Pientalon

herkkusuut

Kevättä keittiössä

Aloita kevätkattaus klassisella tartarilla ja tarjoile parsa vaihteeksi sitruuna­kastikkeen kera. Äitienpäivän tai vappubrunssin jälkiruoka on tietenkin trendikäs naked cake eli nakukakku, jonka reunoja ei lainkaan pueta kuorrutteeseen!

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

pääruoka | Herkkusuiden kuhaa, sitrusrisottoa ja parsaa

6 annosta

n. 1 kg kuhafileetä

voita paistamiseen

½ dl oliiviöljyä

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

3½ dl risottoriisiä

2 dl kuivaa valkoviiniä

5 dl kanalientä

suolaa

mustapippuria

1 dl ruokakermaa

½ sitruunan mehu + kuori

n. 75 g parmesaania

n. 50 g voita

2 nippua parsaa

1. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota silputtua sipulia ja valkosipulia sekä risottoriisiä muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä. Kaada joukkoon 1½ dl valkoviiniä ja sekoita, kunnes viini on imeytynyt riisiin.

2. Lisää loppu viini ja kanalientä kauhallinen kerrallaan ja jatka kypsentämistä sekoitellen. Lisää lientä edellisen erän imeydyttyä. Älä keitä ylikypsäksi, 15–20 min riittää. Lisää kerma ja mausta suolalla, pippurilla, sitruunanmehulla ja raastetulla sitruunankuorella. Lisää lopuksi parmesaaniraaste ja voi.

3. Kuori parsat, leikkaa tyvestä 1–2 cm pois ja keitä runsaassa suolalla maustetussa vedessä pari minuuttia ennen nopeaa grillaamista.

4. Lisää kuumalle pannulle voita ja paista kuhafileet rapeaksi molemmin puolin (nahkapuoli ensin, jos filee on nahallinen). Mausta suolalla ja pippurilla.

Voi-sitruunakastike

50 g voita

n. 1 tl vehnäjauhoja

1½ dl kermaa

1 kananmunankeltuainen

½ sitruunan mehu

suolaa

1. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon vehnä­jauhot vispilällä sekoittaen. Nosta kattila sivuun ja anna hieman jäähtyä. Sekoita joukkoon kerma, keltuainen ja sitruunanmehu.

2. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Älä kiehauta, koska kastike juoksettuu helposti. Mausta suolalla.

alkuruoka | Tartar-pihvi

6 annosta

600 g naudan sisä- tai ulkofileetä tai sisäpaistia

2 rkl Tabascoa

4 rkl Worcestershire-kastiketta

suolaa, mustapippuria

Lisäksi

n. 1 dl majoneesia

3 rkl Dijon-sinappia

2 sipulia

4 (säilyke)punajuurta

6 kananmunankeltuaista

pieniä kapriksia

pieniä suolakurkkuja

sormisuolaa

1. Poista lihasta kalvot ja raasta liha raastimella tai pilko veitsellä pieniksi kuutioiksi. Sekoita mausteet ja raastettu liha kulhossa. Muotoile pihvit käsin tai stanssin avulla.

2. Sekoita majoneesi ja Dijon-sinappi kulhossa. Silppua sipulit ja pilko kypsät punajuuret. Aseta jokaisen tartar-pihvin päälle kananmunankeltuainen. Tarjoile lisukkeiden kanssa.

JÄLKIRUOKA | Suklaa-vadelmamoussekakku

Pohja

6 kpl kananmunia

2½ dl sokeria

2¾ dl vehnäjauhoja

1 dl tummaa kaakaojauhetta

Vadelmamousse

500 g (pakaste)vadelmia

2 dl sokeria

4 liivatelehteä

300 g maustamatonta tuorejuustoa

3 dl kuohukermaa

1. Valmista kakkupohja. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (Ø 20 cm) ja paista uunissa 175 asteessa 35–40 min. Jäähdytä.

