Pientalon

herkkusuut

Saapasmaan askelin kohti kevättä

Valon lisääntyessä aterioita ryyditetään italialaisilla vivahteilla. Yritit ja hapokkuus tuovat ruokapöytään iloa ja virkeyttä.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

ALKURUOKA

Vitello Tonnato

(vasikkaa ja tonnikalaa)

Aito versio tehdään vasikanpaistista. Herkkusuiden Vitello tehtiin paahto- paistista ja riimihärästä.

Ohuita siivuja vasikanpaistia tai naudan paahtopaistia sekä riimihärkää (lihat viileitä).

Tonnato-kastike

n. 200 g majoneesia

1 rkl Dijon-sinappia

1–2 rkl kapriksia

loraus omenaviinietikkaa

1 sitruunan mehu

3 valkosipulin kynttä puristettuna

0,5 dl kuohukermaa

mustapippuria

ripaus sokeria

1. Sekoita kastikkeen ainekset tasaiseksi teho- tai sauvasekoittimella. Tarkistele makua sekoittaessa.

2. Anna kastikkeen vetäytyä kylmässä reilu puoli tuntia.

3. Asettele lihat tarjoiluvadille ja kaada runsaasti kastiketta lihojen päälle.

4. Viimeistele parmesaanilastuin ja isoin kapriksin.

PÄÄRUOKA

Saltimbocca alla herkkusuut

Ohueksi nuijittuja kanan rintafileitä (filee halkaistaan kahtia).

parmankinkkua

tuoretta salviaa

kirnuvoita

oliiviöljyä

curryjauhetta

sitruunan mehua

suola

mustapippuri

1,5 dl kuivaa valkoviiniä

cocktailtikkuja

1. Halkaise rintafileet kahtia. Marinoi fileitä hetki sitruunamehussa, jossa on loraus oliiviöljyä ja ripaus curryjauhetta.

2. Kääri kaksi parmankinkkusiivua fileen ympärille. Kiinnitä kääreisiin muutama salvian lehti cocktailtikuilla.

3. Paista kanat runsaassa voi-oliiviöljyssä, jossa on muutama valkosipulinkynsi, aluksi muutama minuutti kuumalla pannulla koko ajan käännellen ja sitten pienellä lämmöllä, kunnes kana on kypsää.

4. Nosta valmiit nyytit tarjoiluastiaan ja lisää pannulle paistoliemeen 1,5 dl kuivaa valkoviiniä sekä nokare voita. Anna kiehua muutama minuutti, että alkoholi haihtuu pois.

5. Kaada kuuma liemi fileiden päälle.

Persiljarisotto

2 salottisipulia

2–3 valkosipulin kynttä

2 rkl oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä

1,5 dl valkoviiniä

n. 1 l kanalientä

1 sitruunan raastettu kuori

½ sitruunan mehu

nippu lehtipersiljaa

mustapippuria

1 dl raastettua parmesaanijuustoa

nokare voita

1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetki.

2. Lisää riisit ja jatka kuullotusta, kunnes riisit saavat hieman läpikuultavaa väriä. Lisää viini ja anna imeytyä.

3. Lisää kanalientä vähän kerrallaan. Älä päästä nestettä loppumaan.

4. Kypsennä noin 15–20 minuuttia. Tarkista riisin kypsyys.

5. Raasta parmesaanijuusto ja sitruunan kuori. Silppua lehtipersilja.

6. Mausta risotto vasta lopuksi. Lisää joukkoon raastettu sitruunan kuori ja lehtipersilja, purista puolikkaan sitruunan mehu ja rouhi maun mukaan mustapippuria suoraan myllystä.

7. Lisää viimeisenä raastettu parmesaanijuusto sekä voinokare. Sekoita tasaiseksi.

JÄLKIRUOKA

Tiramisu

2,5 dl vahvaa, kylmää kahvia

½ dl Amaretto-likööriä

5 munaa

1 dl sokeria

500 g mascarponejuustoa

200 g savoiardkeksejä

 ¼ dl kaakaojauhetta

1. Mausta kahvi Amaretto-liköörillä.

2. Erottele kananmunan keltuaiset valkuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota sokeri ja keltuaiset eri kulhossa.

3. Sekoita mascarponejuusto keltuaisvaahtoon. Nostele joukkoon valkuaisvaahto.

4. Kasta yksitellen savoiardkeksejä kahvi- likööri-seokseen ja asettele tarjoiluastian pohjalle sokeripuoli ylöspäin.

5. Levitä päälle kerros juustoseosta. Toista keksi-mascarponekerrokset.

6. Siivilöi päälle kaakaojauhetta ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.