Joka tarpeeseen Grillit & savustimet

Rohkeus tekee grillimestarin

Eksoottiset mausteet, grillatut kasvikset ja hitaasti kypsytetty brisketti ovat kesän kuumimmat trendit.

Teksti: Susanna Cygnel kuvat: valmistajat

Grilliruoka pakataan tänä vuonna vahvoilla maailman aromeilla. ”Nousussa ovat pohjoisafrikkalaiset maut, kuten ras el hanout ja sumakki. Kauko-Aasian keittiöstä valitaan kiinnostavia tahnoja, kuten miso ja gochujang”, vinkkaa grillimestari Viivi Laube-Pohto. ”Mausteet voi sivellä suoraan grillattavaan ruokaan tai lisätä esimerkiksi majoneesi- tai jukurttikastikkeeseen.”

Brisketti eli naudan rinta on Laube-Pohton mukaan ehdoton grillihitti, jonka perinteinen valmistus matalalla lämmöllä on barbecue-grillauksen todellinen taidonnäyte. ”Se vaatii aikaa ja savustukseen sopivaa grilliä tai kamado­grilliä. Liha pitää saada kaupasta oikealla tavalla leikattuna eli niin, että rasva on mehukkaasti mukana.”

Erilaisten kasvisten kokkaus grillissä on koko ajan suositumpaa. ”Kokeile esimerkiksi persikkaa fetajuuston kanssa tai vahapintaisia salaatteja, kuten romainea, endiivejä ja sydänsalaattia. Halkaise salaatit niin, että kanta pitää puolikkaat kasassa ja nauti hyvällä oliiviöljyllä ja parmesaanilla höystettynä”

Jutun asiantuntija Viivi Laube-Pohto on kirjoittanut loppumyydyn Grillimestari - Suuri suomalainen grillauskirjan ja valmistelee nyt naisille suunnattua grillauskirjaa, joka ilmestyy e-kirjana.

Liha

Ota liha riittävän ajoissa huoneen lämpöön, niin se pysyy mehukkaana.

Pyyhi ylimääräinen marinadi pois ennen grillausta, jotta se ei pala lihan pintaan ja likaa grilliä.

Käytä lämpömittaria, niin saat aina sopivan kypsyysasteen lihaan. Etenkin isoissa lihapaloissa lämpömittari on ihan ehdoton.

Anna grillatun lihan vetäytyä folion sisällä yhtä kauan kuin sitä grillasit.

Kala ja äyriäiset

Grillaa kala nopeasti kuumassa. Se on kypsä, kun evä lähtee vetämällä helposti irti.

Valmista pienet kalat halsterissa, jolloin niitä on helppo kääntää ja käsitellä.

Laita siika-, kuha- tai ahvenfileet folio-leivinpaperinyytteihin tillin ja siivutet­tu­- jen, keitettyjen perunoitten ja muiden kasvisten kanssa.

Pitkä lasta auttaa kokonaisen kalan kääntelyssä.

Kasvikset

Valitse grilliin kauden kasviksia, joiden maku on parhaimmillaan.

Jos on kiire, ryöppää kovat juurekset ennen grillausta.

Käytä kasvisten pinnalla ohuesti öljyä ja ripaus suolaa ennen grilliin laittoa.

Isommallekin palalle

Kaasugrilli Char-Broil Professional 4600S soveltuu sekä suoraan että epäsuoraan grillaukseen. Sen päämateriaali on ruostumaton teräs, ja kaksi korkeaa kantta antavat tilaa suuremmille grillattaville. Infrapunagrillausjärjestelmä on ylivoimainen avustaja pihvien ja isojen lihakipaleiden kypsennyksessä. Käännettävä parilalevy sopii kasvisten, äyriäisten, kananmunien tai vaikka räiskäleiden kokkailuun. Hinta 999 €.

www.falmek.fi

Kesäkeittiö kaasulla tai sähköllä

Muurikan Kesäkeittiössä valmistuu ruokaa monella tavalla, kaasulla tai sähköllä. Erilaisten lisävarusteiden avulla Kesäkeittiöstä saa juuri omiin tarpeisiinsa sopivan, koska ruokaa voi pariloida, grillata, wokata, keittää tai savustaa. Kaikkiin malleihin kuuluu vakiona Kesäkeittiövaunu, Muurikka- pannu, kaasupoltin tai sähkögrilli. Hinta 269–349 €.

www.muurikka.fi

Kokkauspiste korkeussäädöllä

Carelia Grillit ovat teräksisiä monitoimiavotulisijoja ja -grillejä. Uusi Premium-mallisto sisältää nostomekanismit portaattomalla säädöllä, irrotettavilla kääntötasoilla ja rst-pystyputkilla. Nostomekanismin laakerointi keventää tasojen säätöä ja mahdollistaa samalla helpon korkeuden säädön, jos kokataan isoa määrää painavaa ruokaa. Tulisijan voi asentaa sellaisenaan pihalle tai terassille ja grillikatokseen tai kotaan erillisen Carelia Grill -piippusarjan avulla. Hinta 1 195–1 450 €.

www.careliagrill.fi

Vankka kaasugrilli

Kaasugrilli Kobe Style Platinumissa on 4 poltinta, infrapunapoltin ja sivukeitin. Sen isolla grillauspinnalla (70 x 45 cm) mahtuu kokkaamaan suurenkin väen herkut mukavasti. Sivukeittimessä voi kiehauttaa perunat, pannukahvit tai vaikka paistaa letut. Kobe on vankka ja tukeva grilli, jonka runko on täyttä emaloitua terästä. Käyttökuntoon asentaminen onnistuu tunnissa. Hinta 599 €.

