Anita sisustaa ja suunnittelee

Rintamamiestalon saneerauksessa käytettiin kaikumista estäviä perinnelaattoja, jotka kiinnitetään kattoon liimaamalla ja naulaamalla.  Myös seinässä olevat Taika-levyt vähentävät jälkikaiuntaa. www.halltex.fi
Rintamamiestalon saneerauksessa käytettiin kaikumista estäviä perinnelaattoja, jotka kiinnitetään kattoon liimaamalla ja naulaamalla. Myös seinässä olevat Taika-levyt vähentävät jälkikaiuntaa. www.halltex.fi

Pinnat kohottavat sisustuksen

Maalit, tapetit, paneelit, parketit ja muut pintamateriaalit luovat kodin tunnelman. Ne tekevät pehmeää harmoniaa tai energisiä kontrasteja sen mukaan, mitä asukkaat sisustukselta haluavat.

teksti: Anita koponen Kuvat: valmistajat

Upein koti on asukkaidensa näköinen ja tuntuinen, eikä suoraan sisustuslehdestä lainattu. Pintamateriaalit antavat sisustukselle juuri sen omaleimaisen ja persoonallisen ilmeen, joka tekee omasta kodista erityisen.

Moodboard voi auttaa suunnittelussa ja omien mieltymysten hah- mottamisessa. Siihen kerätään kuvia, videoita, tekstiä ja piirroksia sekä kirjataan merkintöjä ja havaintoja.

Se on ikään kuin omien mieltymysten käsikirja, joka auttaa pintamateriaalien valinnassa. Moodboardin avulla on helpompi ymmärtää omaa tyyliä ja valita omaan kotiin sopivaa värimaailmaa: Valittaisiinko meille lämpimiä ja pehmeitä puupintoja vai esimerkiksi moderni betoni? Millaiset värit miellyttävät silmääni? Mitkä sävyt saavat pääosan kokonaisuudesta ja mitkä sävyt tukevat sitä?

Flow talon läpi

Kun ryhdyt suunnittelemaan kodin pintoja, hahmota ensin tilat kokonaisuutena ja pohdi huoneesta toiseen kulkevaa flow’ta.

Vaikka hakisit yhtenevää linjaa tai toisistaan poikkeavia tiloja, pintojen ja värien pitäisi tukea toisiaan. Mitä enemmän värejä, kuvioita ja eri pintoja käytetään, sitä enemmän tulisi kiinnittää huomiota reitteihin huoneesta toiseen.

Talon historiaa ja arkkitehtuuria kannattaa peilata pintamateriaaleihin: valitsetko pintamateriaaleja 1960-luvun kerrostaloasuntoon, rakenteilla olevaan omakotitaloon vai satavuotiaaseen hirsitaloon?

Perheen tarpeet

Lapsiperhe tarvitsee kestäviä ja pestäviä pintoja, samoin talous, jossa on lemmikkejä. Kodissa täytyy olla helppoa sekä vaivatonta elää ja liikkua.

Jos perheessä on liikuntarajoitteisia ihmisiä, etenkin lattiapintoja on mietittävä erityisen tarkasti.

Kun tyyli, tunnelma ja väripaletti ovat selvillä ja tila hahmotettu, on aika päättää budjetti eli laskea, mihin on varaa.

Lopuksi vertaillaan pintamateriaalien vaihtoehtoja budjettiin ja moodboardiin, jos sellainen on tehty. Tässä vaiheessa mietitään, mitkä materiaalivalinnoista tukevat tavoiteltua tyyliä ja ovat toteutettavissa.

1 Seiniin on tarjolla maaleja kiiltävästä mattapintaan, ja ne voidaan sävyttää mihin tahansa sävyyn. Mikrosementillä luot pehmeyttä ja pelkistettyä tyyliä. Tapetilla saat kauniita ja kiinnostavia kuvia tai muotoja seinäpintaan. Paneelilla syntyy rentoa maalaismaisuutta tai ylellistä klassisuutta.

2Lattiapintaan voi valita klassista laattaa, lämmintä puuta, rouheaa lankkua, kestävää kiveä, kaunista vinyyliä, korkkia tai trendikästä betonia.

3Kylpyhuoneet ovat usein remontin tai rakentamisen isoimpia urakoita, ja materiaaleilta vaaditaan paljon. Perinteisen laatoituksen rinnalle kylpy- ja wc-tiloihin voi suunnitella myös mikrosementtiä, lasia tai puuta.

4Katto on usein selkeä sileä pinta, jossa on sävytetty maali tai simppeli paneeli. Katto pidetään neutraalina, jotta huomio kiinnittyy muihin pintamateriaaleihin. Toki katto voidaan myös esimerkiksi paneloida näyttäväksi.

Cameleo Deco Coatings -tuotteet ovat eurooppalaisen perheyrityksen kehittämiä monipuolisia seinä- ja lattiapinnoitteita. Liquid Metals -sarjan uutuustuotteet tekevät pinnat jännittäväti metallinhohtoiseksi.


www.sbl.fi

Valkoinen on tärkeä tehosteväri, johon saa yhdistettyä kaiken muun. Helmi Listavalkoinen on helposti tasoittuva maali listoille, oville ja ikkunoille.

www.tikkurila.fi

Akustinen pinta voi olla huomaamaton, jos se on tehty seinästä seinään ja väritys on yhtenevä muiden pintojen kanssa. Mikäli pintaa haluaa korostaa, sen voi toteuttaa kehystettynä ja valita sille muuhun sisustukseen sovitetun värin.

www.halltex.fi

Pontti Puulattiamaali kestää elämän menoa, eikä kellastu. Maali kuivuu nopeasti, joten lattian saa valmiiksi yhden päivän aikana.

www.tikkurila.com

Myös lämpenevät pinnat maalataan sopimaan kodin väritykseen. Muuri on takka- ja palomuurimaali kiviainespintaisille sisäseinäpinnoille, joiden lämpötilat voivat nousta normaalia korkeammaksi.

www.tikkurila.com

Sävytetty vaha antaa puupinnoille kauniin läpikuultavan sävyn ja suojaa puuta auringon UV-säteilyn vaikutukselta.

www.teknos.fi

Sisustussuunnittelija Anita Koponen tekee sisustus- ja tilasuunnitelmia koteihin, loma-asuntoihin ja julkisiin tiloihin. Anita on tullut tutuksi Huvila & Huussi sekä Inno-tv-ohjelmista.

www.ak-design.fi