Pientalon

herkkusuut

Mutkatonta ja maukasta

Niin arkeen kuin juhlaankin taipuvat katkarapupasta ja carpaccio valmistuvat käden käänteessä, kunhan ravut ovat sulamassa ja liha pakkasessa hyvissä ajoin. Tarte Tatiniinkin saa vauhtia, jos taikinan poimii pakastealtaasta – ja maku on perinteistä murotaikinaa parempi!

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

Pääruoka | Katkarapupasta

500 g kuorittuja katkarapuja

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

voita paistamiseen

1 prk tomaattimurskaa

3 dl kermaa

2–3 rkl makeaa chilikastiketta

2 tl suolaa

1–2 rkl oreganoa

ripaus mustapippuria

parmesaania

tuoretta basilikaa

n. 300 g pastaa

suolaa keitinveteen

1. Anna sulatettujen katkarapujen valua siivilässä. Silppua sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja lisää siihen runsaasti suolaa (n. 1 rkl suolaa per 1 l vettä). Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja tee sillä välin kastike.

2. Kuullota sipulisilppua voissa pannulla, lisää tomaattimurska ja purista joukkoon valkosipulinkynnet. Anna lämmetä, lisää kerma ja mausteet. Kiehauta.

3. Lisää katkaravut kastikkeeseen vasta lopussa, kun pasta alkaa olla lähes valmista. Kuumenna kastiketta mutta älä keitä, jotta ravut eivät sitkisty. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon.

4. Tarjoa heti parmesaaniraasteen ja basilikan kanssa.

alkuruoka | Carpaccio

300 g sisäfileetä (esim. härkä)

ripaus sormisuolaa

ripaus mustapippuria

2 rkl oliiviöljyä

kourallinen rucolaa

25 g parmesaanilastuja

pinjansiemeniä

Balsamicosiirappi

2 dl tummaa balsamicoa

2 dl sokeria

1. Puhdista sisäfilee kalvoista, kääri tiukasti kelmuun ja laita se pakastimeen 1–2 tunniksi.

2. Valmista ensin balsamicosiirappi. Mittaa siirappiainekset kattilaan ja keitä hetki, kunnes liemi on siirappimaista. Varo keittämästä liian pitkään tai siirappi jäykistyy liikaa. Anna jäähtyä.

3. Ota liha pakastimesta ja leikkaa se terävällä veitsellä erittäin ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet lautaselle.

4. Ripottele sormisuolaa ja rouhi mustapippuria viipaleiden päälle. Paahda pinjansiemeniä hetki kuumalla pannulla ja ripottele ne lihaviipaleiden päälle. Lisää parmesaanilastut ja rucola, viimeistele balsamicosiirapilla ja oliiviöljyllä.

jälkiruoka | Herkkusuiden tarte Tatin

500 g valmista voitaikinaa

5–6 kiinteää, hapanta omenaa

75 g voita

2 dl sokeria

(loraus calvadosta)

kanelia

jäätelöä tai kylmää ranskankermaa

1. Ota taikina ajoissa sulamaan. Kuori ja lohko omenat. Sulata voi liedellä isossa valurautapannussa (Ø 25–30 cm), jonka voi laittaa uuniin. Lisää sokeri ja halutessasi calvados, anna sokerin sulaa. Alenna hieman lämpöä, jotta sokeri sulaa hitaasti.

2. Asettele omenalohkot pannulle ja kuumenna miedolla lämmöllä 10–15 min, kunnes sokeri on karamellisoitunut.

3. Kauli taikinasta pannun halkaisijaa suurempi pyöreä levy ja asettele taikina valurautapannulle omenoiden päälle tiiviisti. Pistele taikinaa haarukalla ja laita pannu uuniin. Paista 220- asteisessa uunissa n. 20 min, kunnes kuori on ruskistunut.

4. Anna tortun vetäytyä 5 min ja irrota veitsellä pannun reunoilta. Kumoa torttu tarjoiluvadille nopealla liikkeellä.

5. Ripottele halutessasi päälle kanelia. Tarjoa lämpimänä jäätelön tai kylmän ranskankerman kanssa.

jälkiruoka | Herkkusuiden tarte Tatin

500 g valmista voitaikinaa

5–6 kiinteää, hapanta omenaa

75 g voita

2 dl sokeria

(loraus calvadosta)

kanelia

jäätelöä tai kylmää ranskankermaa

1. Ota taikina ajoissa sulamaan. Kuori ja lohko omenat. Sulata voi liedellä isossa valurautapannussa (Ø 25–30 cm), jonka voi laittaa uuniin. Lisää sokeri ja halutessasi calvados, anna sokerin sulaa. Alenna hieman lämpöä, jotta sokeri sulaa hitaasti.

2. Asettele omenalohkot pannulle ja kuumenna miedolla lämmöllä 10–15 min, kunnes sokeri on karamellisoitunut.

3. Kauli taikinasta pannun halkaisijaa suurempi pyöreä levy ja asettele taikina valurautapannulle omenoiden päälle tiiviisti. Pistele taikinaa haarukalla ja laita pannu uuniin. Paista 220- asteisessa uunissa n. 20 min, kunnes kuori on ruskistunut.

4. Anna tortun vetäytyä 5 min ja irrota veitsellä pannun reunoilta. Kumoa torttu tarjoiluvadille nopealla liikkeellä.

5. Ripottele halutessasi päälle kanelia. Tarjoa lämpimänä jäätelön tai kylmän ranskankerman kanssa.