Paikka auringossa

Näillä ohjeilla rakennat kesän kilpailluimman löhöilypaikan vaikka terassille tai mökkirantaan. Metri kertaa metri -kokoiselle istuimelle mahtuu isompikin porukka nauttimaan auringosta.

Teksti ja kuvat: anu karjalainen ja eveliina ylönen

Puutarharahin materiaalina käytimme 95 x 28 mm lehti- kuusilautaa ja kansilevyssä 20 mm paksua havuvaneria. Lehtikuusi ei lahoa ja sopii siis hyvin ulkokäyttöön.

Verhoilimme rahin ulkokäyttöön sopivalla kankaalla, mutta katetussa tilassa edullisempikin kangas käy hyvin.

Tekisinkö itse?

1. Sahaa tarvittavat kappaleet pyörö- sahalla. Jalkoihin 2 kpl 250 mm ja 2 kpl 1 000 mm pituista palaa, lisäksi kaksi tukipuuta 820 mm ja kansilevy 1 000 x 1 000 mm.

2. Ruuvaa jalkojen kappaleet yhteen akkuporakoneella esim. 75 mm pitkillä ulkoruuveilla.

3. Verhoile kansilevy. Kiinnitä vanerin päälle 1 m x 1 m -kokoinen vaahtomuovi (paksuudeltaan 100 mm) ja kiinnitä vaahtomuovin päälle vielä verhoiluvanua. Käytä kiinnitykseen sprayliimaa. Vedä verhoilukangas vaahtomuovin ympärille niin kireälle kuin mahdollista ja niittaa kiinni vanerin alapuolelta.

4. Hio ja pintakäsittele runko. Suosittelemme ulkokäyttöön öljypohjaista, hengittävää pintakäsittelyä, esimerkiksi väritöntä öljyvahaa.

5. Aseta verhoiltu kansilevy maahan ylösalaisin ja kasaa runko sen päällä. Tähän teimme yhden tukipuun, jonka kiinnitimme jalkoihin kulmaraudoilla. Vieläkin tukevamman rahista saa kahdella tukipuulla. Halutessaan tukipuut voi kiinnittää poratapeilla ja kosteudenkestävällä liimalla. Kansilevy kiinnitetään jalkoihin pitkillä ulkoruuveilla useasta eri kohdasta.

Vai ostaisinko valmiin?

panosta

Heyday-nojatuoli- moduulissa on säänkestävät materiaalit. 1 195 €

www.pihano.fi

pihistä

Brafab Silva -rahi toimii yksin tai saman sarjan noja- tuolin kanssa. 199 €

www.vepsalainen.com

säästä

Fatboyn Ch-air on ilmatäytteinen istuin sisälle tai ulos. 169 €

www.fatboy.com

Puusepät Anu ja Eve suunnittelevat huone­kaluja kierrätyspuusta ja valmistavat mittatilauskalusteita verstaallaan Helsingin Vallilassa. Anua ja Eveä voi seurata myös sisustukseen ja puusepän elämään liittyvässä blogissa ihanaverstas.com.

Lue Anun ja Even arvostelu Boschin uudesta EasyCut-monitoimisahasta osoitteessa www.suomela.fi

fakta

Mitä maksoi?

Puutavara 26 €

Sprayliima 2 pulloa 24 €

Vaahtomuovi ja vanu 74 €

Kangas 88 €

Ruuvit ja niitit 9 €

Yht. 221 €

Tarvittavat työkalut

Saha (esim. Bosch-akkupyörösaha)

Porakone

Niittipyssy

Hiomakone tai hiomapaperia

Käytetty aika

10 tuntia