keltuaista

2 tl sitruunanmehu

1 tl wasabitahnaa

mustapippuria, suolaa

mustia seesaminsiemeniä

1. Halkaise avokado, poista kivi ja kuori. Hienonna avokado ja keltuaiset kulhossa haarukalla. Lisää mausteet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

2. Lusikoi tai pursota kananmunanpuolikkaiden syvennyksiin. Koristele seesaminsiemenillä.

Kylmäsavulohi-mätitäyte

100 g kylmäsavulohta

pieni punasipuli

1 prk (150 g) crème fraîcea

puoli ruukkua tilliä

mustapippuria, suolaa

50 g kirjolohen mätiä

1. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi, kuori ja silppua punasipuli. Silppua tilli, jätä muutama oksa koristeeksi.

2. Sekoita kylmäsavulohikuutiot, sipulisilppu ja crème fraîce kulhossa. Mausta tillillä, suolalla ja pippurilla.

3. Lusikoi tai pursota kananmunanpuolikkaiden syvennyksiin. Koristele kirjolohenmädillä ja tillinoksilla.

Katkaraputäyte

puoli ruukkua ruohosipulia

3 kypsää keltuaista

1 prk smetanaa

ruohosipulia

mustapippuria, suolaa

katka- tai jokiravunpyrstöjä

1. Silppua ruohosipuli, jätä muutama oksa koristeeksi. Hienonna keltuaiset haarukalla kulhossa, sekoita joukkoon smetana ja ruohosipulisilppu. Mausta.

2. Lusikoi tai pursota kananmunanpuolikkaiden syvennyksiin. Koristele ravunpyrstöillä ja ruohosipulinoksilla.

JÄLKIRUOKA

Pääsiäisen marenkikakku

6:lle

3 kananmunan valkuaista

ripaus suolaa

2½ dl sokeria

Täyte

2 dl vispikermaa

200 g mascarponejuustoa

2 rkl tomusokeria

2 dl lemon curdia

n. 200 g hedelmiä (mangoa, passion- hedelmää, ananaskirsikoita)

1. Piirrä leivinpaperiin esim. lautasen avulla 2 ympyrää (Ø n. 20 cm) ja laita leivinpaperi pellille piirrospuoli alaspäin. Laita uuni lämpiämään 100 °C:een.

2. Erottele valkuaiset keltuaisista ja säästä keltuaiset lemon curdia varten. Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon n. 1 dl sokeria ja jatka vatkaamista, kunnes seos on kiiltävää ja jähmeää. Sekoita joukkoon loput sokerista.

3. Pursota marenkivaahdosta tähtityllalla leivinpaperille 2 ympyrää, joissa on pienet reunat tai pursotukset reunoilla.

4. Paista marenkilevyjä uunissa 100 °C:ssa reilu tunti, jonka jälkeen pudota lämpötilaa 50–60 °C:een ja anna marenkien kuivua uunissa vielä pari tuntia. Jos pinta tummuu, peitä foliolla. Jatka kuivattamista miedolla lämmöllä, jos marenki ei irtoa leivinpaperista. Marenki saa olla pinnalta rapea ja sisältä vaahtokarkkimainen.

5. Valmista lemon curd marenkien paistuessa.

6. Valmista mascarponetäyte hieman ennen tarjoilua. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon tomusokeri ja mascarponejuusto.

7. Kasaa kakku juuri ennen tarjoilua. Laita marenkilevy tarjoiluastialle, levitä päälle lemon curdia, mascarponevaahtoa ja pilkottuja hedelmiä. Nosta päälle toinen marenkilevy ja täytä samalla tavalla. Koristele hedelmillä.

Lemon curd

3 tl sitruunankuoriraastetta

2 sitruunan mehu

1 dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

ripaus suolaa

50 g voita

3 kananmunan keltuaista

1. Raasta sitruunoista kuorta ja purista mehu. Sekoita sokeri, perunajauhot ja suola kattilassa. Lisää sitruunamehu ja voi. Kuumenna sekoitellen, kunnes voi sulaa.

2. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon keltuaiset yksitellen. Lämmitä seosta liedellä parin minuutin ajan, kunnes se paksuuntuu. Älä anna kiehua! Lisää sitruunankuoriraaste, jäähdytä ja purkita.

3. Voit valmistaa marengit ja lemon curdin hyvissä ajoin etukäteen. Lemon curd säilyy jääkaapissa noin viikon.

Joko olet tutustunut Suomela.fi-ruoka- blogeihin?


Minulle ruoka on ollut työ, harrastus ja innostuksen kohde jo vuosia. Blogissani kirjoitan ajankohtaisista ruokaan liittyvistä asioista ja teemoista sekä kokkaan maukasta kotiruokaa, elintarviketieteillä höystettynä.

Ruokamielellä-blogin Mari

www.ruokamielella.com