Joka tarpeeseen lämpöpumput

Ekologista lämpöä

Talon ja lämpimän käyttöveden lämmittäminen lämpöpumpulla houkuttelee yhä useampia. Tiedätkö, mitä eroa on maa-, ilma- ja ilma-vesilämpöpumpulla?

Teksti: susanna cygnel kuvat: valmistajat

Lämpöpumpputyypin mukaan lämpöenergiaa otetaan ulkoilmasta, vedestä, maasta tai kalliosta. Talon ulkopuolelta otettava lämpö on peräisin auringon energiasta lukuun ottamatta kallioperän lämpöä, joka hohkaa maapallon ytimestä.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu (ILP) siirtää lämpöä ulkoilmasta sisäilmaan tai päinvastoin, jos sisäilmaa halutaan jäähdyttää. Ilmalämpöpumppu koostuu ulkoyksiköstä ja sisäyksiköstä, joita voi olla useampikin tarpeen mukaan.

Ilmalämpöpumppu on helppo asentaa kaikkiin talotyyppeihin ja uusiin sekä vanhoihin rakennuksiin, koska se ei vaadi rakenteiden muutostöitä. Ilmalämpöpumppu sopii hyvin öljy- tai sähkölämmityksen rinnalle tai autotallin päälämmitysjärjestelmäksi. Yksi ilmalämpöpumpun sisäyksikkö levittää lämpöä noin 30–100 neliömetrin alueelle. Parhaiten se toimii selkeässä huonetilassa, sillä väliseinät ja sokkelot estävät merkittävästi lämmön kulkua.

Asennettuna laadukkaan invertteri-ilmalämpöpumpun kustannus on useimmiten noin 1 500–2 500 euroa, ja tutkimuksissa on laskettu keskimäärin reilun 3 000 kWh:n vuotuinen säästö sähkölämmitykseen verrattuna.

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu (ulkoilma-vesilämpöpumppu, UVLP) ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Ilma-vesilämpöpumpulla hoituu koko talon lämmitystarve, mutta paukkupakkasilla sille tarvitaan varajärjestelmä, esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun omat sähkövastukset. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan myös asentaa vanhan lämmitysjärjestelmän tilalle tai rinnalle tai kytkeä niin sanottuun hybridikäyttöön esimerkiksi olemassa olevan öljylämmityksen tueksi.

Ilma-vesilämpöpumppu on hyvä vaihtoehto, jos maalämmön vaatimaa vaakaputkistoa tai lämpökaivoa ei voida tehdä. Hinnaksi tulee yleensä noin 7 000–14 000 euroa tyypillisessä pientalossa.

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu (MLP) kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämpöpumpun kompressori tarvitsee sähköä toimiakseen; maalämpöpumpun tuottamasta lämmöstä noin 2/3 on maaperästä otettua uusiutuvaa energiaa ja noin 1/3 on tuotettu sähköllä.

Maalämpöpumppu on helppokäyttöinen ja vaatii vain vähän huolto- ja tarkistustoimia. Maalämpöpumpun investointikustannukset ovat melko suuret mutta käyttökustannukset edulliset. Maalämpöinvestointi uuteen keskikokoiseen taloon on noin 12 000–16 000 euroa, ja lämmitysmuotoa vaihdettaessa vanhaan taloon noin 15 000–22 000 euroa.

Lähde: Motiva

ILMA-LÄMPÖPUMPPU

Daikin Perfera

Daikinin Perfera-ilmalämpöpumppu sopii erityisen hyvin suoran sähkölämmityksen tai öljylämmityksen rinnalle. Sen erikoisuus on takkatoiminto, jonka an­siosta ilmalämpöpumppu säästää puulla lämmitettäessä sähköä ja kytkeytyy jakamaan tulisijan tuottamaa lämpöä puhallustilassa; takan lämpötilan laskiessa ilmalämpöpumppu jatkaa automaattisesti lämmitystä. Daikin Perfera on suunniteltu pohjoisen oloihin ja toimii ongelmitta aina 25 pakkasasteen lämpötiloihin saakka.

www.daikin.fi

ILMA-LÄMPÖPUMPPU

HITACHI Nordic Shirokuma

Shirokuma Nordic sopii parhaiten sähkölämmityksen rinnalle ja jakamaan esimerkiksi takan tuottamaa lämpöä. Se on suunniteltu Pohjolan ankariin oloihin ja tarjoaa tehokasta lämmitystä tai jäähdytystä tarpeen mukaan. Tyylikkäästi muotoiltu laite ei hallitse huoneen visuaalista ilmettä. Constant Power -tekniikka pitää lämmitystehon vakiona ulkolämpötilan ollessa vähintään –15 °C.