2. Valmista vadelmamousse. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, kiehauta ja jäähdytä ne. Poista vadelmista siemenet painelemalla marjat siivilän läpi kulhoon. Sekoita vadelmasoseeseen sokeri. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen pakkauksen ohjeen mukaan. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna ½ dl vadelmasoseesta ja sekoita liivatteet siihen. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa ja lisää loppu vadelmasose. Vatkaa joukkoon liivateseos. Vaahdota kerma ja kääntele tuorejuusto-vadelmaseokseen.

3. Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen. Aseta alimmainen kerros tarjoiluastialle ja laita irtopohjavuoan reunat pohjan ympärille. Kaada päälle puolet vadelmamoussesta ja aseta päälle keskikerros. Lisää loput vadelmamoussesta – ei haittaa, vaikka mousse yltää juuri ja juuri vuoan reunoihin. Laita päälle kansipala. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

4. Poista hyytyneen kakun ympäriltä irtopohjavuoka ja valuta päälle suklaaganachea. Koristele marengeilla.

Suklaaganache

200 g tummaa suklaata (47 %)

2 dl kuohukermaa

ripaus suolaa

1. Rouhi suklaa ja laita se kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa, älä keitä! Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle ja anna levätä muutama minuutti sekoittamatta.

2. Lisää ripaus suolaa ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Anna jäähtyä ennen kuin kaadat ganachen kakun päälle.

Marenkikoristeet

1 kananmunanvalkuainen

¾ dl sokeria

elintarvikeväriä tai mehua

1. Vaahdota valkuaista sähkövatkaimella. Lisää sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Värjää halutessasi elintarvikevärillä.

2. Pursota marenkivaahtoa tähtityllalla leivinpaperin päälle. Paista marenkeja 100-asteisessa uunissa noin tunti.

JÄLKIRUOKA | Suklaa-vadelmamoussekakku

Pohja

6 kpl kananmunia

2½ dl sokeria

2¾ dl vehnäjauhoja

1 dl tummaa kaakaojauhetta

Vadelmamousse

500 g (pakaste)vadelmia

2 dl sokeria

4 liivatelehteä

300 g maustamatonta tuorejuustoa

3 dl kuohukermaa

1. Valmista kakkupohja. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (Ø 20 cm) ja paista uunissa 175 asteessa 35–40 min. Jäähdytä.

2. Valmista vadelmamousse. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, kiehauta ja jäähdytä ne. Poista vadelmista siemenet painelemalla marjat siivilän läpi kulhoon. Sekoita vadelmasoseeseen sokeri. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen pakkauksen ohjeen mukaan. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna ½ dl vadelmasoseesta ja sekoita liivatteet siihen. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa ja lisää loppu vadelmasose. Vatkaa joukkoon liivateseos. Vaahdota kerma ja kääntele tuorejuusto-vadelmaseokseen.

3. Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen. Aseta alimmainen kerros tarjoiluastialle ja laita irtopohjavuoan reunat pohjan ympärille. Kaada päälle puolet vadelmamoussesta ja aseta päälle keskikerros. Lisää loput vadelmamoussesta – ei haittaa, vaikka mousse yltää juuri ja juuri vuoan reunoihin. Laita päälle kansipala. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

4. Poista hyytyneen kakun ympäriltä irtopohjavuoka ja valuta päälle suklaaganachea. Koristele marengeilla.

Suklaaganache

200 g tummaa suklaata (47 %)

2 dl kuohukermaa

ripaus suolaa

1. Rouhi suklaa ja laita se kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa, älä keitä! Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle ja anna levätä muutama minuutti sekoittamatta.

2. Lisää ripaus suolaa ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Anna jäähtyä ennen kuin kaadat ganachen kakun päälle.

Marenkikoristeet

1 kananmunanvalkuainen

¾ dl sokeria

elintarvikeväriä tai mehua

1. Vaahdota valkuaista sähkövatkaimella. Lisää sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Värjää halutessasi elintarvikevärillä.

2. Pursota marenkivaahtoa tähtityllalla leivinpaperin päälle. Paista marenkeja 100-asteisessa uunissa noin tunti.