Joka tarpeeseen Kuivakäymälät sisälle ja ulos

Kuiva vaihtoehto vessalle

Kuivakäymälöiden nykymallit ovat hajuttomia ja helppohoitoisia. Vessan valinnassa puntaroidaan käyttäjämäärää, tilaa ja tuotosten jälkikäsittelymahdollisuuksia. Oikein käsitelty käymäläjäte on oivaa lannoitetta puutarhaan.

Teksti: Elina Turunen kuvat: valmistajat

Yksinkertainen ja edullinen

Biolanin Simplett asennetaan suoraan lattian päälle. Kiinteälle jätteelle on erillinen sisäastia, jossa on tyhjentämistä helpottavat tukevat kantosangat ja kansi. Nesteet erotellaan jo käymälän istuinosassa. Kiinteä jäte peitetään 2–3 dl kuivikkeella. Säiliö 28 l, tyhjennys kerran kuussa. Alk. 200 € (kaupoissa loppu­kesästä 2016) www.biolan.fi/kuivakaymalat

Kesämökkikäytön lisäksi kuivavessa on mainio ratkaisu jätevesien aiheuttamiin ongelmiin erityisesti viemäriverkoston ulkopuolella. Jos vesivessan korvaaminen kokonaan arveluttaa, voi kuivakäymälän hankkia vaikka kakkosvessaksi. Mökkiolosuhteissa sisävessa hankitaan usein ulkohuussin rinnalle, jos mökillä on sähköt mutta ei viemäröintiä.

Käsittelemätöntä käymäläjätettä ei saa lain mukaan haudata maahan. Tuotosten käsittely kannattaakin miettiä tarkkaan jo käymälän suunnitteluvaiheessa: eri mallit vaati­vat erilaista jatkokäsittelyä. Lähes kaikissa kuivavessoissa jätteet jälkikompostoidaan mullaksi – poikkeuksena on polttava malli, joka jättää jätöksistä jäljelle vain kasan tuhkaa. Kompostoimalla käymäläjätteet saadaan erinomaista lannoitetta tai maanparannusainetta puutarhaan. Samalla säästetään puhdasta vettä sekä suojellaan luontoa, kun jätökset eivät valu vesistöihin.

Kiinteää käymäläjätettä kompostoidaan vähintään vuosi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat. Jos kompostia on tarkoitus käyttää syötävien kasvien kasvu­alustana, jätteen annetaan muhia kompostorissa ainakin kaksi vuotta. Yleensä kuivavessat kaipaavat kuiviketta kompostoitumisen tehostamiseksi. Kuivikkeeksi käy hyvin sopiva sekoitus turvetta ja karkeaa materiaalia, kuten puuhaketta tai kuoriketta.

Ravinnepitoista eroteltua virtsaa ja suotonestettä voidaan käyttää kompostin tehoaineena tai kastelulannoitteena vaikkapa nurmikolle. Virtsa sopii typpilannoitteeksi sellaisenaan tai vedellä laimennettuna, ja sitä voidaan käyttää noin puolitoista litraa per neliö yhden kasvukauden aikana. Virtsan annetaan seisoa säiliössä noin kuukausi ennen käyttöä.

Miten kuivakäymälät toimivat?

Kompostoiva ja erotteleva kuivakäymälä ovat hyviä ratkaisuja mökkien ulkohuusseihin, sillä useimmat mallit eivät tarvitse sähköä toimiakseen. Suora ilmanvaihtoputki ja tarvittaessa tuulituuletin pitävät hajut poissa. Säiliöön kerääntyvä kiinteä jäte vaatii kuiviketta ja jälkikompostointia, tosin kompostoivassa mallissa jälkikompostointi ei ole aina tarpeen. Jos tavara näyttää mullalta eikä haise kakalta, sitä ei tarvitse jälkikompostoida, kunhan se on

kompostoitunut vähintään vuoden. Jos säiliöstä tyhjennetään vain osa, on aina varmempaa jälkikompostoida jätteet.

Erottelevassa käymälässä nesteet ja kiinteä jäte erotellaan omiin säiliöihinsä, kun taas kompostoivassa vessassa ulostemassan läpi suodattunut virtsa valuu suotonesteenä kanisteriin. Kiinteän tavaran keräyssäiliö kannattaa mitoittaa käyttäjien mukaan. Jos säiliön joutuu tyhjentämään liian usein, kiinteä jäte ei ehdi kompostoitua.

Sisäkäyttöön suunnitellut haihduttavat, polttavat ja pakastavat mallit tarvitsevat sähköä toimiakseen. Virtsan haihduttava käymälä ei kestä ylikäyttöä, joten käyttäjämäärän kanssa on oltava tarkkana – mökin vessapoliisi voi ohjata vieraita välillä luonnon helmaan. Jätteen polttava eli tuhkaava käymälä on helppohoitoinen mutta yleensä myös hinnakkain vaihtoehto. Jäljelle jääneen tuhkan voi käyttää vaikkapa koristekasvien lannoitteena.

