Pientalon

herkkusuut

Herkkusuiden grillijuhlat

Kesän parhaiden kekkereiden makumaailma ulottuu Etelä-Euroopasta Amerikkaan. Rentojen sormisyötävien kanssa tarjoillaan merenherkkuja, toinen toistaan maistuvampia dippejä ja kesäisiä salaatteja.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

BBQ-kastike ja grillatut ribsit

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

3 dl Coca-Colaa

½ dl ketsuppia

½ sitruunan mehu

3 rkl fariinisokeria

3 rkl punaviinietikkaa

1–2 tl (savu)suolaa

mustapippuria

3 tl savupaprikajauhetta

1 kuivattu chili (tai chilijauhetta)

babyribsejä (n. 1 rivi/syöjä)

Kuori ja paloittele sipuli ja porkkanat lohkoiksi, kuori valkosipulit. Paahda kasviksia 250-asteisessa uunissa välillä käännellen n. 15 min. Laita kasvikset kattilaan muiden ainesten kanssa ja keitä n. 25–35 min. Soseuta sauva­sekoittimella ja purkita. Säilytä kylmässä. Kastike on valmista seuraavana päivänä.

Sivele babyribsit kastikkeella ja lisää suolaa. Grillaa miedolla lämmöllä n. 20 min/puoli. Jos ribsit ovat paksuja, keitä ne ennen grillaamista.

Coleslaw eli kaalisalaatti

n. 500 g (varhais)kaalia

2 porkkanaa

1 dl majoneesia

1 dl maitorahkaa

2 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa

½ tl sokeria

½ tl suolaa

mustapippuria

Raasta kaali ja porkkanat. Sekoita kastikeainekset kulhossa. Lisää raasteet kulhoon ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa.

Grilliperunat

1 kg perunoita (Rosamunda)

3 rkl oliiviöljyä

grillimaustetta

(Kuori) ja lohko perunat. Pyöräytä lohkoja oliiviöljyssä, mausta. Grillaa tai paista 225-asteisessa uunissa, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarjoa grillattujen raakamakkaroiden kanssa.

Grillatut meriravut

merirapuja (2 kpl/syöjä)

2 dl oliiviöljyä

5 valkosipulinkynttä

½ sitruunan mehu

1 ruukkullinen tuoretta persiljaa

karkeaa suolaa

Sekoita oliiviöljyyn murskattu valkosipuli, hienonnettu persilja ja sitruunamehu. Marinoi rapuja noin tunti. Ripottele rapujen päälle suolaa ja grillaa n. 4–6 min/puoli.

Grillattu kalmari

2–3 kalmaria

2 dl oliiviöljyä

½ sitruunan mehu

1 ruukullinen tuoretta persiljaa ja korianteria

1 tl savupaprikajauhetta

suolaa

Perkaa kalmarit ja poista rustolevy. Sekoita marinadiainekset kulhossa ja marinoi mustekaloja noin tunti. Grillaa n. 2–3 min/puoli.

Herkkusuiden aioli

4–5 valkosipulinkynttä

1 dl majoneesia

ruohosipulia

1 tl sitruunamehua + vettä

Sekoita murskatut valkosipulinkynnet muihin aineksiin. Anna maustua jääkaapissa. Tarjoa esim. rapujen kanssa.

Grillatut kanansiivet

1 kg kanansiipiä

2 dl oliiviöljyä

1 limen mehu

grillimaustetta

sitruunapippuria

currya, suolaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja marinoi kanansiipiä noin tunti. Grillaa miedolla lämmöllä n. 15 min/puoli.

Wasabi-jogurttikastike

2 dl turkkilaista jugurttia

2 tl wasabitahnaa

tuoretta korianteria

tuoretta chiliä

1 tl suolaa

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa esim.kanansiipien kanssa.

