Sonjan palsta

Syötävän kauniit kukat

Syötävät kukat ovat suloisia koristuksia lautasella, ja itse kasvattaen saa luonnonmukaisesti viljeltyjä, puhtaita kukkia kesän juhlahetkien kakkujen, juomien ja salaattien kaunistajiksi.

Teksti: Sonja lumme kuvat: Arne nylander

Monet kesäkukat ja yrttien kukinnot ovat syötäviä ja sopivat hyvin esim. jälkiruokien ja salaattien koristeiksi. Kylvämällä touko–­kesäkuussa pari pussillista nopeakasvuisten kesäkukkijoiden siemeniä saa nauttia somista kukista lautasellaan koko kesän.

Syö krassista kukat, lehdet ja siemenet

Koristekrassien lajikkeita on paljon erilaisia, kaikki yhtä ihastuttavia. Krassia ei saa lannoit­taa liikaa, muuten se innostuu tekemään lehtiä kukkien kustannuksella. Sekä kukissa että lehdissä on pirteän sinappinen maku, joten krassin kukka sopii parhaiten esim. salaatteihin ja voileipäkakkuihin. Krassin vihreistä siemenistä voi tehdä ihanan rapeita "kapriksia" säilömällä ne etikkaliemeen.

Orvokit kakkuun

Villinä kasvavat tai oman puutarhan orvokit sopivat vaikkapa kakun koristeiksi, kukkakaupan orvokit on varminta jättää vain silmänruoaksi, jos ei ole varma niiden kasvatusmenetelmistä. Orvokin kukan voi käyttää sellaisenaan tai sivellä munanvalkuaisella ja ripotella sille sokeria, näin kandeerattu kukka säilyy kakkujen ja jälkiruokien pinnalla pitempään hehkeänä.

Kehäkukkia ja ruiskaunokkeja

Ruiskaunokit ja kehäkukat kukkivat jo muutaman viikon kuluttua kylvöstä, ja niiden terälehdet sopivat hyvin salaattien koristuksiksi. Ruiskaunokeissa riittää värejä valkoisesta eri punaisen ja sinisen sävyihin.

Tuoksua mintun ja ruusun

Ruusun terälehdet ovat suloisia, mutta käytä ruokiin vain puhtaasti kasvaneita ruusuja. Kaupan ruusut on käsitelty kasvinsuojeluainein. Mintuista, basilikoista ja monista muista yrteistä voi syödä kukat siinä missä lehdetkin. Kokeile myös värimintun, rohto- ja kääpiösamettikukan sekä ruohosipulin kukkia.

Ajankohtaista juuri nyt

Toukokuun toimia Säät ovat jo kesäiset, mutta kylmät tuulet ja yöt saattavat yllättää. Ole siis vielä varovainen istuttaessasi ulos kylmänarkoja kasveja. Suojaa ne tarvittaessa harsoin.

Nyt kylvämään!

Jos palsternakka, porkkana ja persilja ovat vielä kylvämättä, niil­lä­ alkaa jo olla kiire. Retiisiä ja nopeakasvuisia salaattikasveja kan­nattaa kylvää useampaan kertaan kesässä. Palkokasvit härkäpapua lukuun ottamatta kylvetään vasta lämpimään maahan.

Esikasvata nopeakasvuisia

Vielä ehdit esikasvattaa kurkut ja kurpitsat.

Taimet kasvupaikoilleen

Karaise arkoja taimia ulkona lämpi­minä päivinä. Istuta ne ulos, kun yöpakkaset ovat varmasti menneet.

Puutarhasta pöytään

Kesäkurpitsa on satoisa ja kevyt herkku

Kesäkurpitsa (Cucurbita pepo) on nopeakasvuinen ja satoisa vihannes, joka on kotoisin Välimeren alueelta ja rakastaa lämpöä. Kesäkurpitsaa esikasvatetaan sisätiloissa n. 3–4 viikkoa. Siemenet kylvetään ruukkuihin toukokuussa, ja taimet istutetaan lämpimälle ja suojaiselle kasvupaikalle, kun lämpötila pysyy yli +10 asteessa.

Kesäkurpitsa on helppo kasvatettava, kunhan se saa lämpöä, ravinteita ja kastelua. Ravinteikas multa on sille mieleen, ja lisäksi voi antaa orgaanista lannoitetta. Jos kukinta-aikaan ei pölyttäjiä näy, voi hedelmöittymisen varmistaa tupsuttamalla hedekukan siitepölyä emikukkaan vaikkapa pienellä siveltimellä. Emikukan tunnistaa kukan takana näkyvästä paksummasta hedelmän alusta.

