Video

Video

RAKENTAJA

NOPEA IKKUNAREMONTTI

Uudet ikkunat

pikavauhtia

Yli 30 vuotta vanhat ikkunat lähestyivät elinkaarensa päätä. Pokista haluttiin uuden väriset. Oli siis koittanut ikkunaremontin aika.

TEKSTI: KARI LILJA KUVAT: TOIMITUS

Omakotitalon alkuperäiset ikkunat oli asennettu 1980-luvulla. Ne näyttivät edelleen päällisin puolin hyviltä, mutta ulkopinnat kaipasivat ehostamista. Erityisesti talon eteläpuolen ikkunat, jonne aurinko kesäisin porotti täydellä teholla, olivat menneet heikkoon kuntoon vuosien saatossa.

Asukkaat toivoivat vaihtelua ikkunapokien sisäpuolen väriin, joten kunnostamisen sijaan he päättivät vaihtaa kokonaan uudet ikkunat.

Tarjouskierros neljän eri ikkunayrityksen kanssa antoi hyvän kuvan siitä, mitä remontti maksaisi. Maallikon silmin ikkunaehdokkaat saattavat näyttää keskenään aivan samanlaisilta, joten valinta perustui hintaan. Tarjousten hinta vaihteli kahden tuhannen euron molemmin puolin, joten kilpailutus kannatti. Urakan toteuttajaksi valittiin lopulta Tiima Oy.

Kahdelta mieheltä menisi tämän talon kymmenen ikkunan vaihtamiseen noin puolitoista päivää. Urakkaan kuului myös, että vanhat ikkunat viedään pois.

 

Vanhat puretaan pois

Ikkunat toimitettiin paikalle jo asennusta edeltävällä viikolla ja vietiin autotalliin odottamaan. Asennuspäivänä talon pihaan kurvasi pakettiauto perävaunuineen kyydissään kaksi reipasta asentajaa.

Sää suosi remonttiporukkaa, joten vanhat ikkunat purettiin pois useampi kerrallaan ennen uusien asentamista. Jos remontti olisi tehty talvella, ikkunat olisi jouduttu vaihtamaan yksi kerrallaan. Yli 20 asteen pakkasessa työtä ei voi edes tehdä, koska eristämiseen käytettävä uretaani ei toimi kylmällä.

Kun vanhat ikkunaruudut oli irrotettu, ikkunan poka sahattiin poikki sopivasta kohdasta. Näin ne oli helpompi purkaa osiin. Lopuksi vanhat eristeet, jotka tässä tapauksessa olivat lasivillaa, siivottiin pois. Tyhjä aukko oli valmis ottamaan uuden ikkunan vastaan.

 

Ensin poka, sitten ruutu

Uuden ikkunan asentaminen alkoi korkoruuvien poraamisella oikeaan kohtaan: kun uuden pokan nostaa paikalleen, sen ympärille pitää jäädä melko tasaisesti tyhjää tilaa ja ulkopuolelle laitettavalle vesipellille täytyy saada riittävästi kaatoa. Korkoruuvien avulla tämä säätö on helppo tehdä, eikä asentajan tarvitse käyttää kiiloja.

Kun korko oli kohdallaan, ikkunan suoruus tarkistettiin sekä vaaka- että pystysuunnassa. Sitten ikkuna ruuvattiin sivuista kiinni koolauksiin. Isommissa ikkunoissa käytetään myös kiinnitysruuvia karmin yläosan keskelle, koska sillä estetään pokan painuminen.

Kun ruuvit oli kiinnitetty ja poka paikallaan, uloin ruutu asennettiin kohdilleen. Sitten tarkistettiin, että ikkunan saa auki ja kiinni, ja karmia säädettiin ruuveilla tarpeen mukaan.

Ikkuna eristettiin uretaanilla. Seuraavaksi sisäpuolen listat naulattiin kohdilleen. Sisäpuolen kaksikerroksinen ruutu laitettiin paikalleen vasta, kun pakettiin kuuluvat sälekaihtimet ja niiden helat oli asennettu – tämä on helpointa tehdä, kun ruutu on vielä kiinnittämättä.

 

Loppusilaus ulkopuolelta

Lopulta viimeisteltiin ulkopuoli. Asukkaat pystyivät jo tässä vaiheessa siivoamaan sisällä paikkoja ja järjestelemään tavaroita paikalleen.

Ikkuna eristettiin myös ulkopuolelta uretaanilla, minkä jälkeen asennettiin paikalleen uusi vesipelti. Kokonaisuus viimeisteltiin ikkunan pielillä eli smyygeillä.

Lopulta laitettaisiin ikkunan ympärille vielä vuorilaudat, mutta tässä talossa sellaisia ei ollut.

 

 

 

Vanha ikkuna oli eristetty vuorivillan suikaleilla. Vieressä vielä vanha tummapokainen ikkuna paikallaan.

 

 

 

Vanhat ikkunat olivat elinkaarensa päässä. Ne aukesivat huonosti ja vetivät sieltä täältä.

Smyygilaudat ja ikkunapelti uusittiin remontin yhteydessä.

Smyygilautojen naulankannat viimeisteltiin maalilla.

Kesällä pelkkä karmi asennetaan paikoilleen. Talvisin sen sijaan karmin kanssa asennetaan uloin ikkuna. Näin estetään lämmön karkaaminen. Asennuksen jälkeen pokan toimivuus testataan.

Kun karmi on vaaterissa vaaka- ja pystysuunnssa sekä tasalinjassa sisäseinän kanssa, ruuvataan se sivuista kiinni.

Korkoruuvi on nerokas tapa asentaa karmi sekä vaakasuoraan että oikealle korkeudelle. Näin ikkunapeltiin tulee riittävä kaato.

Alkuperäiset ikkunanpokat saivat kovan käsittelyn.

Kun uretaani- vaahto on ruiskutettu ympäri ikkunaa, sen annettiin hetken aikaa kuivua. Tämän jälkeen ikkuna listoitettiin sisäpuolelta.

MITÄ MAKSOI?

10 ikkunaa asennettuna

YHTEENSÄ 6 700 euroa (sis alv.)

Työn osuus 2 572 euroa.