Pakastava käymälä jäädyttää kaiken käymäläjätteen. Tuuletusputkia ei tarvita, sillä jäätyminen estää bakteerien kasvun ja sitä myötä hajutkin ovat poissa. Jäätynyt tuotos kannetaan kompostoriin ja päälle kaadetaan reilusti kuiviketta, jotta kakkakalikka ei kastele kompostoria sulaessaan. Takapuolen jäätymistä ei tarvitse pelätä, sillä hukkalämpö ohjataan istuinrenkaaseen.

Asiantuntijana Käymäläseura Huussi Ry:n projektiasiantuntija Susanna Pakula (www.huussi.net)

Haihduttava sisävessa

Sisälle tarkoitettu sähkökäyttöinen MullToa haihduttaa virtsan putkea pitkin taivaan tuuliin ja maaduttaa kiinteän jätteen säiliöön. Erikokoisia säiliöitä, tyhjennys mökkikäytössä kerran vuodessa. Alk. 1 240 €

www.mulltoa.fi

Jäädyttävä vessa

Pakastavan Privetti-käymälän voi asentaa sinne, minne voisi laittaa pakastimenkin – onhan toimintaperiaate sama. Käymälä käyttää sähköä jäädyttääkseen jätökset. Säiliöön laitetaan biojätepussi, jossa jääkalikka kannetaan kompostiin. Säiliö 25 l, tyhjennys pari kertaa viikossa, takuu 1 v. 1 390 €

www.raita.com

Kompostoiva vessa isollekin porukalle

Kompostoivan Huussi-Ukon tyhjennys tehdään takana olevan luukun kautta. Osa virtsasta imeytyy kuivikkeeseen ja haihtuu, osa johtuu suotonesteeksi erilliseen kanisteriin. Säiliö 300 l, tyhjennys kerran kesässä, takuu 2 v. 575 €

www.jita.fi

Erotteleva kuivakäymälä

Sähköllä toimiva Separett Villa 9 000 -käymälä erottelee virtsan kiinteistä jätöksistä erilliseen tankkiin, josta se voidaan käyttää vaikkapa nurmikon lannoittamiseen. Vessa ei vaadi tiettyä lämpötilaa toimiakseen. Laitteessa oleva tuuletin varmistaa hajuttomuuden. Säiliö 23 l, tyhjennys 3–6 viikon välein (4 hlö), takuu 5 v. 840 €

www.separett.fi

Polttava käymälä

Sisäkäyttöön tarkoitettu Incinolet-sähköpolttokäymälä polttaa kaiken käymäläjätteen korkeassa lämpötilassa, ja jäljelle jää vain pieni määrä tuhkaa. Vesitiivis pussi laite­taan aina ennen käyttöä istuin­kulhoon, jotta kulho pysyy puhtaana. Äänentaso on vain 44 dB. Tuhka-astian tyhjennys 1–2 viikon välein, takuu 2 v. Alk. 2 890 €

www.kakkala.fi

Ei vaadi jälkikompostointia

Biolanin kompostikäymälän säiliö on lämpöeristetty, joten kompostoituminen on nopeaa ja tasaista. Käymälässä voi kompostoida myös keittiön biojätteen. Suuri osa nesteistä haihtuu kompostoitumisen seurauksena, ja ylimääräinen suotoneste kerätään kanisteriin. Säiliö 200 l, tyhjennys kerran vuodessa. Alk. 590 €

www.biolan.fi/kuivakaymalat

Muistilista kuivakäymälää hankkivalle

1. Valitse käymälän malli ja säiliön koko käyttöasteen ja käyttäjämäärän mukaan. Valintaa rajoittaa usein myös käytettävissä oleva tila.

2. Miten aiot hoitaa tyhjennyksen, huollon ja jälkikompostoinnin? Myös käsienpesupisteen ja kuivikeastian paikat on hyvä miettiä etukäteen.

3. Riittävä ilmanvaihto tekee huussista hajuttoman. Tarkista valmistajalta, millaisen ilmastoinnin vessa vaatii.

4. Sijoita ulkohuussi tarpeeksi kauas naapurista, talousvesikaivosta ja rannasta. Tontin varjoisin nurkka ei ole paras vaihtoehto, sillä pieni auringonpaiste edistää virtsan haihtumista.

5. Kunnan jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräyksistä selviää, miten jätöksiä tulee käsitellä. Pohjavesi- ja ranta-alueilla määräykset voivat olla tiukempia.