Juhlitaan satavuotiasta Suomea!

Suomen synttäreillä tarjotaan puhtaita luonnonmakuja: villi- ruokaa metsästä sekä oman maan juureksia ja viljaa. Arkinen kiisseli saa juhla-asunsa kerroksista ja hillasoiden antimista.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

PÄÄRUOKA

Herkkusuiden hirvipaisti

n. 1 kg hirvenpaistia (sisä- tai paahtopaistia)

4 valkosipulin kynttä

3–4 tl suolaa

mustapippuria

tuoreita yrttejä (esim. timjami, rosmariini)

Kastike

1 dl paistinlientä tai lihafondia

2 dl kuohukermaa

mustapippuria

(suolaa)

1. Ota hirvipaisti huoneenlämpöön noin tunniksi. Sekoita puristettu valkosipuli, suola ja pippuri keskenään. Hiero mausteet paistin pintaan ja leikkaa päälle tuoreiden yrttien oksia.

2. Laita paisti uunivuokaan, jonka pohjalla on hiukan vettä (n. 4 rkl). Työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 65–70 astetta, tällöin paisti jää hieman punertavaksi sisältä.

3. Kiehauta kastikkeen ainekset kasaan pannulla ja mausta tarvittaessa suolalla.

PÄÄRUOKA

Herkkusuiden hirvipullat

4:lle

400 g hirven jauhelihaa

1 sipuli

75 g pekonia

2 keitettyä perunaa

1 kananmuna

tuoretta timjamia

mustapippuria, suolaa

voita paistamiseen

1. Sekoita kulhossa jauheliha ja hienoksi silputut sipulit ja pekonit. Muussaa joukkoon keitetyt ja kuoritut perunat, lisää kananmuna. Mausta.

2. Pyörittele taikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä ja paista voissa kuumalla pannulla kauniin ruskeiksi.

PÄÄRUOKA

Uunijuurekset

6:lle

1 kg kotimaisia kauden juureksia: porkkanaa, naurista, lanttua, palsternakkaa, punajuurta, perunaa, sipulia…

tuoretta timjamia ja rosmariinia

3 rkl oliiviöljyä

2–3 kokonaista valkosipulia

3 rkl hunajaa tai kuusenkerkkäsiirappia

1. Kuori ja pilko juurekset reilunkokoisiksi lohkoiksi. Esikeitä hitaammin kypsyviä (esim. punajuuria) hetki.

2. Kumoa juurekset kulhoon, sekoita joukkoon oliiviöljy. Kaada juurekset leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Lisää muutama oksa timjamia ja rosmariinia. Poista valkosipuleista uloimmat, irtonaiset kuoret, halkaise valkosipulit ja lisää pellille.

3. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla vajaa tunti. Tarkista kypsyys haarukalla. Mausta halutessasi hunajalla tai kuusenkerkkäsiirapilla.

ALKURUOKA

Saaristolaisleipä

½ l piimää (tai omena- tai appelsiinimehua)

50 g hiivaa

1 ½ dl leipämaltaita

1 ½ dl ruisjauhoja

5 dl vehnäjauhoja

1 ½ tl suolaa

1 ½ dl tummaa siirappia

1. Liuota kädenlämpöiseen nestee­seen hiiva. Sekoita joukkoon jauhot ja maltaat, lisää suola ja siirappi, sekoita tasaiseksi. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa n. 1 ½ tuntia.

2. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 1 ½ tuntia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa leipä ritilälle liinan alle. Tarjoa jäähtynyt leipä voin ja graavilohen kanssa.

ALKURUOKA

Graavilohileipäset

6:lle

400 g lohifileetä

nippu tilliä

3 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl sokeria

6 viipaletta saaristolaisleipää

voita, mustapippuria

1. Poista lohifileestä tarvittaessa ruodot, silppua tilli (säästä muutama oksa leipien koristeluun). Ripottele kalan pinnalle tasainen kerros merisuolaa ja hieman sokeria ja tilliä.

2. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Kääri kala tiiviisti tuorekelmuun ja folioon.

3. Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1–2 vrk. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti.

4. Ota kala jääkaapista ja pyyhi pinnalta ylimääräiset mausteet. Leikkaa terävällä fileointiveitsellä ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi. Puolita leipäviipaleet, voitele ne ja laita päälle graavilohta, tilliä ja rouhittua mustapippuria.

ALKURUOKA

Suppilovahverokeitto

6:lle

n. 300 g suppilovahveroita

2–3 salottisipulia

voita

1 l vettä

kasvisliemikuutio

½ dl vehnäjauhoja

2 dl kuohukermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

mustapippuria, suolaa

n. 100 g pekonia

1. Hienonna sienet ja paista niitä kattilassa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Hienonna sipulit ja lisää kattilaan voinokareen kanssa. Kuumenna.

2. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio, kuumenna kiehuvaksi. Sekoita vehnä­jauhot tilkkaan vettä ja suurusta keitto. Keitä hiljalleen, kunnes keitto sakenee.

3. Lisää kerma ja tuorejuusto, mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua n. 15 min.

4. Hienonna pekoni pieniksi suikaleiksi ja paista rapeiksi. Tarjoile suppilovahverokeitto pekonirouheen kera.

JÄLKIRUOKA

Juhlava kerroskiisseli

6:lle

Maitokiisseli

6 dl maitoa

1 muna

3 rkl perunajauhoja

½ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Mittaa ainekset kattilaan, sekoita tasaiseksi ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Jaa kiisseli läpinäkyviin annos­maljoihin tai laseihin. Jäähdytä.

Lakkakiisseli

5 dl omenamehua

2 rkl perunajauhoja

1 rkl sokeria

300 g lakkoja

Mittaa mehu kattilaan ja sekoita joukkoon perunajauhot ja sokeri. ­Kiehauta koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon lakat. Kaada lakkakiisseli annosmaljoihin maitokiisselin päälle. Ripottele ­pinnalle hieman sokeria.