Kodin sisustus on sekoitus  klassikoita ja perushuonekaluja. Arne Jacobsenin Fritz Hansenille suunnittelema Egg-tuoli on aitiopaikalla: ikkunamaisema on kuin suuri taulu, ja tunnelmaa luo lisäksi Conturan kiertoilmatakka.
Kodin sisustus on sekoitus klassikoita ja perushuonekaluja. Arne Jacobsenin Fritz Hansenille suunnittelema Egg-tuoli on aitiopaikalla: ikkunamaisema on kuin suuri taulu, ja tunnelmaa luo lisäksi Conturan kiertoilmatakka.

Kaikki kohdallaan

Viisihenkisen perheen elämä on välillä yhtä karusellia, mutta viimeistä piirtoa myöten omiin tarpeisiin suunniteltu koti helpottaa arjen hulinaa.

Valkoisessa puutalossa on kaikki palaset paikoillaan.

Teksti: elina turunen kuvat: jenni moilanen

Kaksi vuotta sitten kevään korvilla Hanna ja Jaakko Husarin tontilla oli täysi tohina päällä: talonrakennusprojektin maatyöt aloitettiin maaliskuussa 2015 ja vain kahdeksan kuukautta myöhemmin Hanna ja Jaakko pääsivät kantamaan muuttolaatikoita uuteen kotiin lastensa Hildan (12), Hermannin (10) ja Hertan (4) sekä Coton de Tuléar -koira Lukan kanssa.

Vaikka kaksikerroksinen talo nousikin rivakasti, oli oman kodin rakentamisesta haaveiltu jo pidempi tovi. Suunnittelutyöt alkoivat, kun täydellinen tontti kivenheiton päästä Kankaanpään keskustasta löytyi. – Kotimme on piirretty omien suunnitelmiemme pohjalta. Otimme Jukkatalolta talopaketin, mutta palkkasimme timpurit pystytykseen ja muihin rakennustöihin. Halusimme pitää langat omissa käsissämme koko projektin ajan ja hoidimme itse muun muassa aikataulutuksen ja sisustusmateriaalien hankinnan. Kirvesmiesten lisäksi rakennuksella ahersi Jaakko aina iltaisin ja viikonloppuisin, Hanna kertoo.

Jukkatalo valikoitui talopaketin toimittajaksi hyvän hinnan ja asiakaspalvelun ansiosta. Perheen toivomukset huomioitiin pohjapiirroksia tehdessä, ja arkkitehdit auttoivat myös muutamien ongelmakohtien ratkaisuissa ja rakennesuunnittelun hienosäädössä.

Kaikki lähti keittiöstä

Perheen unelmissa oli kaksikerroksinen moderni talo, jonka olohuoneessa olisi suuret ikkunat ja avoin tila yläkertaan. Tällainen koti myös rakennettiin. – Aluksi haaveilimme kivitalosta tai kivitalon näköisestä puurakenteisesta talosta, mutta sitä ei kaava tontillamme sallinut. Jouduimme siis hiukan muuttamaan suunnitelmiamme, Hanna sanoo.

210-neliöisen puutalon yläkerrassa ovat makuuhuoneet ja kiireisiin arkiaamuihin suunniteltu kylpyhuone. Hektistä arkea helpottaa myös eteisen tilava vaatehuone, jonka liuku- oven taakse voi heittää ulkovaatteet kotiin tullessa ja itse eteisaula säilyy siistinä.

Keittiö on kodin keskipiste. Oikeastaan koko talon suunnittelu lähti keittiöstä, sillä juuri tältä alalta sekä Hannalla että Jaakolla on vankka kokemus. – Perheyrityksemme on myynyt keittiöitä ja muita kodin kiintokalusteita jo yli 30 vuoden ajan, Esan levykalusteen toimitusjohtajana työskentelevä Jaakko sanoo. – Oli mahtavaa suunnitella meille sopivat kiintokalusteet koko kotiin, kun aiemmin tätä työtä on tehnyt muille, Hanna lisää.

Keittiön suunnittelussa onkin huomioitu ruuanlaittoa rakastavan perheen tarpeet ja panostettu yksityiskohtiin. Esimerkiksi niemekkeeseen sijoitettu aamiaiskaappi kätkee sisälleen liudan pienkoneita ja uunin alapuolella olevassa kaapissa on sisälaatikot jauhoille ja muille kuiva-aineille. Laatuun on panostettu, esimerkiksi kestävä ja helppohoitoinen Silgranit-allas on nappivalinta lapsiperheelle.

Alakerran omassa siivessä on tilava tervaleppälauteinen sauna, jonka löylyistä pääsee suoraan terassille vilvoittelemaan. Saunan kupeeseen sijoitetussa kodinhoitohuoneessa on ajateltu janoisia saunojia, sillä alakaapistoon on integroitu pieni jääkaappi saunajuomille.

– Kodinhoitohuone on varmaan talomme suunnitelluin huone. Pyykinhuoltotilan lisäksi se toimii pukuhuoneena, ulko-oven edessä on kurasyöppö ja kaappiin on piilotettu harjapäinen letku. Pyykinpesukoneen ja kuivausrummun lisäksi tilassa on kuivauskaappi, laatikossa ulosvedettävä silityslauta ja paljon säilytystilaa, Hanna luettelee.

Hillitty värimaailma ja paljon valoa

Värimaailma on kautta talon rauhallinen ja lämmin, tosin lastenhuoneita piristävät omat väriläiskänsä. – Halusimme materiaalien olevan laadukkaita ja aikaa kestäviä. Puumateriaalina parketissa, osassa tasoja ja kalusteovia on valkaistua tammea, laatoissa harmaan sävyjä ja suurin osa seinistä on maalattu valkoiseksi, Hanna kertoo.

Tärkeä osa tunnelmaa on sisään tulvivan luonnonvalon lisäksi oikeanvärinen ja huomaamattomasti toteutettu valaistus. Kodin kaikkien lamppujen värilämpötila on 4 000 kelviniä eli valo on juuri sopivan valkoista, ei liian kellertävää eikä sinertävää. – Led-nauhalla saa toteutettua monenlaisia epäsuoran valon ratkaisuja. Katon tai seinän kautta heijastuva valo ei häiritse kirkkaudellaan tunnelmointia, mutta antaa kuitenkin mukavasti yleisvaloa, Hanna vinkkaa.

Seuraavaksi puutarhaprojekteja

Harkiten suunnitellussa talossa on kaikki kohdallaan, mutta puutarhassa sen sijaan riittää puuhaa ja uusia ideoita syntyy aina vain lisää.

– Suunnitelmissa ovat kesäkeittiön rakentaminen, pihan laatoitus tai asfaltointi sekä pienen kasvimaan perustaminen. Pihaan mahtuu myös uusia istutusalueita. Paljon ajatuksia pihan osalta odottaa toteutumistaan, mutta kaikkea tarkoitus tehdä heti, puutarha ei kai koskaan tule valmiiksi, Hanna naurahtaa. Puutarhaprojektien etenemistä voit seurata Hannan Arjen karusellissa -blogista: www.arjenkarusellissa.blogspot.fi

Kolme tapaa rakentaa

1. Muuttovalmis talo on helpoin tapa kiireiselle, myös räätälöitynä.

2. Sisusta itse -vaihtoehdossa koti rakennetaan viimeistelyä vaille valmiiksi.

3. Talopaketti puolittaa rakentamisen vaivan verrattu- na pitkästä tavarasta rakentamiseen. Elementti- asennuksen jälkeen voi rakentaa omaan tahtiin.

Lue lisää: www.jukkatalo.fi