Pientalon

herkkusuut

Koko ateria grillistä

Kesällä kaikki ruuat valmistetaan ulkona! Kätke nieriän mahaan tuoreita yrttejä ennen savustamista ja paista pihvit vaihteeksi Muurikka-pannulla. Sesonkiherkku raparperi viihtyy grillattujen köyhien ritarien seuralaisena.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

Kokonaisena savustettu nieriä

perattu nieriä

suolaa

sitruunaviipaleita

lehtipersiljaa

nokare voita

leppäsavulastuja

pari sokeripalaa

1. Puhdista kala. Avaa vatsa ja ripottele sen sisälle suolaa, sitruuna- viipaleita, lehtipersiljaa ja nokare voita.

2. Levitä savustuspuruja tasaisesti savustimen pohjalle. Lisää pari sokeripalaa, ne antavat kalalle kauniin värin. Savusta kalaa, kunnes se on kypsä. Opa Muurikka -savustimella kokonainen kala (n. 700 g) kypsyy n. 35–40 minuutissa.

3. Poista nahka ja ripottele päälle suolaa. Tarjoa savukala mietojen kastikkeiden kanssa: Kujalan tilan tervalööki- ja valkolöökikastikkeet sopivat hyvin savustetun nieriän kanssa.

Entrecôte Muurikalla

entrecôte-pihvejä (250 g /ruokailija)

sitruunamehua

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

persiljaa

valkosipulia

voita

BBQ-kastiketta (Kujalan tila)

1. Purista lihan päälle sitruunamehua ja hiero pintaan oliiviöljyä. Anna lihan olla tunti huoneen- lämmössä ennen paistamista.

2. Sekoita voin joukkoon persiljasilppua ja purista sekaan valkosipulia.

3. Paista pihvejä tulikuumalla Muurikka-pannulla n. 4–5 min/puoli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää paistamisen loppuvaiheessa lihan päälle persilja-valkosipuli- voita. Tarjoa liha salaatin ja BBQ-kastikkeen kanssa.

Köyhät ritarit ja raparperihilloke

4:lle

4 pullaviipaletta

1 dl maitoa

1 tl vaniljasokeria

voita paistamiseen

1. Kasta pullaviipaleet maito-vaniljasokeriseoksessa lautasella. Paista Muurikka-pannulla miedolla lämmöllä voissa molemmin puolin.

2. Tarjoa heti raparperihillokkeen, mansikoiden ja jäätelön tai kerma- vaahdon kanssa. Kokeile myös Kujalan tilan makeaa tervasiirappia, se toimii hyvin jälkiruuissa.

Raparperihilloke

½ l raparperia

½ dl vettä

½ dl (hillo)sokeria

ripaus tuoretta minttua

1. Leikkaa raparperinvarret n. 1 cm:n paloiksi kattilaan. Lisää vesi, kuumenna ja sekoita joukkoon sokeri. Keitä 5–10 min, kunnes raparperi on soseutunut.

2. Mausta hienonnetuilla mintunlehdillä ja anna jäähtyä kylmäksi ennen tarjoilua.