Pientalon

herkkusuut

Pääsiäismenu

Savun makua & raikkaita aromeja

Karitsan savustettu paahtopaisti suorastaan sulaa suuhun, ja meheviksi paahtuneet valkosipuliperunat tekevät pääsiäismenusta täydellisen. Makupaletti avataan raikkailla lohi-kurkkurullilla ja viimeistellään sitruunaliköörijälkiruualla.

ALKURUOKA

Lohi-kurkkurullat

200 g kylmäsavulohta

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 prk smetanaa

tilliä

mustapippuria

1 kurkku

muutama jokiravunpyrstö

1 lime

1. Hienonna kylmäsavulohi pieneksi kuutioksi.

2. Notkista tuorejuusto kulhossa, lisää smetana ja kylmäsavulohikuutiot. Silppua joukkoon tilli ja mausta mustapippurilla. Anna aromien syventyä jääkaapissa hetki.

3. Pese ja leikkaa kurkku juusto­höylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Levitä kurkkuviipaleet leikkuulaudalle ja kuivaa leikkuupinta talouspaperilla.

4. Levitä kylmäsavulohimassaa viipaleiden päälle ja kääri kurkut rullalle.

5. Nosta rullat tarjoiluvadille ja koristele jokiravunpyrstöin, tillinoksilla ja limelohkoilla.

PÄÄRUOKA

Herkkusuiden karitsan savustetut paahtopaistit

1 karitsan paahtopaisti ruokailijaa kohden

voita

oliiviöljyä

valkosipulinkynsiä

suolaa

mustapippuria

timjamia

1. Paista lihan pinnat kiinni noin kolmen minuutin ajan runsaassa voi-oliiviöljyseoksessa, jossa on valkosipulinkynsiä ja tuoretta timjamia.

2. Laita paahtopaistit Muurikka Pro -savustimeen 200 asteeseen 8–10 minuutiksi. Käytä savustuksessa leppäsavupuulastuja.

3. Ota herkullisiksi savustuneet paahtopaistit alustalle, anna vetäytyä hetki ja tarjoile.

Paahdetut valkosipuliperunat

perunoita

oliiviöljyä

5–6 kpl valkosipulinkynsiä

suolaa

1. Pese (ja kuori) perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.

2. Pyöräytä perunaviipaleet kulhossa runsaassa oliiviöljyssä. Nostele viipaleet leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

3. Paahda perunoita 200-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia, kunnes perunoiden pinta on saanut väriä ja perunat ovat rapeita.

4. Kuori valkosipulinkynnet ja purista ne perunoiden päälle. Mausta suolalla.

JÄLKIRUOKA

Limoncello-jäädyke

12 annosta

2 luomusitruunaa

1 ½ dl ruoko- tai taloussokeria

¾ dl glukoosisiirappia 

3 luomumunan keltuaista

2 rkl maissitärkkelystä

5 dl kuohukermaa

1 dl sitruunalikööriä (Limoncello)

3–4 dl savoiardimurua tai muuta keksiä rouhittuna

mintun lehtiä koristeluun

1. Pese sitruunat. Raasta toisen sitruunan keltainen kuoriosa. Vältä valkoista osaa. Halkaise sitruunat ja purista puolikkaista mehut. Jos haluat intensiivisemmän maun, käytä molemmista sitruunoista myös kuoriraaste.

2. Kaada sitruunamehu ja kuoriraaste kattilaan, lisää sokeri, glukoosisiirappi, keltuaiset ja tärkkelys. Kuumenna kiehuvaksi miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, anna poreilla pari minuuttia. Varo, ettei seos pala pohjaan.

3. Jäähdytä kiisseli tiskialtaassa kylmässä vesihauteessa.

4. Vaahdota kuohukerma. Sekoita sitruuna­kiisseli ja Limoncello ja lisää seos kerma­vaahtoon hyvin sekoittaen. Jätä desi keksi­rouhetta koristeluun, mutta sekoita loput rouheesta jäädykemassaan.

5. Kaada massa pakastimen kestävään vuokaan, peitä kelmulla ja jäädytä vähintään yli yön.

6. Jos käytät silikonivuokaa, jäädykkeen kumoaminen vuoasta tarjoiluastiaan käy helposti. Muissa vuoissa kasta vuoka nopeasti kiehuvaan veteen ja kumoa nopeasti jäädyke tarjoiluastiaan.

7. Koristele mintun lehdillä, keksimuruilla ja liköörillä.