www.netrauta.fi

Julkkiskokin jäljillä

Jamie Oliver Dual Fuel -grillissä yhdistyy kaasugrilli ja argentiinalaistyylinen hiiligrilli. Kaasugrillissä on 4 + 1 polttimoa eli myös sivukeitin ja sivupöydät. Jamie Oliver antaa kannelle 10 vuoden takuun ja muille osille 5 vuotta. Grilli on yli 2 metriä leveä ja painaa hieman alle 100 kiloa, mutta pyörien avulla sen liikuttelu onnistuu kätevästi. Hinta 999 €.

www.gigantti.fi

Kesäpihan keskipiste

Sementtisessä Sarom Martinique -pihagrillissä voi polttaa hiilien ja brikettien lisäksi myös puita – perinteinen puuhiillos viimeistelee herkut. Pihagrilli soveltuu parhaiten perinteisten grilliherkkujen, kuten lihojen, kypsennykseen. Sementtivalugrilli painaa 383 kiloa, joten se tarvitsee tukevan, mieluiten kivisen alustan. Hinta 369 €.

www.kone-glans.fi

Hämärässä hohtava

Lucifer Jadeite-4 on tyylikäs kaasugrilli sivukeittimellä. Grillissä on kaareva säädinpaneeli, integroitu sytytin ja rosteripolttimot. Grillipesä on emaloitua terästä ja runko pulverimaalattu. LED-valaistut nupit helpottavat lämpötilan säätöä hämärässä. Hinta n. 349 €.

www.horisontenterprises.fi

Savustus & barbecue

Vinsor Smokeriin sisältyy neljä ominaisuutta: savustus/american barbecue, savustus, epäsuora grillaus ja suora grillaus. Kokkauslämpötilan voi säädellä valmistettavan ruuan mukaan miedosta 15 asteesta aina 280 asteeseen. Valittavana on kolmen eri kokoluokan mallia: 500 (1 295 €), 400 (945 €) ja 200 (399 €).

www.landmann.fi

Brikettigrilli saranakannella

3-in-1 Master-Touch Premium -briketti­grillissä paistuu täydellinen pihvi, italialainen pizza, grillattu kokonainen kana tai vaikka haudutettu pata. Siihen sisältyy myös savustamiseen sopivia ominaisuuksia. Grillissä on saranoitu kansi ja hiilien tai brikettien kulutusta vähentävä brikettirengas. iGrill-pidike ja välinekoukut pitävät kaiken tarvittavan käden ulottuvilla. Hinta 379 €.

www.weber.com

Kamadogrilli eliniäksi

Big Green Eggin lämpöä eristävä keramiikka sitoo kosteutta ja jakaa sitä kypsennyksen aikana tasaisesti: ruoka kypsyy hellävaraisesti ja pysyy mehukkaana. Green Egg lämpiää puuhiilillä 15 minuutissa 300-asteiseksi hiillokseksi. Lämpötilaa voi säätää tulo- ja poistoilman venttiileillä 70–400-asteiseksi asteen tarkkuudella. Big Green Eggissä on elinikäinen takuu.

www.biggreenegg.eu/fi

Valkoinen monitaituri

Kaasugrilli Terazze 4000 White tarjoaa todelliselle grillimestarille arvoisensa grillin, jossa on neljä tehokasta poltinta ja yksi sivupoltin. Polttimet ovat ruostumatonta terästä. 70 x 42 sentin grillausalasta 1/3 on valurautaparilaa ja 2/3 osa valurautaritilää. Grillin runko ja kupu on valmistettu pulverimaalatusta teräksestä. Sytyttäminen on tehty helpoksi, sillä säätimiin on integroitu kätevä piezo-sytytys. Hinta 299 €.

www.halpahalli.fi

Hiilisavustin kotikokille

Rebel 45 Grill Smoker -hiilisavustimella savustat, bbq-grillaat tai valmistat ruokaa hiilillä mielesi mukaan. Hiiligrillillä kokkaat normaalisti hiilloksen päällä. Voit savustaa kaloja, lihoja ja vaikka juustoja kahdessa tasossa ritilöiden päällä tai ripustuskoukkuja hyödyntäen. Bbq-grillillä syntyy mureaa lihaa. Hinta 169 €.

www.rebel.fi

Ruokaa pelletin voimalla

Traeger Timberline 850 -pelletti­grillin lämmitysjärjestelmä pitää huolen syötettävän pelletin määrästä, kuten uunin termostaatti pitää huolta lämpötilasta. Grillissä on puhallin, jonka tehtävänä on syöttää ilmaa polttimolle, jolloin pelletin palaminen on tehokasta ja tasaista. Lämpötilaa säädetään grillin digitaalisesta ohjauspaneelista. Tynnyrin muotoinen grillipesä on valmistettu laadukkaasta ruostumattomasta teräksestä. Hinta 2 699 €.

www.kaasuvalo.fi

Näin onnistut

Pidä grilli puhtaana.

Ota oikeat välineet valmiiksi käsille.

Odota sopivaa lämpötilaa.

Käytä grillin eri lämpöaluei- ta, eli suoraa ja epäsuoraa grillausta.

Valitse hyvät raaka-aineet.

Kokeile rohkeasti uutta!