pientaloasujan asialla paljun lämmittäminen

Kylpytynnyri lämpimäksi

Monet paljut lämpiävät perinteisesti puulla, mutta kylpyveden saa lämmitettyä myös ilman savua ja puulämmittämisen vaivaa. Mitä kylpyveden lämmittäminen maksaa, ja kuinka nopeasti paljun saa kylpykuntoon?

Teksti: Elina Turunen Kuvat: VALMISTAJAT

Mökkiolosuhteissa puulämmitteiset kylpytynnyrit ovat suosittuja, koska ekologinen puulämmittäminen ei vaadi sähköä tai kaasupullojen kuljettelua. Puulla lämmittämisessä on myös oma tunnelmansa, josta kaikki eivät halua luopua. Jos halkojen hakkaaminen tuntuu liian työläältä tai tiiviisti rakennetulla asuinalueella puulämmitystä on rajoitettu, vaihtoehtona on lämmittää kylpyvesi sähköllä, kaasulla tai dieselillä. Markkinoilla on myös näiden yhdistelmiä, esimer­kiksi puu- ja kaasukamiinan voi yhdistää sähkölämmityk­seen. Katso seuraavan sivun taulukosta, kuinka kauan noin 1 200-litraisen paljun lämmittämiseen kului aikaa ja mitä lämmittäminen maksoi alkukeväästä 2018.

Mitä isompi kylpytynnyri, sitä kauemmin sen lämmittäminen kestää. Paljuveden lämmittämiseen kuluva aika riippuu myös veden alkulämpötilasta, lämmönlähteen todellisesta tehosta ja lämmitystavasta. Puulla lämmitet- täessä aikaan vaikuttaa puutavaran laatu, esimerkiksi kostea puu pidentää lämmitysaikaa huomattavasti. Yleissääntönä voidaan pitää, että 1 000-litraisen paljun saa lämmitettyä puulla viisiasteisesta hanavedestä kylpyvalmiiksi noin kolmessa tunnissa. Koivuklapia kuluu silloin noin 20 kiloa.

Puulämmittämistä pidetään edullisena, jos polttopuuta on omasta takaa ja puiden pilkkomiseen käytettyä työaikaa ei lasketa. Monen vaakakupissa saattaa painaa enemmän lämmittämisen vaivattomuus kuin hinta – erityisesti jos kylpytynnyriä käytetään usein.

Asiantuntijoina Markus Ström (Rexnordic), Ole Sten

(SpaDealers) ja Henrikki Syrjälä (Sirokas).

Biodiesel

1 200 litran kylpytynnyri lämmitettiin 5-asteisesta vedestä 38-asteiseksi alle kahdessa tunnissa (sis. täyttöajan). Biodieselillä, polttoöljyllä tai dieselillä toimiva Rexener PR200 -lämmittimen polttoaineen kulutus oli n. 2 l/h ja lämmityskustannukset n. 3 €. Lämmittimellä lämpiävät paljujen lisäksi jopa 50 000-litraiset uima-altaat. Termostaattiohjauksen ansiosta lämpötilaa voidaan säätää 5–45 asteeseen. Rexener PR200 -lämmitin 1 990 € www.rexnordic.com

Kaasu

Kaasun hinta voi vaihdella melkoisesti, mutta sen kilohinta kesäaikaan on parisen euroa. SpaDealersin 24 kW -tehoisen kaasukamiinan kaasunkulutus on 1,6 kg/h. 1 200 litran lämmittämiseen 5-asteisesta vedestä 37-asteiseen kului 2,5 tuntia. Kaasunkulutus oli n. 4 kg ja kulut 8 €. Kuvassa on ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu malli, jossa kaasukamiina on yhdistetty sähkölämmitykseen. Kaasukamiina (24 kW) 590 € www.spadealers.fi

Sähkö

1 150-litraisen paljun lämpenemiseen 5-asteisesta vesijohtovedestä 38 asteeseen kului 4 h 15 min. Sähkönkulutus oli 51 kWh eli nykyhinnoilla n. 6,50 €. PPE2 Electronic LCD -lämmittimellä voidaan lämmittää myös suihkuvesi, ja lämpötilaa pystytään säätämään asteen tarkkuudella LCD-näyttöä käyttäen. PPE2 Electronic LCD -lämmitin 675 € www.huipputuotteet.fi

Suomela.fi-bloggaaja: Sähkölämmitys on vaivatonta!

Meillä on terassiin upotettuna ulkoporeallas, sillä halusimme vähän luksusta arkeen. Allas toimii sähköllä, jonka ansiosta sen lämmittäminen on nopeaa ja vaivatonta ympäri vuoden. Terassin laajennuksen myötä meille on tulossa ensi kesänä myös uima-allas, johon olemme suunnitelleet hankkivamme aurinkolämmittimen.

Puutarhahetki-blogin Tiiu www.puutarhahetki.blogspot.fi