Pientalon herkkusuut

Suomihitit syysmetsästä

Syksyn herkut poimitaan metsästä, maan uumenista ja suomaisemista. Kokoa juhlamenu samettisesta maa-artisokkakeitosta, juurevilla mauilla korostetusta porosta ja pehmeästä piimäpannacotasta.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

pääruoka | Poroa, metsäsieni-

kastiketta ja juuressosetta

4 annosta | 1 h + 10 min

800 g poron ulkofileetä

voita

suolaa, mustapippuria

loraus soijakastiketta

karpalohyytelöä ja karpaloita

1. Ota liha huoneenlämpöön 1–1½ h ennen paistamista. Tee sillä välin lisukkeet ohjeiden mukaan.

2. Kuumenna valurautapannu ja lisää voi. Ruskista kokonaista fileetä hetki erittäin kuumalla pannulla molemmilta puolilta, pienennä lämpöä ja paista n. 3–4 min/puoli niin, että liha on mediumkypsä.

3. Mausta ja leikkaa filee n. 1½ cm:n paloiksi. Voit halutessasi nostaa lihan vetäytymään hetkeksi folioon ennen leikkaamista.

4. Tarjoa sienikastikkeen, juuressoseen, karpaloiden ja karpalohyytelön kanssa.

Sienikastike

4 annosta | 15 min

½ l metsäsieniä

(esim. suppilovahveroita tai kantarelleja)

1 sipuli

voita

3 dl kuohukermaa

liha- tai kasvisliemikuutio

2 tl suolaa

2 tl currya

Pilko sipuli ja sienet, ruskista voissa pannulla.

Sekoita joukkoon kerma ja mausteet, kiehauta.

Juuressose

4 annosta | 45 min

1 iso lanttu

2 porkkanaa

6 jauhoista perunaa

5 dl vettä

1½ tl suolaa

5 valkopippuria

5 maustepippuria

n. 40 g voita

mustapippuria, suolaa

1. Kuori ja kuutioi juurekset. Lisää keitin- veteen suola ja kokonaiset pippurit. Keitä lanttu- ja porkkanakuutioita ensin reilu 5 min ja lisää sen jälkeen perunat. Keitä täysin kypsiksi ja ota keitinvesi talteen.

2. Soseuta juurekset ja lisää sen verran keitinvettä, että saat soseesta ”perunamuusimaisen”. Lisää voi ja mausta suolalla ja pippurilla.

alkuruoka | Maa-artisokkakeitto

4 annosta | 30 min

400 g maa-artisokkaa

½ l maitoa

½ l kermaa

suolaa

rouhittua valkopippuria

2–3 rkl vehnäjauhoja

1–2 sitruunan mehu

kesäkurpitsan- ja auringonkukansiemeniä

1. Laita kuoritut maa-artisokat, maito ja kerma kattilaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen n. 20 min, kunnes maa-artisokat ovat kypsiä.

2. Ota n. 1 dl lientä erikseen ja sekoita siihen vehnäjauhot. Soseuta kattilan ainekset esim. sauvasekoittimella. Sekoita suurus keittoon ja kiehauta. Lisää sitruunamehu.

3. Paahda siemenet kuumalla kuivalla pannulla ja tarjoa keiton kanssa.

jälkiruoka | Valkosuklaa-piimäpannacotta

4 annosta | 15 min + 4 h

3 liivatelehteä

3 dl piimää

½ dl sokeria

2 rkl hunajaa

vaniljaa myllystä tai 1 vaniljatangon siemenet

100 g valkosuklaata

½–1 sitruunan mehu

2 dl lakkoja

rouhittua valkosuklaata

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

2. Sekoita piimä, sokeri, hunaja ja vanilja kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen lähes kiehumispisteeseen, nosta kattila levyltä ja paloittele joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi.

3. Kuumenna sitruunamehu esim. mikrossa, purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita ne kuumaan mehuun. Kaada liivate-mehu- seos nauhana kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Jaa seos jälkiruoka- astioihin ja hyydytä jääkaapissa vähintään 4 h tai yön yli.

