Pientalon

herkkusuut

MAAILMALLA: USA

Herkkusuut Goes USA!

Koko maailman maut sekoittava jenkkikeittiö on tunnettu erityisesti pikaruuistaan – tarjoa hodareiden ja hampurilaisten lisäksi rapukakkuja, jotka uppopaistetaan rapeiksi. Amerikkalainen juustokakku kannattaa leipoa jo edellisenä päivänä.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

Hot Dogit

pitkiä hot dog -sämpylöitä

pitkiä premium-nakkeja (esim. Wigren-olutnakki)

kuivattua sipulirouhetta tai punasipulisilppua

kurkkusalaattia tai maustekurkkua pieneksi pilkottuna

sinappia, ketsuppia majoneesia

1. Keitä nakit kypsiksi runsaassa vedessä tai höyrykattilassa.

2. Lämmitä halkaistu sämpylä nopeasti esim. kuivalla paistinpannulla.

3. Nakki kannattaa halkaista, sillä se pysyy paremmin sämpylän välissä. Täytä sämpylä ja tarjoa heti.

Kerroshampurilainen

pekonia

200 g paistijauhelihaa

suolaa, mustapippuria

cheddarjuustoa

iso sämpylä

punasipulirenkaita

maustekurkku- ja tomaattiviipaleita, jäävuorisalaattia

majoneesia tai hampurilaiskastiketta

ketsuppia

1. Paista pekonit pannulla rapeiksi, siirrä sivuun odottamaan. Mausta jauheliha suolalla ja mustapippurilla, sekoita tasaiseksi. Muotoile massasta kaksi pihviä ja paista pekonirasvassa pannulla haluamaasi kypsyysasteeseen. Laita lopuksi cheddarjuustoviipale sulamaan pihvin päälle.

2. Lämmitä halkaistu sämpylä nopeasti esim. pannulla, täytä ja tarjoile.

Crab Cakes – herkkusuiden rapukakut

3 jauhoista perunaa

300 g vaaleaa kalaa, esim. turskanseläkettä

400 g kuningas- tai taskuravun lihaa (tai katkarapuja)

2 ruukkua lehtipersiljaa

4 valkosipulinkynttä

2 tl savustettua paprikajauhetta

suolaa, mustapippuria

1 sitruunan mehu

1 dl oliiviöljyä

2 kananmunaa

3 dl vettä

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

2–3 l rypsiöljyä uppopaistamiseen

sitruunalohkoja

valkosipuli- tai chilimajoneesia

1. Kuori ja pilko perunat, siirrä sivuun odottamaan. Keitä kala kypsäksi runsaasti suolatussa vedessä (n. 4 min). Siirrä turskanliha kulhoon ja käytä saman kattilan keitinvesi perunoiden kypsennykseen. Hienonna kypsät perunat haarukalla erillisessä astiassa, lisää hieman oliiviöljyä.

2. Lisää turskakulhoon ravunlihat, lehtipersiljasilppu, puristetut valkosipulinkynnet, mausteet, sitruunamehu, oliiviöljy, kaksi munaa ja perunamurska. Sekoita tahnaksi.

3. Kiehauta vesi kattilassa, siirrä pois liedeltä. Sekoita veteen vehnäjauhot ja kanan- muna. Kaada seos vähitellen pääainesten joukkoon kulhoon. Koko määrää ei tarvitse käyttää, kunhan massasta saa pyöriteltyä esimerkiksi ruokalusikoiden avulla pieniä kakkusia. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja. Anna tekeytyä kylmässä 30 min ja pyörittele massasta rapukakkuja.

4. Kuumenna rypsiöljy (175 °C) isossa kattilassa ja uppopaista rapukakkuja, kunnes ne ovat kullanruskeita. Nosta pois reikäkauhalla ja valuta talouspaperin päällä. Tarjoa valkosipuli- tai chilimajoneesin ja sitruunalohkojen kanssa.

New York Cheese Cake – juustokakku uunissa

Pohja

200 g Digestive-keksejä

100 g voita

Täyte

600 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g ranskankermaa

½ sitruunan mehu

2 dl sokeria

1 vaniljatanko

1 dl kuohukermaa

¾ dl perunajauhoja

4 kananmunaa

1. Vuoraa irtopohjavuoan (ø 24 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla. Murskaa keksit esim. tehosekoittimella. Sekoita keksimurska voisulaan. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.

2. Notkista tuorejuusto vatkaimella, sekoita joukkoon ranskankerma, sitruunamehu ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisältä siemenet täytteen sekaan.

3. Sekoita perunajauhot ja kuohukerma niin, että jauhot liukenevat kermaan. Lisää seos täytteeseen ja sekoita. Sekoita munat mukaan yksitellen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle.

4. Paista 175 asteessa n. 1 h. Peitä kakku foliolla, kun se on saanut väriä pintaan. Jäähdytä ja anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään.

5. Valmista mansikkamelba: soseuta mansikat ja sokeri.

6. Irrota kakku vuoasta, ripottele pinnalle tomusokeria ja tuoreita mansikoita. Tarjoile kakku mansikkamelban kanssa.

Mansikkamelba

200 g mansikoita

2 rkl sokeria

Pinnalle

mansikoita

tomusokeria

Vinkki

Uunin pohjalle laitettu folio suojaa uunia vuoasta valuvalta rasvalta.

New York Cheese Cake – juustokakku uunissa

Pohja

200 g Digestive-keksejä

100 g voita

Täyte

600 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g ranskankermaa

½ sitruunan mehu

2 dl sokeria

1 vaniljatanko

1 dl kuohukermaa

¾ dl perunajauhoja

4 kananmunaa

1. Vuoraa irtopohjavuoan (ø 24 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla. Murskaa keksit esim. tehosekoittimella. Sekoita keksimurska voisulaan. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.

2. Notkista tuorejuusto vatkaimella, sekoita joukkoon ranskankerma, sitruunamehu ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisältä siemenet täytteen sekaan.

3. Sekoita perunajauhot ja kuohukerma niin, että jauhot liukenevat kermaan. Lisää seos täytteeseen ja sekoita. Sekoita munat mukaan yksitellen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle.

4. Paista 175 asteessa n. 1 h. Peitä kakku foliolla, kun se on saanut väriä pintaan. Jäähdytä ja anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään.

5. Valmista mansikkamelba: soseuta mansikat ja sokeri.

6. Irrota kakku vuoasta, ripottele pinnalle tomusokeria ja tuoreita mansikoita. Tarjoile kakku mansikkamelban kanssa.

Mansikkamelba

200 g mansikoita

2 rkl sokeria

Pinnalle

mansikoita

tomusokeria

Vinkki

Uunin pohjalle laitettu folio suojaa uunia vuoasta valuvalta rasvalta.