Joka tarpeeseen Uudet piharakennukset

Lisätilalle on aina käyttöä

Loppuuko talosta tila tai puuttuuko mökiltä ulkokeittiö? Selvitä ennen piharakennuksen ostamista rakennusluvan tarve ja tarkista, mitä toimituspaketti sisältää.

Teksti: Elina Turunen kuvat: valmistajat

Huolettomia löylyjä

Pohjoisen puista valmistetussa Salvoksen Väinämö­-saunassa on kodikas pukuhuone. Rakennuksen voi räätälöidä omiin tarpeisiin sopivaksi, esimerkiksi huonetiloja voi leventää ja pidentää, lyhentää tai kaventaa sekä ovien ja ikkunoiden paikkaa vaihtaa. Hirsisauna luovutetaan täysin käyttövalmiina, joten löylyihin pääsee ilman rakennus­huolia.

Valmissaunat alk. 7 495 € www.salvos.fi

Helpoiten lisätilaa kotiin tai mökille saa tilaamalla piharakennuksen avaimet käteen -pakettina, mutta kaverin avustuksella lisärakennus nousee elementeistäkin nopeasti. Ennen pihamökin pystyttämistä pitää selvittää rakennusluvan tarve kunnan rakennusviranomaiselta. Esimerkiksi grillikatokseen voi riittää toimenpideilmoitus, mutta kesäkeittiö muurattuine tulisijoineen saattaa tarvita rakennusluvan ja mittapiirrokset. Ruutukaava-alueilla määräykset ovat tiukemmat kuin syrjemmässä, ja toisaalta ranta rajoittaa rakentamista. Sovun säilymiseksi projekteista kannattaa keskustella myös naapurin kanssa.

Monikäyttöiset piharakennukset muuntuvat eri tarpeisiin aina pyörävarastosta vierasmajaan. Toimivuuden kannalta on hyvä miettiä käyttötarkoitusta tarkemminkin. Esimerkiksi autotalli kannattaa varata autolle ja puutarhavälineille rakentaa oma tilansa, vaikkapa autotallin yhteyteen.

Huolellisesti tehty perustus suojaa rakennusta painumiselta ja kosteusvaurioilta. Perustustapa valitaan maapohjan tai rakennustyypin mukaan. Kevyet rakennelmat voidaan yleensä pystyttää ilman mittavia perustustöitä: yleensä pilariharkko- tai ruuvipaaluperustus riittää.

Katso seuraavalta aukeamalta, mitä kannattaa huomioida uuden piharakennuksen valinnassa.

Luksusta arkeen ja juhlaan

8-kulmaisessa Luxustuvassa voi viettää aikaa vaikkapa grillaten ympäri vuoden. Elementtitoimitus sisältää palahuopakatteen, lapinkeittiön varusteineen, savupiipun ja huuvan sekä pehmustetut istuintyynyt ja verhot. 10 m², 3 990 € www.hyvankaupanpaikka.fi

Edullinen teräsvarasto

Yardmaster-pihavarastolla saat helposti varastotilaa vaikkapa polkupyörille ja puutarhatyökaluille. 3–11 m², takuu 10–12 v. Alk. 545 € (sis. toimitus) www.tuontiukkonen.fi

Kotipihan helmi

Mansardikattoiseen Helmi-leikkimökkiin mahtuu aikuinenkin seisomaan (kork. 2 180 mm). 5,4-neliöinen mökki sopii hyvin myös vieraiden majoittamiseen. Kevythirsisen kotimaisen mökin valmistuksessa on käytetty sekä kuusta että mäntyä. 1 320 € (sis. terassi) www.smartia.fi

Ulkoruokinnan aika

Olottaren esteetön Maku-pihakeittiö muuntautuu kesäolohuoneeksi tai vieras­aitaksi sisustusta vaihtamalla. Mallistossa on neljä vakiokokoa (10–23 m²), mutta mittoja voidaan muunnella tarpeiden mukaan. Varjo-katoksella perusmalliin saadaan viihtyisää lisätilaa. Eri toimitusmahdollisuuksia. Pihakeittiö alk. 5 820 €, katos alk. 2 300 €. www.olotar.fi

Katos ja varasto pienelle tontille

Kun tilaa on vähän, kannattaa yhteen rakennukseen sisällyttää monta toimintoa. Elementeistä koottavan yhden auton B3-autokatoksen yhteydessä on 7,8 m²:n varasto. Alk. 5 450 € www.piharati.fi

Kuusikulmainen klassikko

Huvimajalla saat kotipihaan tai kesämökin kylkeen kaivattua lisätilaa. Porin puupoikien Matin huvimajaan voi asentaa sisälle grillin tai sen voi sisustaa vaikkapa ulko-olohuoneeksi. Kotimaisesta kuusesta valmistetussa majassa on lämpölasi-ikkunat, jotka pitävät vedon ja hyttyset loitolla.

6 ja 10 m², alk. 1 850 € (elementtitoimitus) www.porinpuupojat.fi

huomioi nämä piharakennusta ostaessasi

1. Valmistajilta saat rakennuslupiin mahdollisesti tarvittavat piirustukset.

2. Joskus pakettiin kuuluu kaikki katemateriaaleista kiinnitysruuveihin, toisinaan vain määrämittaan katkottu puutavara. Tarkista toimitussisältö ennen ostopäätöstä ja laske puuttuvien materiaa­lien kustannukset.

3. Rakennusluvan hankkimiseen voi kulua viikkoja, ja oman aikansa ottaa tavaran saapuminen tehtaalta kotipihalle. Muista varata aikaa myös perustuksiin, pintakäsittelyyn ja sisätilojen viimeistelyyn.

4. Huomioi suunnitteluvaiheessa myös valaistukseen, ilmastointiin ja lämmitykseen liittyvät seikat. Muista, että sähkötyöt kuuluvat vain ammattilaiselle.

5. Yleensä piharakennusten ulkonäkö noudattelee päärakennuksen tyyliä, ja silloin huomioidaan muun muassa kattokaltevuus, katemate­riaali ja ulkoseinien pinta­materiaali.