Joka tarpeeseen uima- ja porealtaat sekä paljut

5 x veden elvyttävä syli

Porealtaat, paljut ja uima-altaat ovat täydellisiä rentoutumisen paikkoja. Ainakin nämä viisi asiaa tekevät vedestä ylivoimaisen elementin elpymiseen.

Teksti: Susanna Cygnel kuvat: valmistajat

Uimisen jälkeen kropassa on erityisen ihana ja rento olo. Toisaalta, vaikka ei olisi ottanut ensimmäistäkään uintivetoa, pelkkä vedessä oleilu elvyttää.

Vesi on armollinen ympäristö, jossa tuntuu hyvältä olla ja liikkua. Vaivat ja kivut jäävät sen laineisiin ja roiskeisiin. Vesiterapia ja vesiliikunta ovat yleisiä tapoja ennaltaehkäistä vaivoja ja kuntoutua loukkaantumisesta, joten vedellä on viisaita terapeuttisia kykyjä.

1. Veden kosketus. Iho on ihmisen suurin elin. Kun kylvemme paljussa tai porealtaassa, ihomme on kokonaisuudessaan kosketuksessa veden kanssa. Siksi veden vaikutus on niin kokonaisvaltainen.

2. Veden syli. Yli 60 prosenttia ihmisen kehosta on vettä, joten vesi on meille täysin luonnollinen elementti. Vesi kannattelee, kelluttaa ja tukee: lantion syvyisessä vedessä painamme noin kolmasosan todellisesta painostamme ja kaulan syvyisessä vedessä enää alle kymmenesosan.

3. Veden lämpö. Lämmin vesi rentouttaa lihaksistoa ja laskee stressihormonien määrää veressä. Kun veden lämpö on yli 35 °C, ihminen pystyy rentoutumaan siinä liikkumatta. Palellessa ei voi rentoutua.

4. Veden viileys. Kylmä vesi rentouttaa jälkivaikutuksena – kysy vaikka avantouimarilta: neliasteisen kylvyn jälkeen on ainutlaatuinen olo. Myös uiminen luonnonvedessä rentouttaa useimpia meistä, kunhan ensin uskaltautuu viileään järveen, mereen tai jokeen. Kylmä vesi tehostaa kuona-aineiden poistumista lihaksistosta ja nopeuttaa kehon palautumista.

5. Veden puristus. Veden paine tehostaa elimistön aineenvaihduntaa ja auttaa karistamaan turvotusta lisäävää ylimääräistä kudosnestettä elimistöstä. Vedessä oleminen on hengitysharjoittelua, koska veden aiheuttama hydrostaattinen paine vastustaa sisäänhengitystä ja avustaa uloshengitystä.

Monessa värissä

Premium Hot Tubiin mahtuu jopa kymmenen henkilöä rentoutumaan tai perheen pienimmät leikkimään riehakkaasti, koska kylpytynnyrin halkaisija on kaksi metriä. Sisäpuolen värivaihtoehtoja riittää: turkoosinsininen, meren­sininen, musta, graniitinharmaa tai vaalea jäkälänharmaa. Ulkovuorauksen sävyksi voi ottaa esimerkiksi syvä­lämpökäsiteltyä mäntyä tai harjatun hiilenmustan. Altaan muoviosilla on 10 vuoden takuu. Hinta 1 890 €.

www.hyvankaupanpaikka.fi

Luksusta

Isot Altaat -malliston Delux-altaat ovat riittävän isoja vaikka allasjuhlien areenaksi: niiden syvyys on 132 senttimetriä ja suurin soikea malli on 10,1 x 5,5 metriä.Tarjolla on useita kokoja. Altaissa on muotoillut ja galvanoidut reunapallit sekä tukijalat. Pakettiin kuuluu tehokas hiekkasuodatin ja pumppu (750W/250 l/min) sekä tarvikkeet altaan hoitoon ja puhdistukseen. Hinta 1 119–2 479 € (koon mukaan).

www.uimari.net

Vapaasti sijoitettava

Swim & Fun -uima-allas toimitetaan täydellisenä pakettina, joka sisältää pyöreän altaan lisäksi muun muassa ammattitason suodatinjärjestelmän ja altaan seinään upotettavan pintakaivon. Teräsallasta ei tarvitse purkaa talveksi varastoon. 120 senttimetriä syvä allas sopii parhaiten jo hieman isompien lasten perheeseen. Halkaisija on 4,6 metriä. Hinta 1 990 €.