www.ahlsell.fi

ILMA-LÄMPÖPUMPPU

Innova Titanium

Pohjolan ankariin oloihin suunniteltu Innova-lämpöpumppu soveltuu pientaloihin ja vapaa-ajan asuntoihin. Laite toimii parhaiten sähkölämmityksen rinnalla ja jakamaan esimerkiksi takan tuottama lämpöä. Se lämmittää tehokkaasti, vaikka ulkona olisi 30 pakkas­astetta. Innovan käyttö on erittäin helppoa, koska se hoitaa itse ohjauksen. Vakiovarusteena tulee langaton ohjaus.

www.ahlsell.fi

ILMA-LÄMPÖPUMPPU

Cooper & Hunter Supreme

Cooper & Hunter Supreme -sarjan kaksivaiheinen invertterikompressori toimii uudella ympäristöystävällisellä R32-kylmäaineella matalissa ulkolämpötiloissa (–30 °C) hyvällä hyötysuhteella. Pakkasrajaa lämmitykselle ei ole, eikä laite sammuta itseään kovallakaan pakkasella. Erittäin hiljaista sisä­yksikköä saa beigenä, harmaana, mustana ja valkoisena.

https://cooperhunter.fi

ILMA-LÄMPÖPUMPPU

Vivax V-design

Tyylikäs musta ja peilipintainen ilmalämpöpumppu sopii vaativampaan makuun tai vaikka sisustuselementiksi. Se on kuin tunnelmavalaistus huoneeseen: jäähdytyksessä kajastaa sininen ja lämmityksellä oranssi valo. Laitteen ionisaattori- ja itsepuhdistustoiminnot huolehtivat sisäyksikön puhtaudesta ja raikastavat sisäilmaa. Sisäyksikkö on erittäin hiljainen.

www.vivax.fi

ILMA-VESI-LÄMPÖPUMPPU

Jäspi Tehowatti Air

Jäspi Tehowatti Air -ilma-vesilämpöpumppu lämmittää energiatehokkaasti talon ja käyttöveden. Se sopii niin uudis- kuin korjausrakentamiseenkin kokonaiseksi lämmitysjärjestelmäksi. Tarjolla on kolme erilaista pohjoisen oloihin valmistettua ulkoyksikkövaihtoehtoa ja teholuokkia jokaisen kodin tarpeisiin. Jäähdytys onnistuu lisävarusteella.

www.jaspi.fi

ILMA-VESI-LÄMPÖPUMPPU

Daikin Altherma

Daikinin Altherma ilma-vesilämpöpumppu liitetään vesikiertoiseen keskuslämmitykseen, ja se tuottaa myös lämmintä käyttövettä. Paras hyötysuhde saadaan, kun ilma-vesilämpöpumppu yhdistetään vesikiertoiseen lattialämmitykseen tai matalan lämpötilan pattereihin. Lattiamallisessa sisäyksikössä yhdistyvät lämminvesivaraaja ja lämpöpumppu. On myös mahdollista valita pelkän lämpöpumpun sisältävä sisäyksikkö, joka yhdistetään erilliseen lämminvesivaraajaan. Online-ohjaimella lämmitystä voi ohjata mobiililaitteella tai tietokoneella mistä tahansa.

www.daikin.fi

ILMA-VESI-LÄMPÖPUMPPU

NIBE Split Box

Invertteriohjattu ilma-vesilämpöpumppu NIBE Split Box lämmittää omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon tilat ja käyttöveden. Se sopii uudiskohteisiin mutta myös taloihin, joissa halutaan eroon öljy- tai puulämmityksestä. Järjestelmään kuuluu ulkoyksikkö, pieni hydroboksi ja sisäyksikkö. Helppokäyttöisessä ja tyylikkäässä sisäyksikössä on RST-käyttövesivaraaja, josta ohjataan koko järjestelmää. Vakiona mukana on etävalvontapalvelu, johon sisältyy myös mahdollisuus pörssisähköohjaukseen.

www.nibe.fi

ILMA-VESI-LÄMPÖPUMPPU

CTC EcoAir 600

CTC EcoAir 600 -ilma-vesilämpöpumppu säätyy vuodenaikojen ja vaihtelevien tehontarpeiden mukaan. Se riittää omakotitalojen, kiinteistöjen ja pienempien teollisuuskiinteistöjen lämmitystarpeisiin koko vuodeksi. Kun lämmöntarve on suuri, teho kasvaa, ja lämmöntarpeen laskiessa kompressorin kierrosluku sekä teho laskevat, mikä varmistaa maksimaaliset säästöt. CTC-lämpöpumput soveltuvat erinomaisesti taloihin, joissa on vesikiertoinen patterilämmitys. CTC EcoAir 600M tulisi aina asentaa saman valmistajan sisä- tai ohjausmoduulin kanssa parhaan tehon takaamiseksi.

