Hevostilan idylli kaupungin kyljessä

Tähkäpään hevostila on lämpimän kodikas yhdistelmä historiaa ja modernia tyyliä.

Teksti: Jaakko Mikkola Kuvat: Samu Franzen

Ikkunan takana siintää historiallinen varsinaissuomalainen maalaismaisema ja hevoslaitumet. Metsikön takana kulkee kaikessa hiljaisuudessa Hämeen Härkätie.

Kartanomaisen maalaistalon pihapiirissä Kaarinan Littoisissa voi aistia menneisyyden ja nykyisyyden vuoropuhelun. Päärakennus on alkujaan vuodelta 1928 mutta pidetty vuosien saatossa hyvänä. Tila on pysynyt samalla suvulla alusta tähän päivään asti.

Valoisa koti on remontoitu viime vuosina perusteellisesti. Remonttien yhteydessä kiinteistöön on asennettu maalämpö ja uusittu muun muassa sähköt, putket ja salaojat.

Luonteikkaat talon historiasta kertovat yksityiskohdat on kuitenkin säästetty.

Pihan vanhassa hirsirakennuksessa on säilytetty aiempien sukupolvien elämää, kuten leivintupa, jossa leivottiin koko tilan leivät – se on edelleen olemassa.

Vaikka ollaan maaseudulla, kaupunkikin on ihan lähellä. Vehreän puutarhan ympäröimällä tontilla voi elellä täysin omassa rauhassaan, mutta Turku sijaitsee kuitenkin vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä, jos ison kaupungin humuun mielii.

Maalaisromanttista asumista

Tähkäpään tilan päärakennuksessa on asuintilaa peräti 527 neliötä, joihin mahtuu muun muassa 9 asuinhuonetta, modernin toiminnallinen keittiö ja ylellinen spa-osasto Drop-altaineen.

2000-luvun remonttien yhteydessä keittiö, kylpyhuoneet ja wc:t sekä spa-osasto ja kuntosali on uusittu hyvällä maulla.

Sisäpinnat on uudistettu niin, että nekin edistävät huoneiden valoisuutta ja avaruutta, mutta eivät riitele perinteiden kanssa.

Useiden asuinhuoneiden, kolmen kylpyhuoneen ja kolmen wc:n, tilavan kodinhoitohuoneen sekä hyvien varastotilojen ansiosta päärakennuksessa mahtuu hyvin asumaan rinnakkain useampikin sukupolvi.

Hevosparatiisi

Hevostallit päärakennuksen yhteydessä tekevät Tähkäpään tilasta aivan erityisen. Tallirakennuksessa on tällä hetkellä paikat 15 hevoselle. Vieressä kohoaa täysimittainen maneesi.

Täällä on aikanaan toiminut ratsastuskoulu, ja tila tarjoaa edelleen tasokkaat valmentautumismahdollisuudet hevosurheiluun. Hevospitäjä Ypäjällekin on mainiot yhteydet.