Grillaajan apupöytä

Kätevää apupöytää voi käyttää ulkokokkailussa tai vaikkapa mökkikeittiössä. Hyvä materiaali on lämpökäsitelty puu, joka on lahonkestävää sekä myrkytöntä.

Teksti ja kuvat: anu karjalainen ja eveliina ylönen

Jos sinulla ei ole katkaisusahaa, kannattaa miettiä mitat valmiiksi ja sahauttaa palaset puutavaraa hakiessa, sillä käsisahalla tässä työssä voi olla hieman liikaa hommaa. Puristimet ovat hyvä lisä, mutta ilmankin pärjää, varsinkin jos on apukäsiä saatavilla. Pöydän alle voi kiinnittää kaksi pyörää, jotta pöytää on helppo siirrellä. Tätä varten tarvitsee vain sahata toisen pään jalat pyörien mitan verran lyhyemmiksi ja ruuvata pyörät jalkoihin kiinni. Pöytälevyn alle sopisi myös kaksi laatikkoa välineitä varten, mutta silloin pöytää ei voi säilyttää ulkona, koska sadevesi ei pääse valumaan pois.

Tekisinkö itse?

Pöydän mitat: lev. 120 cm, syv. 60 cm ja kork. 90 cm

Kansi: 4 kpl 28 x 145 mm (pit. 1 200 mm)

Jalat: 4 kpl 45 x 45 mm (pit. 872 mm)

Tukipuut: päätyihin 4 kpl 45 x 45 mm (pit. 514 mm), pitkille sivuille 4 kpl 28 x 45 mm (pit. 1 200 mm) ja kannen alle 1–2 kpl 28 x 45 mm (pit. 514 mm)

Alatason ritilä: 21 x 45 mm (18 kpl pit. 570 mm + päädyissä 2 kpl pit. 514 mm)

Poikkipuut alle: 2 kpl yli 20 mm (pit. 1 100 mm)

Metallitangot: 12 mm (2 kpl pit. 555 mm)

Jalat: Poraa metallitangoille reiät pystypuihin. Merkkaa puihin korkeus, jolle haluat tangon laittaa (tässä 15 cm yläreunasta) ja merkkaa poranterään teipillä kohta, kuinka syvän reiän tarvitset, hieman yli 20 mm on hyvä tässä tapauksessa. Aseta tangot paikoilleen jalkojen väliin. Poraa 45 mm paksuihin poikkipuihin reiät läpi ja kiinnitä pystypuun yläreunoihin kahdella tarpeeksi pitkällä terassiruuvilla (esim. 5 x 80 mm). Mittaa alareunasta sopiva kohta alemmille poikkipuille ja ruuvaa kasaan samalla tavalla.

Kansi: Kun jalat ovat valmiina, asettele kannen laudat alapuoli ylöspäin tasaiselle alustalle ja käytä apuna sopivan paksuisia tikkuja (n. 6 mm), jotta saat tasaiset raot lautojen väliin. Tasaa lautojen päät toista kapulaa apuna käyttäen. Aseta valmis jalka makaamaan tason päälle ja poraa tätä apuna käyttäen pitkät tukipuut reunimmaisiin lautoihin kiinni. Poraa ruuveille tarvittava syvennys, jotta ruuvit (esim. 4,2 x 45 mm) uppoavat riittävän pitkälle kansilautaan. On hyvä myös tehdä ruuvia pienempi reikä puusta läpi, jotta kappa- leet eivät halkea ruuvatessa. Ruuvaa useammalla ruuvilla tukipuut kiinni.

Jalkojen kiinnitys kanteen: Nosta jalat pystyyn kansilautojen väliin ja kiinnitä jalat kulmaraudoilla (40 x 40 mm) kiinni (esim. 4 x 25 mm ruuvit). Vaihtoehtoisesti jalat voi ruuvata kiinni poraamalla pitkän sivusarjan läpi, näinkin saa tukevan rakennelman, mutta näkyviin jää enemmän ruuveja. Kiinnitä myös kannen keskivaiheille poikkipuu (tai kaksi) tueksi ja ruuvaa kulmaraudalla päistä kiinni. Tee kaikkiin poikkipuihin, myös päätyihin, reiät läpi jokaisen kansilaudan kohdalla. Näitä reikiä on hyvä laajentaa hieman tekemällä sivuttaisliikettä poratessa, jotta ruuvit pääsevät liikkumaan puun eläessä kosteuden mukaan.

Alataso: Lado rimat vierekkäin. Käytä apuna sopivaa välikappaletta rimojen välissä, jotta saat tasaiset välit. Tasaa rimat päistä kapulaa apuna käyttäen. Jätä päätyyn sopiva tila 45 mm paksuille jaloille ja asettele poikkipuut niin, että ne mahtuvat juuri sopivasti jalkojen väliin. Näin saat vielä hieman lisää tukea rakennelmaan. Kiinnitä päätyihin lyhyemmät rimat, jotka mahtuvat jalkojen väliin. Poraa poikkipuuhun reikä läpi rimaan asti molempiin päihin ja kiinnitä sopivan kokoisilla ruuveilla (esim. 4 x 45 mm). Jatka samoin kaikkien rimojen kanssa välikappaletta siirtäen. Nosta ritilä vinottain ujuttaen paikoilleen. Pöytä on pintakäsitelty lopuksi Tikkurilan mustalla Valtti Plus -terassiöljyllä.

Feinin Multimaster-monitoimilaitteella kodin remontointi- ja rakennustyöt sujuvat kuin tanssi! Akkukäyttöisen mallin moottorin teho on sama kuin verkkovirralla toimivassa laitteessa. 18 V:n (2,5 Ah) litiumioniakku, StarlockPlus-työkalukiinnitin ja suuri lisätarvikevalikoima. 429 €

www.fein.com/fi

Vai ostaisinko valmiin?

panosta

Männystä valmistettuun Läckö- ulkokeittiöön voidaan liittää tiskiallas. 428 €

www.hillerstorp.se

pihistä

Tilava Texas-grillivaunu on muovia ja ruostumatonta terästä. 262 €

www.trademax.fi

säästä

Puista Äpplarö- tarjoiluvaunua on helppo liikutella. 89 €

www.ikea.fi

Mitä maksoi?

Puumateriaalit (kyllästetty puu, suosittelemme lämpökäsiteltyä) 59,46 €

Metallitanko + 4 kpl koukkuja 19,64 €

Valtti Plus -terassiöljy 18,95 €

Ruuveja 3 eri kokoa, yht. n. 10 €

Kulmaraudat 4 € (8 kpl)

Yht. 112,05 €

Tarvittavat työkalut

Käsi- tai katkaisusaha (tai sahauta valmiiksi)

Rautasaha

Porakone + terät

Mittanauha

Puristimet (ilmankin pärjää)

Käytetty aika

1 päivä