Pientalon

herkkusuut

Idän helmet tarjottimella

Chili, korianteri, inkivääri ja kookos kuljettavat Herkkusuiden ruokapöytään lämpimiä makuja Aasiasta.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

Suloisesti tuliset rapuvartaat

200 g tiikeriravunpyrstöjä

1 limetti

1,5 dl makeaa chilikastiketta

0,5 dl oliiviöljyä

3 valkosipulinkynttä

1 tl raastettua tuoretta inkivääriä

1 punainen chili

tuoretta minttua, korianteria

1. Purista limetistä mehu, kuori valkosipulinkynnet ja inkivääri. Sekoita kulhossa limetin mehu, makea chilikastike ja oliiviöljy. Purista joukkoon valkosipuli ja raasta mukaan inkivääriä. Sekoita.

2. Laita ravunpyrstöt vartaaseen ja laakealle astialle. Kaada mausteseos vartaiden päälle.

3. Silppua chili, minttu sekä korianteri ja ripottele rapuvartaiden päälle. Kääntele vartaita, jotta ne maustuvat joka puolelta.

4. Grillaa muutama minuutti molemmin puolin.

Lucifer Cool-63 on ulkokäyttöön suunniteltu jääkaappi, joka kestää hyvin Suomen oloissa. Sitä myyvät Netrauta, Grillikauppa.com, Bauhaus ja osa K-raudoista.

Makeansuolaiset kanavartaat

Kananrintafileitä Leikkaa rintafileet sopivan kokoisiksi siivuiksi, niin että ne taittuvat (kostutettuihin) grillitikkuihin.

Marinadi

2 dl rypsiöljyä

0,3 dl paahdettua seesaminsiemenöljyä

0,3 dl soijaa (tai maun mukaan)

currya

5–7 kpl puristettuja valkosipulinkynsiä

2 ruukkua korianteria silputtuna

1 dl sitruunamehua

0,5 dl makeaa chilikastiketta (tai maun mukaan)

1. Sekoita marinadin ainekset keskenään.

2. Marinoi kanavartaita noin tunti.

3. Grillaa kypsäksi noin 7–10 minuuttia.

4. Viimeistele paahdetuilla seesamin- siemenillä.

Teriyaki-seesaminsiemenlohi

lohta (syöjien mukaan)

1 sitruuna

suolaa

teriyaki-kastiketta (lohen määrän mukaan)

seesaminsiemeniä

1. Purista sitruunamehu lohen päälle.

2. Ripottele päälle suola ja sivele teriyaki-kastike koko lohelle. Seesaminsiemenet lisätään teriyaki-kastikkeen jälkeen.

3. Anna marinoitua noin tunti.

4. Grillaa lohi folioastian päällä siten, että se jää sisältä meheväksi, muttei raa’aksi. Folio estää lohta tarttumasta grillin ritilöihin.

Nuudelisalaatti

100–150 g riisinuudeleita

2 porkkanaa

2–3 kevätsipulia

100 g mungpavun ituja

1 kesäkurpitsa

50 g cashewpähkinöitä

tuoretta minttua, korianteria

Kastike

1 dl limettimehua

0,5 dl seesaminsiemenöljyä

1 tl raastettua tuoretta inkivääriä

1 rkl sokeria

tuoretta minttua, korianteria

2 punaista chiliä

suolaa, pippuria

1. Valmista ensin kastike. Purista limeteistä mehu, kuori ja raasta inkivääri sekä leikkaa chilit renkaiksi. Sekoita limettimehun joukkoon öljy ja mausteet. Anna maustua.

2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä kylmässä vedessä.

3. Kuori ja raasta porkkanat sekä kesäkurpitsa suikaleiksi. Silppua kevätsipuli. Huuhdo mungpavun idut kylmällä vedellä.

4. Sekoita nuudelit ja kasvikset isossa kulhossa. Silppua joukkoon tuoretta minttua ja korianteria. Lisää kastike. Nostele ainekset sekaisin.

5. Lisää lopuksi päälle cashewpähkinöitä. Voit halutessasi hieman paahtaa pähkinöitä kuumalla, kuivalla pannulla.

Kookosjäätelö (8 annosta)

4 dl kookosmaitoa

4 dl kuohukermaa

2 munaa

2 keltuaista

1,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1. Mittaa kookos- ja kuohukerma kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen noin 3 minuuttia. Varo, ettei seos kiehu tai pala pohjaan. Ota kattila pois liedeltä ja anna hieman jäähtyä.

2. Vatkaa sillä aikaa munat, keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa. Nosta kulho kattilaan, jossa on kiehuvaa vettä. Jatka vatkaamista ja lisää joukkoon lämmin kookosseos vähitellen, kunnes seos on sakeaa. Vatkaamiseen kuluu aikaa noin 10 minuuttia. Valmiin seoksen koostumus muistuttaa ohutta kermavaahtoa.

3. Kaada seos kylmään matalaan vuokaan, peitä kelmulla ja anna jäähtyä jääkaapissa. Kun seos on kylmää, siirrä vuoka pakastimeen. Sekoita jäätelömassaa pari kertaa pakastumisen aikana, jotta sen rakenteesta tulee tasainen. Jäädytä vähintään neljä tuntia, mutta voit valmistaa jäätelön jo hyvissä ajoin pakkaseen.

4. Paahda kookoshiutaleita kuumalla, kuivalla paistinpannulla, kunnes ne muuttuvat kullanruskeiksi. Ota kookos pannulta ja anna jäähtyä. Koristele jäätelö paahdetuilla kookoshiutaleilla.

Kruunaa kookosjäätelö grillatuilla eksoottisilla hedelmillä.

Grillatut eksoottiset hedelmät

Ananasta, banaania, mangoa ja papaijaa

mansikoita

nokare voita

100 g tummaa suklaata

1. Kuori ananas, leikkaa siivuiksi ja poista kova keskiö. Leikkaa mango neljään osaan ja poista kivi. Halkaise banaanit ja papaija.

2. Sulata nokare voita ja sivele hedelmien pinnat voisulalla.

3. Grillaa hedelmiä kuumalla parilalla ensin hedelmälihapinta alaspäin, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaan. Käännä.

4. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Lisää tarvittaessa hieman kermaa notkistamaan suklaata.

5. Tarjoile hedelmät kookosjäätelön, mansikoiden ja sulatetun suklaan kanssa.