Joka tarpeeseen kiukaat

Värivaihtoehtoja Veto-sähkökiukaiden Luoto-sarjan värimaailma on saanut inspiraationsa meren sävyistä. Laadukas kiuas kierrättää tehok­­kaasti ilmaa, ja ilmankostutin takaa sopivan ilmankosteuden sähkösaunan löylyihin. 4–36 m³:n saunoihin, alk. 1 200 €. <a href="http://www.vetokiuas.fi" target="_blank">www.vetokiuas.fi</a>
Värivaihtoehtoja Veto-sähkökiukaiden Luoto-sarjan värimaailma on saanut inspiraationsa meren sävyistä. Laadukas kiuas kierrättää tehok­­kaasti ilmaa, ja ilmankostutin takaa sopivan ilmankosteuden sähkösaunan löylyihin. 4–36 m³:n saunoihin, alk. 1 200 €. www.vetokiuas.fi

Kiuas saunan ja saunojan mukaan

Valitse kiuas sen perusteella, millaisista löylyistä pidät ja millainen sauna sinulla on. Tarvittavan tehon lisäksi huomioidaan mm. kiukaan ulkonäkö, paikka saunassa ja kiukaan vaatimat suojaetäisyydet.

Teksti: Elina Turunen kuvat: valmistajat

Kiuas on saunan keskipiste, joten myös sen ulkonäkö on monille tärkeä asia. Suosittuja tällä hetkellä ovat pilari- tai tornikiukaat, joista saa pehmeät löylyt niiden suuren kivimäärän ansiosta.

Mallista riippuen kiukaan voi kiinnittää seinään, inte-groida lauteisiin tai se voi seisoa vapaasti lattialla. Kiukaan sijoittamisessa pitää huomioida suojaetäisyydet. Puulämmitteisten kiukaiden lähellä on käytettävä palamatonta materiaalia, jos suojaetäisyyksistä tingitään.

Saunan koko sanelee sen, miten tehokas kiuas sinne tarvitaan. Löylyhuoneen tilavuuden lisäksi saunan pinta­materiaaleilla on merkitystä: lasi-, kaakeli- ja kiviseinät vaikuttavat lämmön jakautumiseen ja lisäävät energiankulutusta. Yleensä yhden m³:n lämmittämiseen tarvitaan tehoa 1 kW, ja jokainen neliömetri eristämätöntä pintaa lisää tehon tarvetta 1,2–1,5-kertaiseksi. Monien valmistajien netti­sivuilla on kiuaslaskureita, jotka auttavat sopivan kiukaan valitsemisessa.

Puu- ja sähkökiukaan tehoja ei voi suoraan verrata toisiinsa, sillä samankokoiseen saunaan tarkoitetut sähköllä lämpiävät kiukaat ovat matalampitehoisia puukiukaisiin verrattuna.

Sähkö vai puu?

Sähkökiukaat lämpiävät parilla napinpainalluksella tai katkaisimesta kääntämällä ja sopivat lähes minne vain. Sähkökiukaan etuna on myös ajastettavuus. Elektronisen ohjauksen avulla lämpötilaa voi säätää nykymalleissa jopa asteen tarkkuudella, joten sähkönkulutuskin yleensä vähe­nee. Uusimmissa malleissa myös kivitilan lämpötilaa voi säätää erikseen. Ohjauspaneelin voi asentaa vaikka olo- tai kodinhoitohuoneeseen, joten lämpötilaa pystyy tarkkailemaan menemättä saunaan.

Jos löylyissä viihdytään monta kertaa viikossa, kannattaa harkita heti käyttövalmista kiuasta. Vaikka niiden hankintahinnat ovat perinteisiä sähkökiukaita kovempia, käyttökustannukset ovat tavallista kiuasta pienemmät paljon saunovilla.

Puukiukailla on vankat kannattajansa eikä niiden tunnelmaa voi sähkökiukaalla saavuttaakaan. Puukiukaat jaotellaan kerta- ja jatkuvalämmitteisiin. Esimerkiksi savusaunat ovat kertalämmitteisiä eli varaavia: kiuas lämmitetään ennen saunomista eikä puita lisätä löylyjen aikana. ­Jatkuvalämmitteiset puukiukaat ovat yleisempiä ja lämpiävät nopeammin – ja myös jäähtyvät, jos puita ei muista lisätä kiuaspesään saunomisen aikana.

Kotisaunaan tai mökille

Kota Pallas -puukiukaan pyöreän tulipesän muodon ansiosta kiuas kestää lämpölaajenemista erityisen hyvin. Luukun puukahva parantaa käyttömukavuutta. 8–20 m³:n saunoihin, 559 €.

www.narvi.fi

Hukkaneliöiden hyödyntäjä

Aura-kulmakiuas säästää tilaa, koska sen voi asentaa nurkkaan. Sähkökiuas seisoo omilla jaloillaan, ja sen voi myös upottaa lauteisiin. Väreinä teräs ja musta. 5–15 m³:n saunoihin, alk. 690 €.

www.mondex.fi

Mahtavat löylyt

Löyly-IKI sopii suureenkin saunaan, sillä sen maksimikivimäärä on 400 kg. Puukiukaan sisällä kiertävät 360 asteen kiertoputket lämmittävät kivimassan tehokkaasti. 20–40 m³:n saunoihin, 1 395 €. www.ikikiuas.fi

Monta tapaa saunoa

Helon BWT-kiukaiden vesisäiliön tekniikka kosteuttaa löylyhuoneen jo lämmityksen aikana. Voit itse valita, haluatko kosteat ja lempeät löylyt vai kuumat ja kuivat. Himalaya-kiuasta on saatavana mattamustana ja kromina. 5–15 m³:n saunoihin, n. 700 €. www.helo.fi

Tyylikästä muotoilua

Atlas-kiuas on umpimallinen pilarikiuas, jonka värin voi valita saunan sisustukseen sopivaksi viidestä vaihtoehdosta. 6–14 m³:n saunoihin, 469 € + valo­kehys 196 €. Saunasisustuksen on toteuttanut Hehkusaunat. www.hehkukiukaat.fi

Suomi ja sauna

Uniikkeja Harvia Finland -kiukaita on valmistettu vain 500 kappaletta 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Kiukaan avoin kivikylki tarjoaa pehmeät löylyt, toinen kylki on umpinainen suojaetäisyyden pienentämiseksi. 10–28 m³:n saunoihin, n. 1590 €. www.harvia.fi

Vuolukivikiuas pikkusaunaan

Routa-seinäkiuas on syvyydeltään vain 30 cm, mutta pienistä ulkomitoista huolimatta kivitila on suuri. Vaakauritettu vuolukiviverhoilu varaa lämpöä ja luovuttaa sitä pitkään. 3–13 m³:n saunoihin, alk. 1 060 €. www.tulikivi.fi

fakta

Kiuaskivet ovat kiukaan kruunu

Laadukas kiuas kestää yli 10 vuotta, kunhan siihen vaihdetaan tarvittaessa kivet ja vastukset. Parhaatkin kivet murenevat lopulta, ja useimpien kivien suositeltu vaihtoväli on vuosi.

Puhdista uudet kiuaskivet kivipölystä ennen ladontaa.

Lohkopintaiset kivet jättävät ladonnan ilmavaksi ja varaavat paljon lämpöä. Pinnalle voi halutessaan asetella koristekiviä.

Riittävän suuri kivimassa jakaa veden tasaisemmin kiville ja tuo enemmän kosteutta saunaan.

Vaihda kiuas, jos vesi valuu kiuaspesään – silloin savukin pääsee kiukaasta läpi.