Vihreä pötkö on se tutuin kesäkurpitsa, mutta muotoja ja värejä on muitakin. Ufon näköiset, pyöreät tai pitkulaiset hedelmät voivat olla keltaisia, valkoisia, vihreitä tai raidallisia.

Kesäkurpitsat korjataan kes­ken­kasvuisina, silloin ne ovat parhaimmillaan kaikkeen käyttöön. Täysikasvuiseksi päässyt hedelmä on kuorittava, ja isot siemenetkin on hyvä poistaa.

Kesäkurpitsa on tavattoman tuottelias ja monikäyttöinen. Sitä voi käyttää paistoksissa, padoissa, keitoissa, salaateissa ja säilykkeissä, jopa raastettuna leivonnassa mehevöittämässä taikinoita. Suklaa-kesäkurpitsakakku on ihanan mehukas kesäherkku kahvipöydässä. Kukkia voi friteerata italialaiseen tapaan.

Vihervinkki

Pensastuki aitaverkosta

Korkeakasvuiset perennat ja vaikkapa pensastomaatit tarvitsevat tukea. Aitaverkosta tehty tuki jää sopivasti kasvuston alle piiloon kesän edetessä.

1. Hanki rulla sopivan korkeata aitaverkkoa, muovitettua tai päällystämätöntä.

2. Leikkaa verkosta sopivan mittainen pala riippuen tuettavien kasvien määrästä. Käännä verkko renkaaksi ja kiinnitä reunat rautalangalla tai taittelemalla yhteen.

3. Kiinnitä verkko paikalleen perennojen tai pensastomaatin taimen ympärille painamalla sen piikit maahan (leikkaa tarvittaessa alin poikkilanka pois). Tuki kannattaa laittaa paikoilleen alkukesällä, kun kasvit ovat vielä matalia.

Puutarhasta pöytään

Kesäkurpitsa on satoisa ja kevyt herkku

Kesäkurpitsa (Cucurbita pepo) on nopeakasvuinen ja satoisa vihannes, joka on kotoisin Välimeren alueelta ja rakastaa lämpöä. Kesäkurpitsaa esikasvatetaan sisätiloissa n. 3–4 viikkoa. Siemenet kylvetään ruukkuihin toukokuussa, ja taimet istutetaan lämpimälle ja suojaiselle kasvupaikalle, kun lämpötila pysyy yli +10 asteessa.

Kesäkurpitsa on helppo kasvatettava, kunhan se saa lämpöä, ravinteita ja kastelua. Ravinteikas multa on sille mieleen, ja lisäksi voi antaa orgaanista lannoitetta. Jos kukinta-aikaan ei pölyttäjiä näy, voi hedelmöittymisen varmistaa tupsuttamalla hedekukan siitepölyä emikukkaan vaikkapa pienellä siveltimellä. Emikukan tunnistaa kukan takana näkyvästä paksummasta hedelmän alusta.

Vihreä pötkö on se tutuin kesäkurpitsa, mutta muotoja ja värejä on muitakin. Ufon näköiset, pyöreät tai pitkulaiset hedelmät voivat olla keltaisia, valkoisia, vihreitä tai raidallisia.

Kesäkurpitsat korjataan kes­ken­kasvuisina, silloin ne ovat parhaimmillaan kaikkeen käyttöön. Täysikasvuiseksi päässyt hedelmä on kuorittava, ja isot siemenetkin on hyvä poistaa.

Kesäkurpitsa on tavattoman tuottelias ja monikäyttöinen. Sitä voi käyttää paistoksissa, padoissa, keitoissa, salaateissa ja säilykkeissä, jopa raastettuna leivonnassa mehevöittämässä taikinoita. Suklaa-kesäkurpitsakakku on ihanan mehukas kesäherkku kahvipöydässä. Kukkia voi friteerata italialaiseen tapaan.

Vihervinkki

Pensastuki aitaverkosta

Korkeakasvuiset perennat ja vaikkapa pensastomaatit tarvitsevat tukea. Aitaverkosta tehty tuki jää sopivasti kasvuston alle piiloon kesän edetessä.

1. Hanki rulla sopivan korkeata aitaverkkoa, muovitettua tai päällystämätöntä.

2. Leikkaa verkosta sopivan mittainen pala riippuen tuettavien kasvien määrästä. Käännä verkko renkaaksi ja kiinnitä reunat rautalangalla tai taittelemalla yhteen.

3. Kiinnitä verkko paikalleen perennojen tai pensastomaatin taimen ympärille painamalla sen piikit maahan (leikkaa tarvittaessa alin poikkilanka pois). Tuki kannattaa laittaa paikoilleen alkukesällä, kun kasvit ovat vielä matalia.