Pientalon

herkkusuut

Kakku tekee juhlan!

Leivo juhlapöytään suolaiset ja makeat kakkuklassikot! Porolla aateloit voileipäkakun parempiinkin pirskeisiin, katkaravuista ja lohesta koottu herkku on puolestaan rento naked cake. Perinteinen mansikkakakku saa raikkautta limestä, ja se onnistuu myös gluteenittomana!

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

Kylmäsavuporo-voileipäkakku

6:lle

Pohja

1 pkt (500 g) grahampaahtoleipää

Kostutus

1 dl täysmaitoa

Täyte

300 g kylmäsavupororouhetta

200 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g crème fraîchea

nippu ruohosipulia

mustapippuria, suolaa

Kuorrutus

200 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g crème fraîchea

½ sitruunan mehu

vettä

Koristelu

100 g kylmäsavuporoa

kapriksia

tuoretta timjamia tai herneenversoja

mustapippuria

1. Hienonna ruohosipuli. Notkista tuore- juusto kulhossa lusikalla. Sekoita joukkoon crème fraîche ja kylmäsavupororouhe, mausta ruohosipulilla, suolalla ja pippurilla.

2. Leikkaa leivistä reunat pois ja kostuta leivät joko sudilla tai dippaamalla maitoon. Asettele ensimmäinen kerros leipiä tarjoiluastialle pohjaksi. Levitä pohjalle puolet täytteestä ja asettele seuraava kerros kostutettuja leipiä täytteen päälle. Toista. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.

3. Valmista kuorrute. Notkista tuorejuusto kulhossa, sekoita joukkoon crème fraîche ja sitruunamehu. Lisää vettä vähän kerrallaan niin, että saat kuorrutteesta riittävän notkeaa. Kuorruta kakku kauttaaltaan.

4. Koristele kylmäsavuporosiivuilla, kapriksilla, timjamilla tai herneenversoilla. Rouhi päälle mustapippuria.

Kylmäsavulohi-katkarapu- voileipäkakku

6:lle

Pohja

2 pkt tummaa, pehmeää leipää

(esim. saaristolaisleipä, vuokaleipä)

Kostutus

1 dl vettä

½ sitruunan mehu

Kylmäsavulohitäyte

200 g kylmäsavulohta

200 g maustamatonta tuorejuustoa

120 g smetanaa

tilliä

mustapippuria, suolaa

Katkaraputäyte

1 ps katkarapuja

200 g maustamatonta tuorejuustoa

120 g smetanaa

½ sitruunan mehu

tilliä

mustapippuria, suolaa

Koristelu

nippu tilliä

2 sitruunaa

katkaravun pyrstöjä

150 g graavilohta

50 g kirjolohen mätiä

1. Ota katkaravut sulamaan siivilään. Hienonna kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi ja hienonna tilli.

2. Valmista kylmäsavulohitäyte: notkista tuorejuusto kulhossa lusikalla, lisää smetana ja kylmäsavulohikuutiot. Mausta tillillä, suolalla ja pippurilla. Valmista katkaraputäyte samalla tavalla.

3. Aseta pyöreä irtopohjavuoan reunus tarjoiluastialle. Leikkaa leivistä reunat pois ja kostuta leivät joko sudilla tai dippaamalla sitruunaveteen. Asettele ensimmäinen kerros leipiä tarjoiluastialle. Lusikoi pohjalle katkaraputäyte. Asettele seuraava kerros kostutettuja leipiä täytteen päälle. Lusikoi päälle savulohitäyte. Asettele seuraava kerros kostutettuja leipiä täytteen päälle. Peitä kelmulla, anna vuoan olla paikoillaan ja anna maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.

4. Poista irtopohjavuoan reunus ja koristele kakku graavilohisiivuilla, katkaravunpyrstöillä, sitruunan siivuilla ja tillillä.

Mansikkakakku

6:lle

Kakkupohja

3 kananmunaa

sokeria

½ tl vaniljasokeria

vehnä- ja perunajauhoja

½ tl leivinjauhetta

Kostutus

1 dl maitoa

1 tl vaniljasokeria

Täyte

200 g mansikoita

½ limen kuori + mehu

(loraus sitruunalikööriä)

ripaus sokeria

2 dl vispikermaa

50 g tuorejuustoa

2 rkl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

½ nippua tuoretta minttua

Kuorrutus ja koristelu

3 dl vispikermaa

30 g tuorejuustoa

1 rkl tomusokeria

mansikoita

tuoretta minttua

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele vuoka (Ø 15 cm, kork. 10 cm). Riko huoneenlämpöiset munat lasiin. Mittaa samankokoiseen lasiin sokeria saman verran kuin munia, sekoita joukkoon vaniljasokeri ja kaada sokerit kulhoon. Mittaa tyhjään lasiin yhtä paljon jauhoja kuin munia (suhde: vehnäjauhoja ¾ ja perunajauhoja ¼) ja sekoita joukkoon leivinjauhe. Vatkaa monitoimikoneella tai sähkövatkaimella kananmunia ja sokeria n. 10 min. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon vähitellen, sekoita varovasti nuolijalla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla n. 30–40 min. Tarkista kypsyys puutikulla: kun taikina ei tartu tikkuun, kakku on kypsä. Anna olla hetki vuoassa ja kumoa ritilälle jäähtymään.

2. Viipaloi täytteen mansikat kulhoon. Raasta limenkuori mansikoiden päälle, purista joukkoon limemehu ja lisää likööri. Lisää mintunlehdet ja ripaus sokeria, pyöräytä kevyesti ja jätä maustumaan. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon lopuksi tuorejuusto ja tomu- ja vaniljasokeri. Kostuta kakkupohja, levitä päälle puolet kermaseoksesta ja mansikoista. Nosta päälle toinen kakkukerros ja toista. Nosta ylin kerros kakun päälle, peitä kelmulla ja anna kakun maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.

3. Vaahdota kerma kuorrutusta varten ja sekoita joukkoon lopuksi tuorejuusto ja tomusokeri. Levitä kakun päälle ohut kerros kermaseosta ja viipaloituja mansikoita. Laita loput kermaseoksesta pursotinpussiin ja pursota reunoille koristeita. Koristeena olevien macarons-leivosten ohje on osoitteessa www.suomela.fi.