3 X KEITTIÖ

Lapetekin Falmec- induktioliesitasolla  mahtuu kokkaamaan.
Lapetekin Falmec- induktioliesitasolla mahtuu kokkaamaan.

3. Englantilaista kartanotunnelmaa

Viime vuosisadan alussa rakennetun talon keittiössä nykytekniikka kohtaa menneen Downton Abbeyn hengessä. Vanhan ajan keittiökalusteet ovat suomalaista puusepän- työtä, pienet yksityiskohdat tapeteista maaleihin brittiläistä alkuperää.

Teksti: Elina Turunen kuvat: Antti Nyman

Pystyhirrestä 1910-luvulla rakennettu taiteilijakoti vaati arvoisensa keittiön. Asukkaiden toiveissa oli toimiva mutta talon henkeen sopiva tila, johon koko perhe mahtuu viettämään aikaa ja iloitsemaan yhteisistä ruuanlaittohetkistä. Vanhan ajan keittiö tilattiin mittojen mukaan Jalokalusteelta, joka on erikoistunut perinnekalusteiden valmistamiseen.

Klassisessa keittiössä perinteinen ulkonäkö yhdistyy nykyajan toimintoihin. Keittiön mitoituksen piti olla millintarkkaa, jotta kaikki kodinkoneet ja kaapistot saatiin sopusuhtaisesti mahtumaan. Tila on iso, mutta niin ovat allas, liesi ja jääkaappi-pakastinkin. Tarkan suunnittelun ansiosta kaapistot rytmittyvät nyt tyylikkääksi kokonaisuudeksi kodinkoneiden kanssa.

Keittiössä on myös kaksi ikkunaa, jotka piti huomioida mitoituksessa: tason syvyys ikkunarivissä on 720 mm, joten ikkunan avautumiselle ja vesipatterille jää riittävästi tilaa. Työtason syvyysmittaa kannattaakin venyttää, jos vain tila antaa periksi. Syvä työtaso antaa tilaa ruuanlaitolle, vaikka tasoilla olisi tavaroita.

Perinteiset materiaalit

Vaikka keittiössä onkin tuulahdus maalaisromantiikkaa, on yleisilme selkeä. Esimerkiksi kehysovet noudattavatyksinkertaista linjaa eivätkä komeat lasivitriinit ole liian krumeluurit. Vihreät laatikoiden etulaudat ja kaapistojen ovet istuvat kauniisti rungon sisään, ja näkyviin jäävät saranoiden tappiosat muistuttavat vanhanajan lehtisaranoita.

Keittiön yksi erikoisuuksista on Italiasta tilattu lattialiesi, jossa on neljän kaasupolttimon lisäksi kaksi induktiotasoa sekä tuplauuni. Mattamusta liesi ja huuva ovat näyttävä kontrasti vaaleiden kivitasojen ja vihreän sävyillä pensselimaalattujen kaapistojen kanssa. Myös jääkaappi on saanut saman sävyn kalusteiden kanssa – ovenkahvoja myöten! Keittiö on maalattu englantilaisilla Farrow & Ball -maaleilla, joissa käytetään vain luonnon pigmenttejä ja jotka kuormittavat luontoa mahdollisimman vähän.

Keittiön tasot ja välitila ovat carrara-kvartsia, jonka kuviointi muistuttaa marmoria. Kestävässä kivitasossa yhdistyykin marmorin herkkä ulkonäkö ja kvartsin erinomaiset käyttöominaisuudet. Laadukkaat materiaalit, mekanismit ja viimeistely tuovat keittiöön arvokasta mennen ajan tunnelmaa. Keittiöön kannattaa panostaa, sillä klassiset ja kestävät kalusteet halutaan säilyttää ja kunnostaa vielä vuosikymmenienkin jälkeen.