Joka tarpeeseen lämpöpumput

NIBE F2120 -ilma-vesilämpöpumpun SCOP-arvo (lämmityksen hyötysuhde) on yli 5,0. <a href="www.nibe.fi">www.nibe.fi</a>
NIBE F2120 -ilma-vesilämpöpumpun SCOP-arvo (lämmityksen hyötysuhde) on yli 5,0. www.nibe.fi

Lähienergia lämmittää yhä useampia taloja

Lämpöpumppu on loistava sijoitus ajateltiinpa asiaa kustannussäästöjen tai ympäristöarvojen kannalta. Tärkeää on mitoittaa laite omien tarpeiden mukaan ja suunnitella järjestelmä asiantuntijan kanssa.

Teksti: Elina Turunen kuvat: valmistajat

Lämpöpumppujen suosio kasvaa jatkuvasti. Suurin osa uudisrakentajista (n. 75 %) valitsee kotinsa lämmitysmuodoksi lämpöpumpun, yleensä maalämmön tai poistoilmalämpöpumpun. Lisäksi vanhojen talojen öljy- ja sähkölämmityksiä korvataan kovaa vauhtia lämpöpumpuilla. Erityisesti ulko-

ilma-vesilämpöpumput ovat kovassa nosteessa. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen (SULPU ry) mukaan Suomessa on jo 730 000 lämpöpumppua, ja vuosittain niitä myydään n. 60 000 kappaletta.

Lämpöpumppu kerää pumpputyypistä riippuen energiaa ulkoilmasta, ilmanvaihdon poistoilmasta, vedestä, maasta tai kalliosta ja siirtää sen rakennuksen sisälle – toiminta­periaatetta verrataankin usein jääkaappiin, joka hyödyntää toiminnassaan ruuista ottamaansa lämpöenergiaa.

Pienet energiakustannukset houkuttelevat

Lämpöpumppujen suuren kysynnän selittää pumppujen tuomat merkittävät säästöt lämmityskuluissa. Toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen SULPU ry:stä kertookin lämpöpumppujen tuoton olevan erinomainen: – Lämmityksen hinta painuu tilanteesta ja lämpöpumpusta riippuen 3–6 senttiin kilowattitunnilta, kun sähköllä tai öljyllä lämmittäminen maksaa 12–18 senttiä/kWh. Tämä tarkoittaa yleensä noin 10 prosentin vuotuista tuottoa investoinnille. Lisäksi lämpöpumppu nostaa talon arvoa yleensä enemmän kuin pumppuun on sijoitettu.

Ilmalämpöpumpuissa ja joissakin poistoilmalämpöpumpuissa on myös jäähdytysmahdollisuus, joka lisää asumismukavuutta entisestään. Ilmalämpöpumppuja hankitaan myös kerrostaloasuntoihin ja kesämökeille juuri viilennystoiminnon takia. Myös kesämökin ylläpitolämmityksessä ilmalämpöpumppu toimii hyvin.

Lämpöpumppujen menekkiä lisää kasvava huoli ilmastonmuutoksesta. Lämpöpumpuilla pystytään korvaamaan perinteisestä kotitalouden lämmöntuotannosta jopa ⅔ uusiutuvalla energialla. – Hiilidioksidipäästöjen väheneminen on merkittävää, kun maamme lämpöpumput keräävät kaikkiaan yli 5 terawattituntia lähienergiaa talojen omilta tonteilta, Hirvonen huomauttaa.

Kehittynyt tekniikka takaa toimintavarmuuden

SULPU ry:n varapuheenjohtaja Mikko Sandbergin mukaan erityisesti ilma-vesilämpöpumput ovat kasvavin tuoteryhmä lämpöpumppumarkkinoilla. Lähinnä saneerauskohteisiin asennettavat ilma-vesilämpöpuput ovat oivallinen vaihtoehto maalämmölle, sillä niiden asentaminen ei vaadi suuria porauksia tai maan myllertämistä.

Sekä Sandberg että Hirvonen painottavat, että kaikkien lämpöpumppujen tekniikka on kehittynyt huimasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Uusilla laitteilla lämpöä voidaan kerätä entistä kylmemmästä ja siirtää entistä kuumempaan. Myös laitteiden hyötysuhde eli se, kuinka paljon energiaa laite tuottaa verrattuna sen kuluttamaan sähköön, on parantunut. Laitteet tarvitsevat sähköä toimiakseen, mutta sitä kuluu vain murto-osa saatavaan energiaan verrattuna.

Öljyn hinnan kallistuessa ja fossiilisten polttoaineiden huvetessa Suomessa tehdään vielä monen monta lämpösaneerausta. – Urakkaa on edessä Suomen 200 000 öljylämmitteiseen talon korvaamisessa lämpöpumpuilla ja muilla uusiutuvilla energiaratkaisuilla, Sandberg toteaa.

Miten löytää itselle paras vaihtoehto ja mitä pitää huomioida lämpöpumppua hankkiessa? Järjestelmä suunni­tellaan asiantuntijan kanssa ja mitoitetaan suurimman lämmitystarpeen mukaisesti. Syytä on ainakin selvittää, että laite toimii varmasti Pohjolan olosuhteissa ja lämmittää myös kovimpien pakkasten paukkuessa. Varaosien ja huoltopalvelun saatavuus, teknisesti osaava ja kokenut asennusliike ja luotettava maahantuoja ovat myös valtteja pumppuostoksilla. Maalämpöä hankkiessa lämpökaivon porauslupa kannattaa hoitaa hyvissä ajoin.

Electroluxin EXH12RLEWI-ilmalämpöpumppu on suunniteltu pohjoisen olosuhteisiin. www.electrolux.fi

Electroluxin EXH12RLEWI-ilmalämpöpumppu on suunniteltu pohjoisen olosuhteisiin. www.electrolux.fi