www.smartia.fi

Sisälle tai ulos

Triumph-poreallas sopii yhtä lailla sisälle kuin uloskin. Ulkona se vaatii tasaisen routimattoman alustan ja 16 ampeerin yksivaiheisen sähkösyötön. Äänettömän kierto­vesipumpun ansiosta altaan voi laittaa myös vaikka rivitalon terassille. Triumphiin mahtuu kerralla neljä ihmistä kylpemään. Siinä on 100-prosenttinen veden suodatus ja tämän vuoden mallin uutuutena suolavesijärjestelmä. Ylös ja alas liikkuva MotoMassage-toiminto hieroo selkää. Hinta 13 900 €.

www.kuumalahde.fi

Ilmatäytteinen

MSpa Silver Cloud on ilmatäytteinen ulkoporeallas. Altaan sisään­- rakennettu sähkötoiminen ilmapumppu täyttää laidat 10–15 minuutissa, minkä jälkeen altaan voi täyttää vedellä. Koska poreallasta ei asenneta kiinteästi, sen voi siirtää tarpeen mukaan paikasta toiseen: samaa allasta voi käyttää niin kotona kuin mökilläkin. 700 litran altaassa on 118 poresuutinta, 20 ja 40 celsiusasteen välille säädettävä veden lämpö ja tilaa neljälle kylpijälle. Hinta 599 €.

www.tulikulma.fi

Pinkki puulämmitteinen

PihaPRO-PINK-kylpytynnyri on puulämmitteinen kylpytynnyri ulkokäyttöön. Perustuksen pitää olla vaakatasossa ja riittävän kokoinen sekä tynnyrille että ulkopuoliselle kamiinalle. Kylpytynnyrin kaikki metalliosat ovat alumiinia tai ruostumatonta terästä, kuten myös kamiinan luukku ja tuhka­luukku. Sisätynnyri on valmistettu hygieenisestä muovista. Istuinosat on eristetty, ja kallistettu selkäosa antaa hyvän istuma-asennon. Hinta 1 690 €.

www.paaluperustajat.fi

Hybridi

TopSpa XS on ulkoporealtaan ja kylpytynnyrin välimuoto. Se soveltuu kaikenlaisille pihoille ja terasseille, eikä tarvitse erityistä alustaa vaan esimerkiksi murskepatja tai terassin ristikko riittää. XS sopii ympärivuotiseen käyttöön, eikä sitä tarvitse juuri huoltaa. Suomessa valmistetussa kylpyaltaassa käytetään lämpökäsiteltyä suomalaista puuta, ja siinä on uuden sukupolven suodatustekniikka filtteripalloilla. Hinta 3 590 €.

www.spadealers.fi 

Kaikilla herkuilla

Wellis Rooma -ulkoporeallasmalleissa on valmiina bluetooth-musiikkijärjestelmä, WiFi-­etäohjaus, valaistut vesiputoukset, vesiraja­valaistus ja aromaterapia. Niskaa ja olkapäitä hierovat suutti­met viimeistelevät rentoutumishetken. Ulko­porealtaan voi asettaa terassille tai suoraan maan päälle. Sen voi myös upottaa terassiin. Rooma-malliston altaat ovat ulkomitoiltaan 218 x 218 senttimetriä. Hinta 11 490 € tai alk. 292 €/kk.

www.propatio.fi

Puhtaassa vedessä

Porealtaan, kylpytynnyrin ja uima-altaan vesi on pidettävänä huolellisesti puhtaana. Suodattaminen poistaa hiukkasia, ja bakteereita torjutaan siihen tarkoitetuilla aineilla. Kysy allasta ostaessasi valmistajalta tarkempaa tietoa vesihygieniasta ja tarpeellisista suodattimista sekä aineista.

Vesi pitää vaihtaa sen mukaan, miten se käytössä likaantuu. Kylpijöiden henkilö­kohtainen hygienia on kaiken a ja o: ennen kylpemistä pitää käydä suihkussa, myös lasten. Kaikenlaiset iho- ja aurinkovoiteet huonontavat veden laatua heti altaaseen päädyttyään.