Terassimarkiisi suojaa sekä paahteelta että sateelta. www.articstore.fi
Terassimarkiisi suojaa sekä paahteelta että sateelta. www.articstore.fi

Auringolta suojaan sisällä ja ulkona

Tehokkaat ja käytännölliset aurinkosuojat viilentävät sisätiloja ja ovat visuaalisesti tärkeä tekijä niin sisällä kuin ulkonakin. Aurinkosuojien värimaailma, malli ja tyyli kannattaa huomioida muuhun sisustukseen sopivaksi.

teksti: Anita koponen Kuvat: valmistajat

1 Uuden talon suunnittelussa kannattaa huomioida mm. ilmansuunnat ja se, miten auringonpaiste tulee ikkunoista sisään eri tiloihin ja mihin aikaan porottaa eniten. Auringon voimakas säteily haalistaa helposti pintamateriaaleja, huonekaluja ja tekstiilejä. Myös huonekasvit kärsivät liiasta porotuksesta.

2Aurinkosuojia on tarjolla jokaiseen sisustukseen sopivaksi. Esimerkiksi ”mummolatyyliin” sopivat romanttiset laskosverhot, joiden taakse kiinnitetään pimennysverho. Verho on kaunis ja suojaa auringonsäteiltä. Lamelliverhot puolestaan istuvat hyvin suuriin ja korkeisiin ikkunoihin näppärän tekniikkansa puolesta. Perinteisiä sälekaihtimiakin käytetään paljon. Niitä on tarjolla puisista moderneihin metallisiin, ja ne voidaan asentaa niin ikkunoiden väliin kuin päällekin. Rulla- verhojen laajojen kangasvalikoimien avulla voidaan luoda uutta ilmettä sisustukseen joko kokonaisuutta ajatellen tai erillisinä väripilkkuina. Rullaverhoihin voi painattaa vaikkapa oman valokuvan. Makuuhuoneissa rullaverhoina käytetään usein pimennysverhoja, jotka eivät päästä valoa läpi ollenkaan.

3On paljon kohteita, joissa ei verhoja käytetä enää ollenkaan, mutta tarvitaan kuitenkin tyylikäs vaihtoehto auringolta suojautumiseen. Screenit estävät tehokkaasti kuumuuden mutta eivät peitä kokonaan valoa tai näkyvyyttä sisältä ulos. Screenit toimivat hyvin sivuverhojen kanssa tai ilman luoden tilasta avaran ja modernin. Tyylikkyytensä ansiosta ne sopivat niin koteihin, mökeille kuin julkisiin tiloihin. Värivaihtoehtoja ja kuoseja on paljon.

4Moottoroidut sisäkaihtimet toimivat hyvin suurissa ja korkeissa ikkunoissa sekä ikkunariveissä. Yhdellä napinpainalluksella avautuvat ja sulkeutuvat kaihtimet ovat tulevaisuutta, sillä niissä ei ole sotkeentuvia naruja eikä ikkunoissa tarvitse kurotella.

5Suojaa tarvitaan myös ulkona! Markiisit ovat tehokkaita aurinkosuojia niin terasseilla kuin pihoillakin. Ne suojaavat ulkokalusteita paahteelta mutta eivät peitä näköalaa. Markiisien värit ja kuosit on hyvä miettiä talon julkisivuun sopivaksi, jotta lopputulos onnistuisi visuaalisesti ja tila olisi viihtyisä. Lasitetuille terasseille sopivat ulkoscreenit, jotka antavat suojaa eivätkä vie tilaa. Myös ikkunoiden ulko- puolelle voidaan kiinnittää screenit, jolloin kangas kiinnitetään sivukiskoille niin tiukasti, ettei tuuli vie sitä mennessään. Kiinnitä huomiota kankaan kestävyyteen ja oikeaan korkoon kiinnityksessä. Parvekkeilla voidaan käyttää myös laminoituja auringon- suojaturvalaseja.

Tekninen Solar Duette -vekkiverho on tyylikäs sälekaihtimien haastaja. Verhon kennokangas eristää ikkunoita, tasaa lämpöä, suodattaa valoa ja parantaa akustiikkaa.

www.solar.fi

Ikkunan väliin asennettava pimennysverho kiinnitetään sälekaihtimen alareunaan magneetin avulla ja säädetään sälekaihtimien säätimillä.

www.pimennys.fi

Tilavan Claro-aurinkovuoteen katoksen alle voit piiloutua keskipäivän paahteelta. 1 325 €

www.asko.fi

Sähkökäyttöisiä markiiseja ja kaihtimia on helppo liikutella joko kaukosäätimellä tai kytkimellä.

www.sunsystems.fi

Valitse omaan sisustukseen sopivin kuosi ja malli! Romanttisessa Aino-rullakaihtimessa on useita eri värivaihtoehtoja.

www.pisla.fi

Anita sisustaa

Sisustussuunnittelija Anita Koponen tekee sisustus- ja tilasuunnitelmia koteihin, loma-asuntoihin ja julkisiin tiloihin. Anita on tullut tutuksi Huvila & Huussi- sekä Inno-tv-ohjelmista.

www.ak-design.fi