Remontoija portaat mökille

Portaat mittatilaustyönä

Vuosien varrella rakasta kesäpaikkaa on kunnostettu säännöllisesti. Yksi tärkeä on kuitenkin puuttunut: portaat venelaiturilta mökille. Kun sopivat rakentajat ja mieleinen materiaali löytyi, oli aika tehdä viimeinen silaus saareen.

Teksti: Anni lehti Kuvat: toimitus

Siuntion saaristossa sijaitseva kesämökki sijaitsee korkealla kalliolla. Venepaikalta mökille on yli 20 vuotta kuljettu jyrkkää ja mutkittelevaa polkua pitkin, jossa on pieniä kiviä ja kasvillisuutta. Kun mökille on lähdetty useammaksi päiväksi lomanviettoon, on sinne samalla viety monta kassillista tavaraa. Tällöin kipuaminen venelaiturilta mökille on käynyt haastavaksi.

Saaressa on tehty vuosien varrella monenlaista remppaa ja rakennusprojektia, mutta porrasprojekti oli odottanut vuoroaan. Sysäyksen portaiden rakentamiselle antoi muutama vuosi sitten rakennettu upea terassi. Terassin rakentamiseen käytettiin Lunawoodin kestävää ja helppohoitoista kom­posiittia. Tuttu materiaali oli havaittu erityisesti saaristo- olosuhteisiin sopivaksi ja se soveltui täydellisesti myös portaiden rakentamiseen.

Hetkessä valmista

Porrasprojekti päätettiin toteuttaa keväällä heti mökkikauden alkaessa. Työ aloitettiin kuljettamalla rakennusmateriaali veneellä saareen. Työkoneiden tuominen saareen asettaa aina omat haasteensa, ja tästä syystä kaikki hoidettiin täysin hartiavoimin.

Portaiden paikka sijoitettiin polun kohdalle. Portaiden runko rakennettiin suoraan maan päälle, joten maata ei tarvinnut kaivaa. Kun runko oli valmis, rakennettiin askelmat. Lopuksi valaisimia varten kaivettiin lapiolla ja rautakangella puolen metrin mittaiset kuopat, joihin valaisimet upotettiin. Reitille venelaiturilta mökille ja ulkovessaan asennettiin yhteensä kymmenen alumiinarunkoista pollari-valaisinta valaisemaan askelmat. Portaiden rakentaminen ja valaisimien asennus tuli valmiiksi viikossa.

Valaistuksella turvallisuutta

Mökillä vietetään aikaa myöhään syksyyn asti. Jo ensimmäisen kesän aikana koettiin, että portaiden kunnollinen valaistus tuo turvallisuutta ja käyttömukavuutta. Mökin omistajat huomasivat myös nopeasti, että Airamin Argo- valaisin oli loistava valinta, sillä laadukkaan pintakäsittelyn ansiosta ne kestävät hyvin korroosiota ja UV-säteilyä. Vaikka valaisimet ovat kooltaan melko suuria, sulautuvat ne värin ja muotoilun ansiosta täydellisesti miljööseen. Illan pimetessä valot valaisevat kauniisti ympäristön ja ovat näyttävä näky mereltä päin. Portaiden ja valaistuksen ansiosta mökillä viihdytään entistä paremmin.

fakta

Mitä maksoi?

Työ 2 500 €

Sähkötyöt 1 500 €

Valaisimet 3 240 € (10 kpl)

Komposiitti ja runkopuut noin 2 000 € (Materiaalia meni portaisiin noin 35 m2.)

Muut tarvikkeet noin 500 €

Yhteensä noin 10 000 €

Työn kesto: 1 viikko

fakta

Mitä maksoi?

Työ 2 500 €

Sähkötyöt 1 500 €

Valaisimet 3 240 € (10 kpl)

Komposiitti ja runkopuut noin 2 000 € (Materiaalia meni portaisiin noin 35 m2.)

Muut tarvikkeet noin 500 €

Yhteensä noin 10 000 €

Työn kesto: 1 viikko