Klyyvarin nokassa

Taitelijan koti suunniteltiin Oulun merelliseen maisemaan estetiikan, käytännöllisyyden ja laadun ehdoilla. Kaunis, suuri ja tyylikäs asunto on myös inhimillisen kotoisa.

Teksti: Eeva Takkunen Kuvat: Hannu Uusitalo

Klyyvarin nokkaan suunnitellun kodin tumma klinkkerilankkujulkisivu kääntää selkänsä Toppilansalmeen päin.

Lounaaseen avautuvan sisäpihan puolella rakennuksessa vuorottelevat vaaleat pysty- ja vinopinnat. Lasi- ja valkobetoni muodostavat katseen vangitsevan harmonisen yhtenäisen julkisivun.

Tiloja muovaavat linjat jatkuvat johdonmukaisesti läpi koko rakennuksen. Talo sulautuu oululaiseen merimaisemaan juuri niin kuin pitääkin.

”Valitsimme tänne huoltovapaita, laadukkaita mate­riaaleja sillä ajatuksella, että ne kestävät aikaa sekä käytännöllisyyden että estetiikan näkökulmasta”, kertoo kodin omistaja, taiteilija Moosa Myllykangas.

Luonnonvaloa tulvii

Koti on täynnä harkittuja, pieteetillä suunniteltuja yksityiskohtia, jotka ohjaavat katsetta ympäri asuntoa.

Rakennuksen keskiössä on pääsisäänkäynnissä tummanpuhuva kivineliö, joka on samalla toisen kerroksen päämakuuhuoneen taide- ja tähystyserkkeri.

Eteistiloista avautuu valoisa ja avara näkymä alakerran oleskelutilaan, johon tulvii luonnonvaloa yläikkunoista kaltevan seinäpinnan kautta.

Kaltevaan seinän syntyyn liittyy erityinen tarina. Myllykangas kertoo saaneensa idean siihen Milanossa Armanin showroomissa ja halusi, että arkkitehti Aulikki Herneoja piirtäisi heidän kotiinsa seinän, josta valo laskeutuisi sisätiloihin lempeästi myös kesäaikaan.

Lasiporras kuin taideteos

Talo on ryhmitelty erilaisiin osiin kolmen kerroksen välille. Kerroksia yhdistää veistoksellinen lasiporras.

Keskikerroksen naapurirakennusta lähinnä olevaan päätyyn on sijoitettu kaksi makuuhuonetta ja pieni wc. Toisessa päädyssä kylpy- ja saunatilat ovat osa päämakuuhuonetta.

Makuuhuone jatkaa kodin niukkaeleistä linjaa niin materiaaleissa kuin väreissäkin. Ikkunat on sijoitettu huoneeseen harkiten. Saunan yhteydessä on pieni parveke, joka avaa näkymät kauas merelle.

Ylimmässä kerroksessa on työtila ja kirjasto – suurten ajatusten ja mietiskelyn paikka. Parvekkeelta avautuva merimaisema sekä rauhoittaa että inspiroi.

Taidetta tunteella

Laadun ja yksityiskohtien arvostus kantaa myös kodin sisutuksessa. ”En varsinaisesti sisusta tai seuraa trendejä”, Myllykangas kertoo.

Nykytaide on sijoitettu tiloihin harkiten ja teokset ovat saaneet olla niillä sijoillaan, mihin ne alkujaan asetettiin. ”Olen hankkinut kotiimme taidetta enemmänkin tunteella, en sisustusta ajatellen.”

Myllykankaan omalla taiteella on temaattinen merkitys. Teoksia on ripustettu kotiin vain harkittuihin paikkoihin: toinen hissiin ja toinen kolmannen kerroksen portaikkoon.

”Olen hankkinut myös huonekalut sillä ajatuksella, että ne ovat ikuisia elämänkumppaneita ja niiden kanssa mennään palvelutaloon asti”, Myllykangas sanoo. ”Nokuchin pöytää sekä Eamesin tuolia harkitsin pitkään ja säästin rahaa liki 30 vuotta saadakseni ne. Nyt ne ilahduttavat olemassaolollaan joka päivä.”

Näiden klassikoiden rinnalla asunnossa on lukuisia kauniita ja mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka tekevät kodista persoonallisen.

Taiteen lisäksi kotia elävöittää viherkasvit, joita on siellä täällä niukkaa materiaali- ja väripalettia täydentämässä.

Ympäröivää merellisyyttä on korostettu luonnonmukaisilla harmonisilla materiaalivalinnoilla niin sisustuksessa kuin kiintokalusteissakin. Karheat materiaalit sekä neutraalit värit luovat kodikkuutta näyttävään tilaan.

Meren maisemissa

Ihana merellinen ympäristö on luovuuden ja suurten ajatusten lähde. Koti tuntuu inhimilliseltä ja lämpimältä, vaikka neliöitä on paljon.

”En osaa nimetä kodissani yhtä tiettyä lempipaikkaa, vaan tärkeintä on harmoninen kokonaisuus. Tavoittelen tunnelmaa, jossa sielu lepää, olinpa missä tahansa kohdassa kotiani.”

Pihassa ei ole perinteistä nurmikkoa, vaan alue jakautuu rakennuksen vierustalla olevaan kivipuutarhaan sekä niittymäiseen viheralueeseen. Luonto luo alati muuttuvia maisemia, joten piha-alue saa olla pelkistetty.

Päärakennuksesta irrallaan oleva ateljee on työpaikka lähellä kotia. Isoista yläikkunoista luonnonvaloa ammentava rakennus taipuu erinomaisesti myös asuinkäyttöön.