Kokonaisina grillatut valkosipulit

1 valkosipuli/syöjä

oliiviöljyä

voita

juoksevaa hunajaa

Kuori valkosipuleista uloimmat kuoret pois niin, että kynnet jäävät kantaan kiinni. Taita 10 cm foliosuikale kaksinkerroin, lorauta keskelle öljyä ja aseta päälle kokonainen valko- sipuli. Lisää öljyä, hunajaa ja nokare voita. Taita folio nyytiksi. Grillaa ylätasolla n. ½ h.

Sitruunainen perunasalaatti

1 kg perunoita (Siikli)

2–3 dl oliiviöljyä

1 sitruunan mehu

isoja kapriksia

1 maustekurkku

½ punasipuli

3 kevätsipulin vartta

suolaa, mustapippuria

Keitä kuoritut ja pilkotut perunat suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää kattilaan oliiviöljy ja sitruunamehu. Pilko loput ainekset joukkoon. Mausta ja anna levätä kannen alla 15–30 min.

Grillatut hedelmät

1 kg tuoreita hedelmiä (ananasta, persikoita)

2 rkl voita

½ dl tummaa rommia

Sivele hedelmät voi-rommiseoksella. Grillaa muutama minuutti. Tarjoa mascarpone­vaahdon kanssa.

Mascarponevaahto hedelmille

2 dl kuohukermaa

250 g mascarponejuustoa

2 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja sekoita se notkistetun mascarponejuuston joukkoon. Mausta.

Suklaakastiketta ja vaahtokarkkeja

100 g rouhittua maitosuklaata

1 dl kuohukermaa

2 rkl hunajaa

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

vaahtokarkkeja

Lämmitä kerma ja hunaja kattilassa kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada kuuma seos suklaarouheen päälle kulhoon. Sekoita, lisää vaniljasokeri ja suola. Grillaa vaahtokarkit nopeasti kuumalla grillillä. Dippaa vaahtokarkkeja suklaakastikkeeseen.

Wasabi-jogurttikastike

2 dl turkkilaista jugurttia

2 tl wasabitahnaa

tuoretta korianteria

tuoretta chiliä

1 tl suolaa

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa esim.kanansiipien kanssa.

Kokonaisina grillatut valkosipulit

1 valkosipuli/syöjä

oliiviöljyä

voita

juoksevaa hunajaa

Kuori valkosipuleista uloimmat kuoret pois niin, että kynnet jäävät kantaan kiinni. Taita 10 cm foliosuikale kaksinkerroin, lorauta keskelle öljyä ja aseta päälle kokonainen valko- sipuli. Lisää öljyä, hunajaa ja nokare voita. Taita folio nyytiksi. Grillaa ylätasolla n. ½ h.

Sitruunainen perunasalaatti

1 kg perunoita (Siikli)

2–3 dl oliiviöljyä

1 sitruunan mehu

isoja kapriksia

1 maustekurkku

½ punasipuli

3 kevätsipulin vartta

suolaa, mustapippuria

Keitä kuoritut ja pilkotut perunat suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää kattilaan oliiviöljy ja sitruunamehu. Pilko loput ainekset joukkoon. Mausta ja anna levätä kannen alla 15–30 min.

Grillatut hedelmät

1 kg tuoreita hedelmiä (ananasta, persikoita)

2 rkl voita

½ dl tummaa rommia

Sivele hedelmät voi-rommiseoksella. Grillaa muutama minuutti. Tarjoa mascarpone­vaahdon kanssa.

Mascarponevaahto hedelmille

2 dl kuohukermaa

250 g mascarponejuustoa

2 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja sekoita se notkistetun mascarponejuuston joukkoon. Mausta.

Suklaakastiketta ja vaahtokarkkeja

100 g rouhittua maitosuklaata

1 dl kuohukermaa

2 rkl hunajaa

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

vaahtokarkkeja

Lämmitä kerma ja hunaja kattilassa kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada kuuma seos suklaarouheen päälle kulhoon. Sekoita, lisää vaniljasokeri ja suola. Grillaa vaahtokarkit nopeasti kuumalla grillillä. Dippaa vaahtokarkkeja suklaakastikkeeseen.