Pientalon

herkkusuut

Tuhteja makuja samettisiin iltoihin

Syksyn pimenevien iltojen samettisessa tunnelmassa katetaan pöytään tuhtien makujen herkkuja. Kutsu naapurit kylään ja pistä pöytä koreaksi! Tänään tarjoillaan rapeita muikkuja, valkosipulisia savustettuja katkarapuja ja karamellisoituja päärynöitä mascarponevaahdolla.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

Savustetut katkaravut

700 g kokonaisia katkarapuja

(tuoreita tai pakastettuja)

5 – 6 valkosipulin kynttä

persiljaa

1. Jos käytät pakastettuja rapuja, sulata ne jääkaapissa vuorokausi ennen savustamista.

2. Purista valkosipulin kynnet rapujen päälle.

3. Laita ravut Muurikka-savustimeen noin 5 minuutiksi.

4. Koristele tuoreella persiljalla. Nauti aiolin ja tuoreen leivän kanssa.

Rapeat muikut

700 g perattuja muikkuja

1,5 dl ruisjauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

suolaa (n. 1 rkl)

voita ja rypsiöljyä paistamiseen

tilliä

1. Mittaa jauhot ja suola muovi- pussiin. Sekoita.

2. Laita muikut pussiin ja ravistele niin, että ne ovat yltä päältä jauhossa.

3. Paista muikut Muurikka-pannulla kauniin ruskeiksi ja rapeiksi.

4. Leikkaa päälle tuoretta tilliä.

Karamellisoidut päärynät mascarponevaahdolla

Varaa kokonainen päärynä ruokailijaa kohden.

Annos kahdelle

2 päärynää

3 rkl voita

3 rkl fariinisokeria

1 vaniljatanko

kanelia

½ dl vettä

(loraus konjakkia)

Mascarponevaahto

2 dl kuohukermaa

250 g mascarpone-tuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

1 rkl konjakkia

Pähkinöitä (esim. pekaanipähkinää)

1. Valmista mascarponevaahto. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää mascarpone-tuorejuusto. Mausta vaniljasokerilla ja konjakilla. Sekoita tasaiseksi.

2. Kuori ja halkaise päärynät, poista siemenkodat, kanta ja säikeet.

3. Mittaa fariinisokeri lautaselle. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet fariinisokerin sekaan. Lisää kanelia maun mukaan. Sekoita haarukalla tasaiseksi.

4. Painele päärynät leikkuupinta alaspäin sokeri-mausteseokseen.

5. Sulata voi (valurauta)pannussa. Nosta päärynät leikkuupinta alaspäin pannulle ja paista, kunnes pinta hieman ruskistuu ja karamellisoituu. Käännä päärynät ja lisää vesi (ja konjakki) sekä jäljelle jäänyt sokeri-mausteseos. Hauduta kannen alla pehmeiksi.

6. Paahda pähkinät nopeasti kuumalla, kuivalla pannulla.

7. Tarjoile päärynät mascarponevaahdon ja paahdettujen pähkinöiden kera.