Urbaani viidakko

Harvat asiat muuttavat sisustuksen ilmettä niin paljon kuin huonekasvit. Monen kerroksen yhdistelmät ovat tämän hetken kuumin huonekasvitrendi.

Teksti: eva Wuite Kuvat: Hanna Marttinen, ISTOCKPHOTO

Huonekasvit ovat palanneet koteihimme – ja ovat taas trendikkäitä. Ne tuovat luonnon vihreyden ja voiman lähellemme myös talvella ja viimeistelevät sisutuksen.

Vihreine väreineen kasvit elävöittävät kotiemme värimaailmaa, joka on usein harmaa-valkoinen. Lisäksi ne korostavat pehmeyttä pyöreine muotoineen kulmikkaiden huonekalujen keskellä.

Elävät kasvit tuovat tilaan ja kotiin energian, josta asukkaat voivat ammentaa elinvoimaa. Kasveilla, kuten metsälläkin, on meitä ihmisiä rauhoittava vaikutus. Huonekasvit myös puhdistavat ilmaa.

Monia kerroksia & useita eri lajikkeita

Vahva trendi sekä pihalla että sisustuksessa on luonnollisuus. Se ilmenee esimerkiksi tavoista yhdistää kasveja. Luonnon runsaus, kasvien monikerroksisuus ja eri lajikkeiden yhdistelmät näkyvät niin ulkona kuin sisälläkin.

Yksittäiset pienet huonekasvit siellä täällä eivät ole enää tätä päivää. Julkisissa tiloissa ja kodeissa avautuu selkeitä viheralueita, jotka koostuvat joko yksittäisistä isokokoisista huonekasveista tai useiden kasvien ryhmistä.

Tällainen urban jungle saadaan aikaiseksi yhdistämällä eri huonekasveja eri korkeuksiin. Osa kasveista asetetaan lattialle, osa nostetaan korokkeen päälle ja osa sijoitetaan hyllyille tai amppeleihin.

Kastele niukasti mutta usein

Suurin osa huonekasveista on itse asiassa melko helppohoitoisia. Yleisin hoitovirhe on liiallinen kastelu. Huonekasveja kannattaa kastella maltillisia määriä kerralla, mutta usein.

Varsinkaan iso- tai paksulehtiset huonekasvit eivät viihdy täydessä paahteessa tai vetoisassa paikassa.

vinkki

Aloita huonekasviharrastus näistä

1. Kaktukset

Harvinaisen helppohoitoiset kaktukset sietävät niin paahdetta kuin varjoakin, mutta kastelussa on oltava nuuka. Korkeat kaktukset eivät välttämättä tarvitse kaveriakaan rinnalleen, kun taas pienet paljastavat parhaat puolensa ryhmässä.

2. Peperomiat

Muorinkukat viihtyvät parhaiten puolivarjossa. Niitä on useita lajikkeita erivärisin ja monen muotoisin lehdin. Peperomiat eivät kestä liian märkää multaa tai kylmää paikkaa.

3. Peikonlehti

Viidakon kasvi pitää lämmöstä ja kosteudesta. Se viihtyy parhaiten puolivarjossa. Suihkuta säännöllisesti, sillä kosteassa ilmassa lehdet kasvavat isommiksi.

4. Kilpipiilea

Siro ja selkeän muotoinen kilpipiilea ei tarvitse paljon valoa, ja lehdistä tulee jopa isompia vähäisemmässä valossa. Sen kannattaa antaa kuivua kastelun välillä. Kilpipiilean voi pitää matalampana typistämällä versoja. Pistokkaita tulee paljon, ja ne voi istuttaa uudelleen tai jättää paikalleen tuuheuttamaan kasvia.

Huvilasta & Huussista tuttu suunnitteluhortonomi Eva Wuite on tehnyt piha- ja maisemasuunnitteluja jo yli 10 vuoden ajan ympäri Suomea. Evalla on Viheralan lifestyle-liike GardenLiving Espoossa.

www.gardenliving.fi