Pientalon

herkkusuut

Täyteläistä syksyä

Kotimaisista raaka-aineista syntyy rehtiä perusruokaa mutta myös unohtumattomia gourmet-aterioita. Tässä syksyn muuttumisleikissä possun kieli, hauki ja omenat tarjoillaan hienostuneesti vivahteikkain lisukkein.

reseptit: toimitus

kuvat: Maru Lemmetty

Jokirapukastike

2 dl kuohukermaa

1,5 rkl hummerifondia

2 dl valko- tai kuohuviiniä

1 prk tomaattipyreetä

suolaa, mustapippuria

kuorittuja jokiravunpyrstöjä

1. Sekoita kerma ja hummerifondi kattilassa, kuumenna. Lisää valko- tai kuohuviini ja anna kiehua hiljalleen.

2. Mausta tomaattipyreellä, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku, lisää tarvittaessa hummerifondia. Lisää lopuksi jokiravunpyrstöt juuri ennen tarjoilua. Tarjoa perunamuusin ja keitettyjen herneiden kanssa.

ALKURUOKA

Porsaankieltä piparjuuri- kreemillä ja ruiskrutongeilla

4 porsaankieltä

1 rkl suolaa

1 rkl maustepippuria (kokonaisena)

1 rkl valkopippuria (kokonaisena)

pari laakerinlehteä

½ juuriselleriä

2 porkkanaa

2 sipulia

1 palsternakka

1. Asettele huuhdotut kielet kattilaan ja peitä vedellä. Kuumenna. Pinnalle kertyy vaahtoa – kuori se pois.

2. Laita joukkoon mausteet ja juurekset paloina. Keitä noin puolitoista tuntia.

3. Poista kielestä nahka ja viipaloi tarjolle.

Piparjuurikreemi

1 prk ranskankermaa

3 tl tuoretta piparjuurta raastettuna

mustapippuria, suolaa

1. Kuori ja raasta piparjuuri.

2. Sekoita piparjuuriraaste ranskankermaan, mausta suolalla ja pippurilla.

3. Tarkista maku ja anna maustua jääkaapissa.

Ruiskrutongit

saaristolaisleipää

oliiviöljyä

timjamia

1. Leikkaa saaristolaisleivästä reunat ja kuutioi leipä pieneksi. Levitä leipäkuutiot leivinpaperin päälle uunipellille.

2. Lisää öljy sekä timjami ja kääntele leipäkuutioita, jotta öljy levittyy tasaisesti.

3. Paista uunissa 225 asteessa, kunnes leipäkuutiot ovat rapeita.

PÄÄRUOKA

Hauki-Wallenberg ja jokirapukastike

500 g haukifilee (tai kuhaa)

4 dl kuohukermaa

1 sitruuna

1 muna

tilliä

merisuolaa, mustapippuria

½ dl korppujauhoja

voita

1. Jauha haukifilee lihamyllyllä. Laita haukijauheliha ja kerma hetkeksi pakastimeen. Viilennä myös monitoimikoneen kulho jääkaapissa tai pakastimessa.

2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Hienonna tilli, raasta sitruunan kuori ja purista mehu.

3. Laita jauhettu hauki, sitruunan kuoriraaste ja mehu, kananmuna sekä tilli monitoimikoneen kulhoon. Koneen käydessä lisää kerma ohuena nauhana sitä mukaa, kun se sekoittuu taikinaan. Älä lisää liikaa kermaa kerralla, jotta taikina ei juoksetu. Taikina jää melko löysäksi.

4. Muotoile taikinasta pihvejä. Pyörittele pihvit korppujauhoissa.

5.  Kuumenna pannu ja anna voin ruskistua. Paista pihvejä molemmin puolin niin, että ne saavat kauniin värin. Laita pihvit lopuksi uuniin kypsymään 10–15 minuutiksi.

JÄLKIRUOKA

Uuniomenat vanilja- ja kinuskikastikkeilla

Aloita kastikkeiden teosta.

Kinuskikastike

2 dl kuohukermaa

1 dl sokeria

1 vaniljatanko

1. Mittaa kattilaan kerma ja sokeri.

2. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä, kunnes seos sakenee paksuksi kinuskikastikkeeksi.    

3. Avaa vaniljatanko terävän veitsen kärjellä ja rapsuta siemenet vähän jäähtyneeseen kinuskikastikkeeseen. Sekoita hyvin.

Vaniljakastike

3 dl maitoa

1 muna

2 rkl sokeria

1 rkl perunajauhoja

1 tl vaniljasokeria

1. Sekoita kaikki aineet, paitsi vaniljasokeri, hyvin kattilassa.

2. Kuumenna seosta liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Älä keitä!

3. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Voit käyttää maustamiseen myös aidon vaniljatangon siemeniä.

Tarjoile vaniljakastike jäähdytettynä.

Uuniomenat

8 kotimaista omenaa

1 dl muscovado- tai fariinisokeria

1 dl mantelilastuja

0,5 dl rusinoita

(loraus calvadosta)

1. Repäise leivinpaperista 4 kappaletta noin 25 x 25 cm:n kokoista arkkia. Nosta arkit vuorotellen syvälle lautaselle tai kulhoon, jolloin pakettien kokoaminen on helppoa.

2. Lohko omenat ja poista niistä siemenkodat. Jaa omenat leivinpaperipaloille, lisää muscovadosokeri, mantelilastut sekä rusinat ja valuta päälle kinuski (ja calvados).

3. Rutista paketit kiinni ja sido napakasti narulla. Paista omenoita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes omenat ovat pehmenneet ja saaneet vähän väriä. Anna jäähtyä hetki. Avaa paketit ja tarjoa herkku lämpimänä vaniljakastikkeen, tai -jäätelön kanssa.