4. Tarjoile lakkojen ja valkosuklaarouheen kanssa.

Vinkki

Jos et käytä kuorittuja maa-artisokkia heti, laita ne kylmään sitruunaveteen, jotta ne eivät tummu.

pääruoka | Poroa, metsäsieni-

kastiketta ja juuressosetta

4 annosta | 1 h + 10 min

800 g poron ulkofileetä

voita

suolaa, mustapippuria

loraus soijakastiketta

karpalohyytelöä ja karpaloita

1. Ota liha huoneenlämpöön 1–1½ h ennen paistamista. Tee sillä välin lisukkeet ohjeiden mukaan.

2. Kuumenna valurautapannu ja lisää voi. Ruskista kokonaista fileetä hetki erittäin kuumalla pannulla molemmilta puolilta, pienennä lämpöä ja paista n. 3–4 min/puoli niin, että liha on mediumkypsä.

3. Mausta ja leikkaa filee n. 1½ cm:n paloiksi. Voit halutessasi nostaa lihan vetäytymään hetkeksi folioon ennen leikkaamista.

4. Tarjoa sienikastikkeen, juuressoseen, karpaloiden ja karpalohyytelön kanssa.

Sienikastike

4 annosta | 15 min

½ l metsäsieniä

(esim. suppilovahveroita tai kantarelleja)

1 sipuli

voita

3 dl kuohukermaa

liha- tai kasvisliemikuutio

2 tl suolaa

2 tl currya

Pilko sipuli ja sienet, ruskista voissa pannulla.

Sekoita joukkoon kerma ja mausteet, kiehauta.

Juuressose

4 annosta | 45 min

1 iso lanttu

2 porkkanaa

6 jauhoista perunaa

5 dl vettä

1½ tl suolaa

5 valkopippuria

5 maustepippuria

n. 40 g voita

mustapippuria, suolaa

1. Kuori ja kuutioi juurekset. Lisää keitin- veteen suola ja kokonaiset pippurit. Keitä lanttu- ja porkkanakuutioita ensin reilu 5 min ja lisää sen jälkeen perunat. Keitä täysin kypsiksi ja ota keitinvesi talteen.

2. Soseuta juurekset ja lisää sen verran keitinvettä, että saat soseesta ”perunamuusimaisen”. Lisää voi ja mausta suolalla ja pippurilla.

alkuruoka | Maa-artisokkakeitto

4 annosta | 30 min

400 g maa-artisokkaa

½ l maitoa

½ l kermaa

suolaa

rouhittua valkopippuria

2–3 rkl vehnäjauhoja

1–2 sitruunan mehu

kesäkurpitsan- ja auringonkukansiemeniä

1. Laita kuoritut maa-artisokat, maito ja kerma kattilaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen n. 20 min, kunnes maa-artisokat ovat kypsiä.

2. Ota n. 1 dl lientä erikseen ja sekoita siihen vehnäjauhot. Soseuta kattilan ainekset esim. sauvasekoittimella. Sekoita suurus keittoon ja kiehauta. Lisää sitruunamehu.

3. Paahda siemenet kuumalla kuivalla pannulla ja tarjoa keiton kanssa.

jälkiruoka | Valkosuklaa-piimäpannacotta

4 annosta | 15 min + 4 h

3 liivatelehteä

3 dl piimää

½ dl sokeria

2 rkl hunajaa

vaniljaa myllystä tai 1 vaniljatangon siemenet

100 g valkosuklaata

½–1 sitruunan mehu

2 dl lakkoja

rouhittua valkosuklaata

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

2. Sekoita piimä, sokeri, hunaja ja vanilja kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen lähes kiehumispisteeseen, nosta kattila levyltä ja paloittele joukkoon valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi.

3. Kuumenna sitruunamehu esim. mikrossa, purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita ne kuumaan mehuun. Kaada liivate-mehu- seos nauhana kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Jaa seos jälkiruoka- astioihin ja hyydytä jääkaapissa vähintään 4 h tai yön yli.

4. Tarjoile lakkojen ja valkosuklaarouheen kanssa.

Vinkki

Jos et käytä kuorittuja maa-artisokkia heti, laita ne kylmään sitruunaveteen, jotta ne eivät tummu.