Pientalon

herkkusuut

MAAILMALLA: VENÄJÄ

Pala venäläistä keittiötä

Pelmeniohje on tullut herkkusuille isoäidin isoäidiltä Pietarista – maukkaat taikinanyytit kulkevat myös mukavien nimellä. Tarjoa venäläisellä aterialla lisäksi seljankaa, syrnikkejä ja kaiken kyytipoikana smetanaa!

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

pääruoka | Kalaseljanka

600 g kalaa (esim. lohta, kuhaa, ahventa)

6–8 perunaa

3–4 porkkanaa

1 sipuli

½ purjosipuli

3–4 lehtisellerin vartta

1 l vettä

2 kalaliemikuutiota

2–3 laakerinlehteä

kokonaisia maustepippureita

suolaa

n. 4 rkl tomaattipyreetä

½ sitruunan mehu

2 (venäläistä) suolakurkkua

oliiveja, kapriksia ja tilliä maun mukaan

smetanaa

1. Leikkaa kalat kuutioiksi. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja silppua sipuli. Huuhdo ja viipaloi purjo ja lehtiselleri.

2. Lisää kiehuvaan veteen kalaliemikuutiot, laakerinlehdet ja maustepippurit. Keitä perunat ja porkkanat puolikypsiksi, lisää joukkoon sipuli, purjo ja selleri.

3. Kun kasvikset ovat kypsyneet, lisää kalapalat. Mausta keitto suolalla, tomaatti- pyreellä ja sitruunamehulla.

4. Kuutioi suolakurkut ja viipaloi oliivit. Lisää ne keittoon kapriksien ja tillin kanssa. Tarjoile smetanan kanssa.

ALKUruoka | Pelmenit

n. 3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 kananmunaa

1½ dl täysmaitoa

Täyte

1 sipuli + voita paistamiseen

2 valkosipulia

400 g jauhelihaa (esim. n. ¾ possua ja ¼ karitsaa)

suolaa, valkopippuria

suolaa tai lihaliemikuutio

voita, suolakurkkuja, smetanaa

1. Sekoita jauhot ja suola kulhossa, lisää munat ja maito. Sekoita ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Ruskista silputtu sipuli voissa pannulla ja lisää murskattu valkosipuli. Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa keskenään, mausta reilusti. Pyörittele jauhelihataiki- nasta pieniä lihapullia.

3. Kauli pelmenitaikina jauhotetulla pöydällä mahdollisimman ohueksi levyksi, jaa kahteen osaan ja asettele lihapullat toiselle puolikkaalle. Nosta toinen taikinalevy pullien päälle.

4. Kasta pieni juomalasi jauhoihin ja irrota lasilla pullat nyyteiksi. Nipistele reunat hyvin kiinni.

5. Kiehauta reilulla suolalla tai lihaliemi- kuutiolla maustettu vesi isossa kattilassa. Nostele taikinanyytit kiehuvaan veteen. Keitä, kunnes pelmenit pullahtavat pintaan (n. 7 min).

6. Nosta pelmenit vedestä reikäkauhalla ja anna valua hetki siivilässä. Sulata voita pienessä kattilassa ja tarjoile pelmenit kuumina voisulan, suolakurkkujen ja smetanan kanssa.

JÄLKIruoka | Syrnikit eli rahkaletut

250 g maitorahkaa + 120 g smetanaa

3 kananmunaa

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

1 dl vehnäjauhoja

voita paistamiseen

hilloa, marjoja tai hedelmiä

kermavaahtoa tai smetanaa

1. Sekoita rahka ja smetana keskenään ja valuta n. ½ tuntia esim. suodatinpussin läpi.

2. Sekoita rahka-smetanaseokseen muut taikinan ainekset. Anna taikinan turvota 15–30 min.

3. Paista taikinasta pieniä lettuja voissa pannulla keskilämmöllä.

4. Tarjoile hillon, marjojen ja kermavaahdon tai smetanan kanssa.

Vinkki

Täytteeksi sopivat myös erilaiset sieni- ja kasvistäytteet.

Vinkki

Täytteeksi sopivat myös erilaiset sieni- ja kasvistäytteet.