Pientalon

herkkusuut

Nautiskelijoiden illallinen

Parhaissa pidoissa nautitaan pitkän kaavan mukaan. Klassiset etanat aloittavat illallisen, ja paistettu ankanrinta saa seurakseen täyteläisen appelsiinikastikkeen sekä sitruunalla terästetyn perunalisukkeen. Lämmin valkohomejuusto kruunaa ruokahetken, josta et halua jäädä paitsi.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

Herkkusuiden etanat

neljälle

2 purkkia etanoita (n. 30 kpl)

2 dl kuivaa valko- tai kuohuviiniä

suolaa

150 g kirnuvoita

1 valkosipuli

nippu (lehti)persiljaa

½ sitruunan mehu

tuoretta maalaispatonkia tarjoiluun

1. Huuhtele etanat. Kiehauta kattilallinen vettä, lisää valko- tai kuohuviini ja hieman suolaa. Keitä etanoita vedessä noin 10 minuuttia.

2. Nosta etanat uunin kestävään tarjoiluastiaan. Lisää voi ja silputtu persilja sekä purista joukkoon valkosipulinkynnet.

3. Nosta 200-asteiseen uuniin noin 5–10 minuutiksi kunnes voi on sulanut.

4. Purista joukkoon sitruunan mehu ja tarjoile heti patonkisiivujen kanssa.

Paistettua ankanrintaa

Varaa yksi ankanrinta (tuore tai pakaste) ruokailijaa kohden

1. Ota ankan rintafileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Tee veitsellä rasvapintaan ristikkoviillot noin sentin välein.

2. Laita rintafileet rasvapuoli alaspäin kylmälle pannulle. Anna pannun kuumeta hitaasti aivan kuumaksi.

3. Paista kuumalla pannulla noin 5 minuuttia, kunnes rasvapuoli on ruskistunut ja rapea. Vähennä tarvittaessa lämpöä, jotta rasva ei pala ja käryä.

4. Käännä fileet. Paista toiselta puolelta kauniin ruskeaksi (n. 1–2 min).

5. Kääri fileet folioon ja nosta 200-asteiseen uuniin kypsymään noin 5 minuutiksi rasvapuoli ylöspäin. Filee saa jäädä keskeltä hieman punertavaksi (sisälämpötila n. 55 astetta).

6. Ota fileet uunista ja anna vetäytyä noin 10–15 minuuttia.

7. Leikkaa rintafileet siivuiksi ja tarjoile.

Appelsiinikastike ankalle

2 dl appelsiinimehua (itse puristettua)

2 dl kuohukermaa

1–2 rkl soijakastiketta

1 rkl hunajaa

0,5–1 dl ankan paistolientä

2 rkl suurustetta (esim. Maizenaa)

ripaus suolaa maun mukaan

rouhittua mustapippuria

1. Sekoita kaikki aineet kattilassa suurustetta lukuun ottamatta.

2. Kuumenna ja anna kastikkeen kiehua kattilassa muutama minuutti.

3. Sekoita joukkoon suuruste ja kiehauta kastike uudestaan.

Pekonipapuja

vihreitä papuja

pekonia

1. Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi.

2. Keitä papuja kiehuvassa vedessä 2–3 minuuttia.

3. Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä pavut kylmässä vedessä.

4. Tee pavuista sopivan kokoinen nippu. Kiedo pekonisiivu tiukasti nipun ympärille.

5. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes pekoni on ruskistunut kauniiksi ja rapeaksi.

Sitrus-perunavuoka

perunoita (kiinteitä)

voita

4 dl kermaa

3 valkosipulin kynttä

2 sitruunan raastettu kuori

suolaa, mustapippuria

1 pss emmentalraastetta

1. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi.

2. Kuori valkosipulin kynnet. Raasta sitruunoiden kuoret.

3. Voitele uuninkestävä vuoka. Lado vuoan pohjalle perunasiivuja. Purista päälle valkosipulia, lisää raastettu sitruunankuori ja juustoraastetta, mausta suolalla ja mustapippurilla. Toista, kunnes vuokra on täynnä. Kaada joukkoon kerma.

4. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Paistettu valkohomejuusto

brie- tai camembert-juustokiekko

pähkinää (esim. cashew- ja saksanpähkinää)

hunajaa

1. Laita juustokiekko leivinpaperin päälle uunipellille.

2. Ripottele juustokiekon päälle pähkinöitä (esim. cashew- ja saksanpähkinää) ja valuta hunajaa.

3. Lämmitä juustoa 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia.