Anita uudistaa

Täydellinen muodonmuutos

Punaisesta kesämökistä tuli remontin jälkeen toimiva ja tyylikäs koti. Sekä sisätilaan että julkisivuun tehtiin täydellinen muodonmuutos.

teksti ja kuvat: Anita koponen

Mökki sijaitsee upealla paikalla aivan rannan läheisyydessä. Kaunis järvimaisema ja rauhallinen miljöö inspiroivat kohteen suunnittelussa ja tilaratkaisuissa. Ympäristö vaikutti vahvasti myös pintamateriaalien ja värien valintaan.

Talon kattoa korotettiin eli harjaa nostettiin, mikä mahdollisti parven rakentamisen tupaan: mökkiin saatiin lisätilaa esimerkiksi yövieraita varten. Parven etuseinä tuvan puolelta jätettiin avonaiseksi, mikä lisäsi asumisnelilöitä ja avaruuden tuntua.

Mökkiin tehtiin laajennus, jossa vanha rannanpuoleinen kylmäterassi otettiin sisäkäyttöön. Tupaan saatiin näin vielä lisää kaivattuja neliöitä ja asumismukavuutta.

Terassi tuvan jatkeeksi

Mökin eteen suunniteltiin iso lasitettu liukuovilla suljettava terassi, josta maisemat avautuvat silmien eteen. Terassi toimii tuvan jatkeena, kesähuoneena, ruokailutilana ja saunojien vilpolana.

Varsinaisen terassin lisäksi myös pääoven kulkuväylä sivuterassilla lasitettiin, ja nyt luonnonvaloa pääsee tilaan monesta suunnasta.

Kun kattoa korotettiin, se myös laajennettiin ulottumaan lasitetun terassin ylle. Vanhat kantavat pilarit poistettiin ja tilalle tehtiin uudet katon kannattimiksi.

Julkisivukin muuttui yhtenäiseksi perusteellisessa remontissa, jossa laudoitus vaihdettiin ja maalattiin harmaaksi. Uuden julkisivun ansiosta mökki näyttää nyt modernilta, niin kuin asukkaat toivoivat.

Parvelle rannan puolelle tehtiin pieni pyöreä ikkuna, joka sopi järvimaiseman henkeen.

Lisää neliöitä sisälle

Entisestä pukuhuoneesta kuoriutui sauna, johon asenettiin suihku ja kulku lasiterassille. Löylyhuoneesta tuli tummanpuhuva lankkulauteineen.

Vanhasta saunatilasta saatiin napattua tarvittava neliömäärä myös wc:lle ja makuuhuoneen vaatehuoneelle.

Keittiö oli aiemmin pieni ja epäkäytännöllinen, lähinnä keittiösyvennys, eikä siellä ollut juuri laskutilaa. Asukkaiden haaveena oli toimiva, ajaton ja mökkimäinen keittiö, joka sulautuu tupaan. Niinpä vanhan keittiön viereinen vaatekaappi poistettiin, jotta saatiin laajennukselle tilaa.

Keittiö uusittiin täysin kodinkoneita myöten ja alas laskettu katto keittiön yltä poistettiin. Tila siis avattiin kokonaan.

Uudet pinnat

Mökin kaikki sisäpinnat uusittiin. Kellastuneet paneelit niin katossa kuin seinissäkin vaihdettiin valkoisiin leveisiin paneeleihin, jotka raikastivat tilan. Lattiat vaihdettiin harmaaseen taittavaan laminaattiin.

Parvelle tehtiin kapeat pienet portaat mustilla rautakaiteilla, jotka luovat vaaleaan tilaan mukavasti kontrastia.

Vanha tiiliseinä käsiteltiin vaalean harmaaksi. Vain takka säilytettiin ennallaan.

Sisustussuunnittelija Anita Koponen tekee sisustus- ja tilasuunnitelmia koteihin, loma-asuntoihin ja julkisiin tiloihin. Anita on tullut tutuksi Huvila & Huussi sekä Inno-tv-ohjelmista.

www.ak-design.fi