Pientalon

herkkusuut

Syystalven tummat maut

Kaamos kesyyntyy riistaruoalla sekä ­makuhermoja viettelevällä savulohitartarilla. Jälkiruoka­fondantin lämmin ja valuva suklaasydän hurmaa jokaisen ruokavieraan.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty


PÄÄRUOKA
| Herkkusuiden fasaani

2–4 annosta

1 kokonainen fasaani

voita paistamiseen ja linnun sisälle

rosmariininoksia

suolaa ja pippuria

n. 6 kpl suolattuja siansiivuja

1. Ruskista kokonainen fasaani ensin voissa valurautapannulla. Laita sen jälkeen rosmariinia ja ­ n. 2 rkl voita fasaanin sisälle, hiero linnun pintaan suolaa, mustapippuria ja silputtua rosmariinia. Kiinnitä suolatut siansiivut tikuilla linnun päälle.

2. Paista fasaania ensin 220-asteisesssa uunissa n. 10 min riippuen linnun koosta. Kun siansiivut ovat ruskistuneet, alenna lämpötila 150-astei­seksi ja laita folio linnun päälle. Paista vielä ­­n. 25 min. Irrota siansiivut valmiin linnun päältä.

3. Tarjoa valkosipuli-perunarullien, siansiivujen, keitetyn parsakaalin ja sokeri-suolaliemessä keitettyjen ­pikkuporkkanoiden kanssa.

LISUKE | Valkosipuli-perunarullat

4 annosta

n. 900 g perunaa

50 g voita

rosmariininoksia

karkeaa merisuolaa

valkosipulirouhetta

1. Keitä perunat kypsiksi, kuori ja soseuta. Lisää voi. Kaada massa leivinpaperille ja kääri tiukalle rullalle. Peitä foliolla. Laita kylmään yöksi.

2. Laita silputtu rosmariini huhmariin merisuolan ja valkosipulirouheen kanssa. Murskaa merisuolakiteet. Leikkaa perunamassarullista annospaloja ja pyörittele mauste­seoksessa. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 min, kunnes pinta on ruskistunut.

ALKURUOKA | Savulohitartar-leivät

6 kpl

300 g savulohta

2 prk ranskankermaa

nippu tilliä tai ruohosipulia

mustapippuria ja suolaa

(2 tl piparjuuritahnaa)

kirjolohen mätiä

6 siivua saaristolaisleipää

1. Kuutioi savulohisiivut. Sekoita kaikki ainekset kulhossa, anna maustua jääkaapissa. Mausta piparjuurella ja mädillä.

2. Kokoa tartar saaristolaisleipäsiivun päälle. Koristele ­mädillä ja tillillä tai ruohosipulilla.

JÄLKIRUOKA | Suklaafondant

8 kpl

1 dl fariinisokeria

100 g voita

2 kananmunaa

1½ dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

1–2 rkl kaakaojauhetta

ripaus vaniljaa myllystä

100 g tummaa suklaata

Vadelmamelba

200–300 g kotimaisia vadelmia

tomusokeria maun mukaan

n. 1 tl sitruunamehua

1. Valmista vadelmamelba: painele marjat siivilän läpi ja mausta kastike tomusokerilla ja sitruunamehulla.

2. Vaahdota fariinisokeri ja pehmeä voi kulhossa. Lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taiki­naan. Paloittele suklaa ja sulata se mikrossa 10 s kerrallaan. Sekoita suklaasula taikinaan.

3. Jaa taikina voideltuihin annosvuokiin tai muffinivuoan syvennyksiin (syvennyksiin voi leikata leivinpaperisuikaleet ja asetella ne ristikkäin, jotta valmiit leivokset on helpompi irrottaa vuoasta). Älä täytä vuokia piripintaan.

4. Paista 200-asteisessa uunissa n. 8–9 min niin, että taikina jää sisältä pehmeäksi. Jäähdytä hetki ja tarjoa vadelmamelban ja kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

Pekan terävät

Michelin-tähdellä palkittu keittiömestari Pekka Terävä luotsaa mm. Olo- ja Emo-huippuravintoloita. Hän on edistänyt suomalaista ruokakulttuuria eri yhteisöissä. Pekalla on suuret vaatimukset keittiövälineille, jotta kokeilla olisi parhaat mahdolliset työkalut käytössään.

Vihannesten ja juuresten käsittelyyn tarvi­taan oikeat välineet. Hyvässä pilkkomisveitsessä on erityisen terävä kärki, jolla voi ensin tehdä viillon esim. tomaattiin ja sitten leikata viipaleen normaalisti. Hyvä kuorimaveitsi pysyy hyvin kädessä ja leikkaa ohuita siivuja tehokkaasti.

Kuvan kuorimaveitset Global-mallistosta: ­ www.global-knives.fi

Pekan terävät

Michelin-tähdellä palkittu keittiömestari Pekka Terävä luotsaa mm. Olo- ja Emo-huippuravintoloita. Hän on edistänyt suomalaista ruokakulttuuria eri yhteisöissä. Pekalla on suuret vaatimukset keittiövälineille, jotta kokeilla olisi parhaat mahdolliset työkalut käytössään.

Vihannesten ja juuresten käsittelyyn tarvi­taan oikeat välineet. Hyvässä pilkkomisveitsessä on erityisen terävä kärki, jolla voi ensin tehdä viillon esim. tomaattiin ja sitten leikata viipaleen normaalisti. Hyvä kuorimaveitsi pysyy hyvin kädessä ja leikkaa ohuita siivuja tehokkaasti.

Kuvan kuorimaveitset Global-mallistosta: ­ www.global-knives.fi