Pientalon

herkkusuut

Riistan runsaita makuja

Herkuttelija kattaa pöytään sesongin kotimaisia antimia, joiden tuhti makumaailma istuu kuin valettuna viilenevään syksyyn.

reseptit: toimitus kuvat: Maru Lemmetty

Poro-suppilovahveropiirakka

Pohja

125 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1 kananmunan keltuainen

1. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi. Lisää keltuainen.

2. Muotoile taikinasta tiivis pallo ja litistä levyksi. Peitä kelmulla ja laita hetkeksi jääkaappiin.

3. Kauli taikina ohueksi leivinpaperin päällä. Nosta taikina leivinpaperilla piirakkavuokaan, muotoile ja tasoita.

Täyte

200 g suppilovahveroita

1–2 salottisipulia

150 g kylmäsavuporoa

150 g pehmeää vuohenjuustoa

tuoretta timjamia

mustapippuria

1 kananmuna

2 dl kermaa

1. Puhdista ja silppua suppilovahverot. Paista niitä hetki pannulla, jotta enin neste haihtuu.

2. Kuori sekä pilko salottisipulit ja lisää ne suppilovahveroiden joukkoon. Kuullota.

3. Leikkaa kylmäsavuporo pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa kylmä­savuporokuutiot ja pehmeä vuohenjuusto. Lisää joukkoon sieni-sipuli- seos. Mausta makusi mukaan tuoreella timjamilla ja mustapippurilla.

4. Levitä täyte piirakkapohjalle. Vatkaa kananmuna ja kerma kulhossa ja kaada piirakkatäytteen päälle.

5. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

Pata metsäkyyhkystä tai sorsasta

2 hengelle

2 patavalmista metsäkyyhkyä tai 1 sorsa

3–4 rkl voita paistamiseen

1–2 dl lihalientä

1 sipuli

1 porkkana

1 tl suolaa ja ripaus mustapippuria

1. Ota lintu huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta.

2. Ruskista lintu voissa valurautapannulla. Lisää sen jälkeen suola ja mustapippuri.

3. Laita lintu valurautapataan ja kaada lihaliemi päälle.

4. Kuori sipuli ja porkkana ja paloittele ne. Lisää ainekset pataan.

5. Kypsennä 120-asteisessa uunissa metsäkyyhkyä 1,5 tuntia tai sorsaa 3–4 tuntia.

6. Valele lintua paistiliemellä pari kertaa paistamisen aikana. Kun liha on kypsää, irrota linnusta luut ja aseta lihat paistovadille.

Kastike

paistolientä

2 dl kuohukermaa

2 tl mustaviinimarjahyytelöä

suolaa, pippuria

Siivilöi paistoliemi ja lisää siihen kuohukerma sekä mustaviinimarjahyytelöä. Kiehauta. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Perunafondant

1–2 isohkoa perunaa ruokailijaa kohden

2–3 rkl oliiviöljyä

suolaa, mustapippuria

nokare voita

1. Leikkaa perunasta päädyt irti. Käännä peruna pystyasentoon ja leikkaa reunat, jotta perunasta tulee kuoreton ja halutun muotoinen.

2. Laita perunat hetkeksi kylmään veteen likoamaan, jotta osa tärkkelyksestä häviää. Ota perunat pois vedestä ja laita talouspaperin päälle kuivumaan.

3. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista perunat kullanruskeiksi kummaltakin sivulta.

4. Laita perunat uunivuokaan ja rouhi niiden pintaan suolaa ja pippuria. Lisää nokare voita perunoiden päälle.

5. Nosta uunivuoka 225-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi, kunnes perunat ovat pehmeitä.

Haudutettu punakaali

400 g punakaalia

voita paistamiseen

1 pieni sipuli

1 dl vettä

1/2 dl siirappia

1/2 dl punaviinietikkaa

1/2 tl suolaa

1. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi.

2. Kuumenna voi kattilassa, lisää kaalisuikaleet ja sekoittele, kunnes suikaleet ovat hieman pehmentyneet.

3. Kuori ja hienonna sipuli.

4. Lisää punakaalin joukkoon sipuli, vesi, siirappi, etikka ja suola.

5. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 45–60 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä.


Tyrni-juustokakku lasissa

4 henkilölle

2 dl tyrnimarjoja

2 dl vettä

Pohja

100 g Candi-keksejä tai piparkakkuja

Täyte

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1 1/2 dl vispikermaa

maun mukaan tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

2 liivatelehteä

1/2 dl tyrnimehua

Päällinen

loput tyrnimehusta

1/2 dl sokeria

2–3 liivatelehteä

Koristeluun

kermavaahtoa

tyrnimarjoja

1. Mittaa tyrnimarjat ja vesi kattilaan. Keitä, kunnes marjoista alkaa irrota mehua. Paseeraa seos siivilän läpi, jolloin jäljelle jää tyrnien mehu.

2. Murskaa keksit ja jaa muru neljän lasin pohjalle.

3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

4. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Mausta seos tomu- ja vaniljasokerilla. Kiehauta puoli desiä tyrnimehua ja liuota liivatteet siihen. Jäähdytä hetki ja kaada liivateseos ohuena nauhana juusto-kermaseokseen. Jaa seos laseihin ja laita hyytymään viileään. Kun seos on hyytynyt, laita päälliseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

5. Kiehauta loput tyrnimehusta kattilassa sokerin kanssa. Keitä, kunnes sokeri sulaa mehuun. Liuota liivatteet mehuun ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa. Lusikoi tyrni-liivateseos varovasti laseihin ja laita annokset hyytymään viileään. Koristele annokset lopuksi kermavaahdolla ja tyrnimarjoilla.

VINKKI

Jos käytät pakastettuja marjoja, voit tarvita päälli­- seen 3 liivatetta. Käytä pohjan keksimuruun piparkakkuja, jos haluat jouluisempaa makua.