https://ctclampo.fi

ILMA-VESI-LÄMPÖPUMPPU

Atlantic Alfea

Tehokas ja kompakti ilmavesilämpöpumppu sopii taloon päälämmönlähteeksi. Suomenkielinen Siemens-ohjaussäädin ja ensiluokkaiset komponentit, muun muassa koaksaalilämmönvaihdin, tekevät Atlanticin ilmavesilämpöpumpusta erinomaisen lämmitysjärjestelmän. Se on joustavasti liitettävissä vesikiertoiseen lattia- tai patterilämmitykseen myös saneerauskohteissa. Ulkoyksikön kompressori kykenee ottamaan lämpöä hyvin talteen vielä 25 asteen pakkasella, eikä sitä tarvitse sammuttaa edes 30 asteen pakkasella.

https://atlantic.fi/ilmavesilampopumput

ILMA-VESI-LÄMPÖ- PUMPUN SISÄYKSIKKÖ

CTC EcoZenith i350

CTC EcoZenith i350 on tehokas sisäyksikkö, jossa on sisäänrakennettu lämpöpumppuohjaus. Sillä saa aikaan täydellisen lämpöpumppuratkaisun yhdessä tehokkaiden ilma-vesilämpöpumppujen kanssa. CTC EcoZenith i350 -laite sopii tyylikkäänä ja valkoisena useimpiin tiloihin. Värillisen 4,3 tuuman kosketusnäytön symbolit ovat selkeät ja valikot suomenkieliset, joten lämmön ja lämpimän käyttöveden säätäminen tai käyttötietojen noutaminen onnistuu helposti. CTC Internet -sovittimen ja CTC Connect+ -sovelluksen avulla lämpöpumppua voi ohjata älypuhelimesta.

https://ctclampo.fi

ILMA-VESI-LÄMPÖPUMPPU

Jäspi Basic

Jäspi Basic -ilma-vesilämpöpumppu on remontoijan ratkaisu, kun halutaan pienentää lämmityslaskua. Yksinkertainen ja edullinen järjestelmä asennetaan esimerkiksi öljykattilan rinnalle. Tarjolla on kolme eri ulkoyksikkövaihtoehtoa ja riittävästi teholuokkia. Talon lämmitys hoidetaan ensisijaisesti aina lämpöpumpulla, ja muu lämmitysjärjestelmä varmistaa tarvittaessa riittävän lämmön lämmitysverkostoon. Jäähdytys onnistuu lisävarusteella.

www.jaspi.fi

MAA-LÄMPÖPUMPPU

Bosch Compress 7001i LWM

Bosch Compress 7001i LWM lämmittää kodin sekä käyttöveden ekologisesti ja erittäin energiatehokkaasti. Se sopii päälämmönlähteeksi uudis- ja saneerauskohteisiin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Se käy hyvin saneerauskohteisiin, sillä keruupiirin valvonta-automatiikka saa vanhasta lämpökaivosta paljon tehoja irti ja estää silti kaivon jäätymisen. Moderni värillinen kosketusnäyttö tekee käytöstä erityisen miellyttävää, ja laitteen säätäminen on selkeää.

www.bosch-climate.fi

MAA-LÄMPÖPUMPPU

NIBE F1255/F1155

Invertteriohjattu maalämpöpumppu NIBE F1255/F1155 vastaa kodin lämmön tarpeeseen hyödyntäen uusinta teknologiaa. Invertteri tuo joustavuutta lämpöpumpun toimintaan. NIBE F1255 sopii mainiosti niin uuteen taloon kuin lämmityksen uudistamiseenkin omakoti- ja rivitaloissa. Laitteessa on integroitu RST-käyttövesivaraaja. Suureen käyttöveden tarpeeseen voi ottaa sisarmallin F1155, joka voidaan liittää halutun kokoiseen varaajaan. NIBE F1255:ssä on vakion etävalvontapalvelu, johon sisältyy myös mahdollisuus pörssisähköohjaukseen.

www.nibe.fi

MAA-LÄMPÖPUMPPU

Jämä Star RST Inverter

Jämä Star RST Inverter -maalämpöpumpun inverterkompressori mukautuu talon tehon tarpeeseen. Tarjolla on teholuokat 6–12–16 kW. Jämä Star RST Inverter tuottaa sekä talon lämmön että lämpimän käyttöveden erittäin korkealla hyötysuhteella. Laitteessa on helppokäyttöinen värinäyttö, etävalvonta vakiona ja jäähdytys lisävarusteella.

https://jaspi.fi