Ruosteesta

rakkautta

Muusikkopariskunnan merenrantakodissa arvostetaan käsityötaitoja ja uniikkeja ideoita.

Teksti: Anne Korkala kuvat: Jukka Salminen

Tiedättekö tv-sarjan Amerikan kovimmat keräilijät, jossa ruosteesta tehdään rikkautta? Muusikkopariskunta Maria Kiiski ja Christian Casagrande olivat taannoin keikalla Nashvillessa American Pickers Storessa, joka on yksi sarjan myyntipaikoista.

Reissulla ruosteesta tuli rakkautta.

– Satumainen paikka on täynnä ruosteista ja osaksi aivan älytöntä esineistöä. Olemme itsekin rosoisia tyyppejä, emmekä aina sovi muottiin. Koti on sielunmaisemamme ja kuvastaa Nashville-kaipausta, toteaa Maria hymyillen.

Maria ja Christian asuvat kahta kotia. Helsingin-kodista on seitsemän kilometrin matka satamaan, mikä helpottaa laivakeikoille lähtemistä. Sastamalassa ladataan akkuja.

Helsingin-koti uudistettiin täydellisellä remontilla, jossa puolen vuoden aikana käytiin läpi sähköt, vedet ja pinnat sekä muutettiin huonejakoa toimivammaksi.

Idustrial kohtaa skandinaavisuuden

Matalahkot huoneet ja arkkitehtuuri antoivat sisätiloille suunnan: pinnat ja linjat ovat selkeitä, mutta eivät ihan tavanomaisia skandinaavisuuden ja industrialin kohdatessa kodikkaasti.

Suppeahkoon väripalettiin kuuluu lämmin puu, kuparinruskea ja sopivasti mustaa. Yleisilme on kodikkaasti minimalistinen ja yksinkertaisen rohkea.

Pääsisäänkäynti on yläkerrassa, mutta käytännössä taloon kuljetaan alakerrasta, jossa on avara takka- ja oleskelutila, saunaosasto sekä iso kodinhoito- ja pukeutumishuone. Yläkerrassa on avokeittiö, ruokailutila ja kaksi makuuhuonetta.

Molemmissa kerroksissa on lähes identtisesti mikrosementillä ja kuparilla sisustetut vessat.

Koppimaisesta alekerrasta purettiin väliseinä, jotta tila kasvoi vastaanottamaan myös tummempia, tunnelmallisia sävyjä. Vanhan avotakan tilalle tehtiin fiksumpi kiertoilmatakka.

– Kun vesikiertoinen patterilämmitys vaihdettiin sähköiseen lattialämmitykseen ja patterit poistettiin, huoneiden tyyli selkeytyi heti, Christian huomioi.

Innovatiivisia sisustajia

Ennen aktiivista muusikonuraa Maria työskenteli huonekalumyyjänä. Samalla hänen sisustussilmänsä harjaantui.

– En osaa suunnitella, mutta ideoida kyllä. Alkuun pääseminen, eli tyylin ja suunnan määritteleminen, oli tässä vaikeinta. Tiirasin materiaalinäytteitä ja yritin sovittaa kokonaisuutta yhteen. Onneksi sain apua ystävältä ja ammattimiehiltä.

Remontin pelastus oli metallimies ja monitaituri Vago Gavalas Neo Romantikosta.

– Tarvitsimme mittatilauksena ruokapöydän, jonka Vago teki yhdessä VMG Stonen Dimitrioksen kanssa ja toi taloon, Maria kertoo.

Sielunkumppanuus syttyi, ja Vago on tehnyt taloon muutakin uniikkia esineistöä ja kalusteita, joiden rinnalla moni teollisesti valmistettu ja vanhaa matkiva esine näyttää falskilta.

– Vago venytti hahmottelemani rouhean saarekkeenkin mittasuhteet kohdilleen ja suunnitteli siihen upean poltetun lankkupinnan, Maria kertoo.

Vaikka koti on arvotalossa meren rannalla, asukkaat eivät ole kaivanneet sisustukseen kallista designia, vaan hyviä ideoita ja uniikkeja ratkaisuja. Myös Ikea on kelvannut ostospaikaksi.

Monipuolinen mikrosementti

Mikrosementtiä käytettiin kylppärin, kodinhoitohuoneen ja vessojen lattioissa. Muualla on vinyylikorkki.

– Mikrosementti on kiitollinen materiaali, joka on helppo pitää puhtaana. Sillä voi pinnoittaa kaiken. Meillä sitä on portaissa ja tasojen pinnoissa, Maria kertoo.

Dimitrios teki keittiöön tason, jonka päällysti mikrosementillä ja koristeli reunoista pulteilla.

– Rakastan noita uskomattomia yksityiskohtia, Maria iloitsee.

Muun mikrosementtityöstön teki remontin toteuttanut Neliöremontti.

Mikrosementin ohella seinissä on käytetty betonipintaa jäljittelevää efektimaalia, johon sekoitettiin ruokailutilassa myös kultahippua.

Loppuelämän koti

Jos Marian rooli sisustajana on majakka, Christian on perävaunu ja autokuski, joka vaikuttaa silminnähden tyytyväiseltä siihen, että roikkuvat johdot ja auki revityt pinnat on nyt paketoitu tyylikkäästi.

– Välillä tuntui epätoivoiselta ajatella, millainen tästä tulee ja koska. Onneksi Marialla on hyvä maku ja hän pyrkii sinnikkäästi päämäärään, Christian kehuu.

Esimerkiksi vessojen kuparisia käsienpesualtaita haettiin pitkään. Lopulta pesusoikkoina toimineet altaat ostettiin antiikkiliike Fasaanista, jossa hyllyt notkuivat kupariastioiden painosta.

– Putkimiehen mukaan ne olivat rumimmat altaat, jotka hän on ikinä asentanut, Maria nauraa.

Talo on ihanan hiljainen. Tiiliseinä pitää naapurin äänet ja kaksikon laulun omilla puolillaan.

Parisataa keikkaa vuodessa heittävä pariskunta osaa arvostaa Tempur-vuoteitaan.

– Maailman hienoin hetki on päästä laivan sängystä omaan sänkyyn nukkumaan, huokaa Maria.

– Vaikka muuttaisimme Nashvilleen, tätä taloa emme myy ikinä, komppaa Christian.